Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ομόφωνα οι μειώσεις τελών στην Οικονομική Επιτροπή
Ομόφωνα οι μειώσεις τελών στην Οικονομική Επιτροπή

Ομόφωνα οι μειώσεις τελών στην Οικονομική Επιτροπή

Διαφωνίες για την εργολαβία αποκομιδής απορριμμάτων

Ομόφωνα ψηφίστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή οι μειώσεις ανταποδοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για τα , ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής Δημ. Πέγιος είπε ότι η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στον δημοτικό φόρο στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα που από τον υψηλό συντελεστή του 1,53 € πέφτει στα 0,44 €/τ.μ., όσο προβλέπει ο νόμος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς είπε ότι πέρυσι τα τέλη είχαν προϋπολογιστεί στα 13,9 εκ. € και φέτος 14,2 εκ. €, με την διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Βάσω Παπαδανιήλ να απαντά ότι μέχρι τέλος του ο Δήμος αναμένεται να εισπράξει 13,9 εκ. €, ενώ τα τέλη του 2017 ορίζονται στα 14.182.000 εκ. € με βάση οδηγία του υπουργείου και σύμφωνα με όσα εισπραχτούν φέτος. Όπως εξήγησε, στα έξοδα για τα ανταποδοτικά προβλέπονται 1,2 εκ. € έργα.

Ο κ. Πατσιαντάς ψήφισε αρνητικά λόγω της διαφοράς στο ποσό και για πολιτικούς λόγους, όπως και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος που εισηγήθηκε αύξηση τελών σε άλλες ομάδες όπως και πολυκαταστήματα.

Για τη μείωση των τελών φωτισμού ς σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με οικονομική αδυναμία, ανάπηροι, πολύτεκνες οικογένειες) ο Δημ. Πέγιος είπε ότι προστέθηκαν τρεις νέες κατηγορίες οι μονογονεϊκές, τρίκενες και που έβαλε το υπουργείο.

Η μείωση των εσόδων απ' αυτές τις κατηγορίες υπολογίζεται σε 400.000 ως 500.000 € και όπως αναφέρθηκε από τον εκτελούντα χρέη δημάρχου να εξηγεί ότι θα γίνει εξοικονόμηση, καθώς προβλέπεται να αποκτηθούν 35 αυτοκίνητα με , οπότε θα γίνει εξοικονόμηση από ανταλλακτικά και επισκευές των παλιών αυτοκινήτων.

Για τον δημοτικό φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο Δημ. Πέγιος είπε ότι υπήρχαν αδικίες μεταξύ δημοτικών ενοτήτων και η πρόταση για 0,16 € σε Βόλο και Ν. Ιωνία, θα σημάνει μείωση των κατοίκων της Ν. Ιωνίας, ενώ για τις άλλες Δημοτικές Ενότητες είπε ότι καθορίζονται στα 0,10 €, εκτός Πορταριάς και Διμηνίου που θα πληρώνουν 0,20 €. Μέχρι το τέλος της θητείας μας θα προσπαθήσουμε να υπάρξει ενιαία τιμολογιακή πολιτική, είπε ο Δημ. Πέγιος.

Τα τέλη περί καθορισμού δικαιώματος βοσκής, διαφήμισης και αυξημένης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, παραμένουν ως έχουν, με την τελευταία κατηγορία να προβλέπει μείωση 10% για τους περιπτεριούχους, ο κλάδος των οποίων επλήγη από την κρίση.

Το τέλος παραγωγών λαϊκών αγορών παραμένει στα ίδια επίπεδα με φέτος και συγκεκριμένα στο 1 €/τ.μ. σε Βόλο και Ν. Ιωνία και 0,80 € στην περιφέρεια, ενώ μειώσεις από 10 ως 60% προβλέπονται στα τέλη Δημοτικών Κοιμητηρίων, με τη ΛΑΣ να προτείνει να αυξηθεί το τέλος οικογενειακών τάφων.

Τέλος, στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα τέλη βάσει παλαιότερων αποφάσεων των Δήμων Πορταριάε, Ν. Αγχιάλου και ς, που αφορούν μεταξύ άλλων τα τέλη ς στην ΑΓΕΤ, θέμαστο οποίο καταψήφισε η ΛΑΣ, που πρότεινε μεγαλύτερη αύξηση.

Για την απεργοσπασία στην καθαριότητα

Εν τω μεταξύ, κόντρα μεταξύ της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών σημειώθηκε στη συζήτηση της πληρωμής της εργολαβίας ανάθεσης εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων από 6-8 Μαΐου , στη διάρκεια απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ο Μαργ. Πατσιαντάς είπε ότι πρωτοτύπησε αρνητικά η Δημοτική Αρχή και αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει, ενώ την κατηγόρησε ότι καθυστέρησε να φέρει το θέμα πέντε μήνες.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος είπε ότι η Δημοτική Αρχή έβαλε απεργοσπαστικό μηχανισμό, λόγω της τριήμερης κινητοποίησης των εργαζομένων στην καθαριότητα και τώρα έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή για να εγκριθεί ποσό σχεδόν 4.000 € για να πληρωθεί ο εργολάβος και πρόσθεσε: «Ακολουθήσατε την πεπατημένη και τα προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και δεν έπρεπε να φέρετε σήμερα ποσό σχεδόν 4.000 € και δεν συμφωνούμε σε επαίσχυντο ποσό και σας καλώ να το αποσύρετε».

Ο Δημ. Πέγιος απάντησε ότι κρίθηκε ότι θα δημιουργούνταν πρόβλημα με τη δημόσια υγεία και υπήρχαν πολλά παράπονα πολιτών, ενώ ο Απ. Νάνος ανταπάντησε ότι τη δημόσια υγεία φροντίζει το προσωπικό ασφαλείας της υπηρεσίας και δεν υπήρχε τέτοιο θέμα για τρεις ημέρες απεργίας.

Τέλος, για το θέμα των απευθείας αναθέσεων, ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου απάντησε στα όσα είδαν το φως της ς τις προηγούμενες μέρες, λέγοντας ότι έρχονται όλα στο φως και στην Οικονομική Επιτροπή, συμπληρώνοντας: «Μας κατηγορούσαν για εν κρυπτώ για αναθέσεις, αλλά όλα τα θέματα έρχονται στην Οικονομική Επιτροπή και αναρτώνται στη Διαύγεια».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση