Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Ο Βόλος Ελεύθερος στις 19 Οκτωβρίου 1944
Ο Βόλος Ελεύθερος στις 19 Οκτωβρίου 1944

Ο Βόλος Ελεύθερος στις 19 Οκτωβρίου 1944

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ..Κ.) Μαγνησίας θα γιορτάσουν την απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής με θέμα: «Ο Βόλος Ελεύθερος».

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις: Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τα Γ..Κ. θα δεχθούν στο Αναγνωστήριό τους (Μαγνήτων 141 και ) το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (Open Day) με ξεναγήσεις σε Έκθεση Αρχειακού Υλικού. Η δεύτερη δράση είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Στ΄ Δημοτικού, και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας με τη των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Στην έκθεση αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία. Με την έκθεση αυτή θέλουμε η ιστορία να βγει από τα αρχεία στο δημόσιο χώρο.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της Δημόσιας Ιστορίας, τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το θεσμό της «Ανοικτής Μέρας» (Open Day) ανοίγοντας τους χώρους τους στο ευρύτερο κοινό. Επιδιώκουν την προσέγγιση ατόμων που τους ενδιαφέρει μεν η ιστορία, αλλά δεν συχνάζουν σε αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες θεωρώντας ότι ο χώρος αυτός απευθύνεται μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Με εύληπτο τρόπο θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση «Ο Βόλος Ελεύθερος».

Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, δικαστικές αποφάσεις για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, παράνομο Τύπο της Κατοχής, το ημερολόγιο του εξόριστου στην σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του συνονόματου μουσικού.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο καιρός "τρελάθηκε": Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης #δελτίοεπιδείνωσηςκαιρού - https://t.co/NYCnJdiyUf -

  • Συντηρεί το οδικό δίκτυο του Πηλίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας #οδικόδίκτυοΠηλίου - https://t.co/4zk5XaBhMZ -

  • Σε συναγερμό Μαγνησία και Β. Σποράδες #συναγερμός - https://t.co/wvbSmnz0b9 -

"Αλιεύοντας" την είδηση