Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο
Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο

Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 κατέγραψαν στις 15 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 31 μg/m3, στις 16 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 32 μg/m3, στις 17 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 27 μg/m3 και στις 18 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 28 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν κατέγραψαν στις 15 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 16 μg/m3, στις 16 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 10 μg/m3, στις 17 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 10 μg/m3 και στις 18 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 14 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή , το όριο για τα pm 2,5 είναι 25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ Κ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: Επιστήμονες, η δράση σας θα είναι η απάντηση στην αμορφωσιά και την ύβρι

Ο «πρώτος πολίτης» του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος υβρίζει εν χορώ τους γιατρούς, τους γεωπόνους, τους οδοντιάτρους, τους φαρμακοποιούς, τους φυσικοθεραπευτές, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους μηχανικούς της Μαγνησίας, αποδίδοντάς τους υποτιμητικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (συνδικαλιστές του κ…., πολιτικάντηδες, κ.λπ.) (https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/axilleas-mpeos-prokeitai-gia-epistimones-tou-k-lou-nea-ekriksi-apo-ton-dimarxo-volou/3).

Αιτία για τη επίθεση του κ. Μπέου ήταν το αίτημα των επιστημονικών φορέων προς την Εισαγγελία Βόλου, ασκώντας το Συνταγματικό και Καταστατικό τους δικαίωμα πίεσης, να διερευνήσει το ζήτημα της πρόσφατης (;) ακαταλληλότητας του νερού της Αγριάς, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους ανεύθυνους-υπεύθυνους των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αδιαφορία-κωλυσιεργεία τους (Κατεπείγουσα διερεύνηση της εισαγγελίας για το νερό της Αγριάς ζητά η Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων του Βόλου ). Μια ενέργεια που κατέληξε σε κάτι που προφανώς θορύβησε τον Δήμο Βόλου και την αμαρτωλή ΔΕΥΑΜΒ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με της Επιτροπής Αγώνα το 2018 για βαρέα μέταλλα γύρω από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία διαπιστώθηκαν σοβαρές υπερβάσεις σε αρσενικό (775ppm έναντι του 5ppm που είναι το φινλαδικό όριο καθώς στην Ελληνική δεν υφίσταται δυστυχώς όριο για το αρσενικό) αλλά και σε κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, στρόντιο και αντιμόνιο. Όσο πιο κοντά στη βιομηχανία τόσο υψηλότερες ήταν οι τιμές. Δεδομένου του γεγονότος ότι, ό,τι υπάρχει στο έδαφος περνά και στο νερό, δεν είναι αβάσιμες οι υποψίες ότι αυτές οι επιβαρύνσεις του εδάφους στην Αγριά γύρω από την πολυεθνική μπορεί να συσχετίζονται με το νερό στην Αγριά που βρέθηκε επιβαρυμένο σε αρσενικό.

Εδώ και τρία χρόνια οι πολίτες ζητάμε από τις αρχές – Δημοτική και Περιφερειακή – να διεξάγουν μια αξιόπιστη διαρκή και συστηματική έρευνα για βαρέα μέταλλα στο έδαφος. Δεν ξεχνάμε την σικέ έρευνα για βαρέα μέταλλα στον αέρα, η οποία έβγαλε όλες τις μετρήσεις αθώες εφόσον ο ίδιος ο δήμαρχος υπέδειξε τα σημεία δειγματοληψίας.

Από την άλλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της έντονης πίεσης που άσκησαν οι πολίτες εκείνο το διάστημα, αναγκάστηκε να προβεί σε ενέργειες ανάθεσης ερευνών, ανούσιων και χρονοβόρων που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα αντί τα χρήματα να δοθούν για μετρήσεις διοξινών και βαρέων μετάλλων που είναι και η μόνη οδός για να αναδειχτεί το πρόβλημα και οι υπαίτιοι. Αντί αυτού, έρευνες για την οσμή, των οποίων ακόμα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, θα βγάλουν αθώα κάθε βιομηχανία, αφού “η οσμή δεν είναι επικίνδυνη” βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων που βιάστηκαν να ανακοινώσουν για να καταλαγιάσουν την ανησυχία των πολιτών. Επικίνδυνοι όμως είναι όλοι αυτοί που μας διοικούν. Και κάποτε πρέπει να έρθει η να τιμωρηθούν για την ανήθικη και εγκληματική τους στάση. Να σημειωθεί ότι βάσει παλαιότερων δηλώσεων της κας Κολυνδρίνη ο Δημόκριτος, το εργαστήριο που έχει πελάτη την -Lafarge, αρνήθηκε, να μετρήσει για βαρέα μέταλλα στην περιοχή της τσιμεντοβιομηχανίας στην Αγριά. Πώς συνδέονται όλα αυτά τα δεδομένα;

Δεν οφείλει κάποιος σοβαρός φορέας να ασχοληθεί με όλα αυτά;

Απευθυνόμαστε στους επιστημονικούς φορείς των οποίων την παρέμβαση για το επικίνδυνο νερό χαιρετίζουμε. Τους καλούμε όμως να πράξουν παρομοίως και να πιέσουν για εισαγγελική διερεύνηση για το απείρως σοβαρότερο ζήτημα της αέριας ρύπανσης και της παράβασης καθήκοντος των “αρμοδίων”, που παραπλανούν και κωλυσιεργούν προκειμένου να μην φανεί το πρόβλημα. Να πιεστούν επιτέλους από τον εισαγγελέα Περιφέρεια και Δήμος ώστε να διεξάγουν μετρήσεις διοξινών σε φυτικό και ζωικό υλικό όπως και μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος, γύρω από την -LafargeHolcim, την με το ένοχο παρελθόν και όποια άλλη μεγάλη βιομηχανία της περιοχής μας καθώς μόνο έτσι θα φανεί αν πράγματι το έδαφος έχει άμεση σχέση με τη ρύπανση του αέρα και του νερού. Και μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους-ες συμβάλλουν στην κάλυψη του προβλήματος, αντίθετα με τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί από τους πολίτες του Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση