Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Π.Π.Μ.: Ο εφιάλτης για την πόλη του Βόλου συνεχίζεται
Π.Π.Μ.: Ο εφιάλτης για την πόλη του Βόλου συνεχίζεται

Π.Π.Μ.: Ο εφιάλτης για την πόλη του Βόλου συνεχίζεται

Ακόμα μια εφιαλτική μέρα για την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου ξημέρωσε σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Στις 9.00 το πρωί ο μέσος όρος των 12 σταθμών μέτρησης του Πανεπιστημίου ς, που μετρούν τα PM 2,5, δείχνει 86,3 mgr/m3, ενώ η αντίστοιχη τιμή του 24ώρου (από 9 χθες το πρωί μέχρι σήμερα την ίδια ώρα) είναι 70,44 mgr/m3 με όριο τα 25 mgr/m3.

Η Περιφέρεια ς και ο Βόλου παρακολουθούν απαθώς την κατάσταση και ενοχοποιούν τα τζάκια, τα οποία αποκλείεται να είναι αναμμένα στις 9.00 το πρωί. Αντίθετα οι βιομηχανίες δουλεύουν κανονικά και η καύση φυτικής ύλης συνεχίζεται περιμετρικά του Βόλου, χωρίς καμία παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τον μήνα Δεκέμβριο και για 24 μέρες υπήρξαν υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 στο Βόλο, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν όχι από ένα, αλλά από 12 σταθμούς μέτρησης.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία καλεί την και τον Δήμο Βόλου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι δεν τους εξέλεξαν για να είναι θεατές στα προβλήματά τους, αλλά για να ενεργούν αποτελεσματικά για να τους προστατεύσουν.

Θα το κάνουν;

Επιστολή της ΠΠΜ προς όλους τους φορείς της

Είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ταλαιπωρεί την πόλη του Βόλου και υπονομεύει την υγεία των πολιτών. Πολλές προσπάθειες, από πολλές πλευρές, έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς αποτέλεσμα.

  Στις 31 Μαρτίου 2021 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) κατά της Απόφασης του τέως αν. υπουργού Περιβάλλοντος   Σ. Φάμελλου με την οποία αναβαθμίστηκε η ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ και δόθηκε το πράσινο φως για την καύση σκουπιδιών που μεταφέρονται από το (κυρίως την Ιταλία) και καίγονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο.

   Ήδη από το 2008 η ΠΠΜ έχει κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου και τη συμμετοχή σε αυτή της ΑΓΕΤ.

Η σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιείχε θετικά στοιχεία. Φυσικά από το 2008 μέχρι σήμερα, αντί η κατάσταση να βελτιωθεί έχει γίνει πολύ χειρότερη. Είναι γνωστή και η παραπομπή της Ελλάδας στο  για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη.

 Ανεξάρτητα από την έκβαση της προσφυγής μας στο ΣτΕ πιστεύουμε ότι πρέπει ΟΛΟΙ οι φορείς της Μαγνησίας, από κοινού, να προβούν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό , αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε ως πολίτες της ΕΕ.

Παρακαλούμε να έχουμε τη σχετική απάντησή σας το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση