Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία “Τα οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου”
Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία “Τα οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου”

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία “Τα οδωνύμια της Νέας Αγχιάλου”

Η πρόεδρος κι το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Συλλόγου ές Αγχιάλου, ευχαριστούν θερμά την Αγχιαλίτισσα φιλολογίας Σουλτάνα Καρνομπατλόγλου-αλά,για τη προσφορά της στο Σύλλογο του βιβλίου της”Τα οδωνύμια της έας Αγχιάλου”.

Στο οδωνύμιο, δηλαδή στο όνομα κάθε δρόμου, ξαναζεί η , η συλλογική μνήμη μιας ανθρώπινης κοινότητας –χωριού ή πόλης – και πραγματώνεται η σχέση αυτής της κοινότητας με τον πολιτισμό γενικά. Έτσι, ο συνδέεται άρρηκτα με πολιτισμικές αξίες κάθε εποχής.

Όποιο όνομα κι αν έχει, ο παίζει έναν εκπαιδευτικό και διδακτικό ρόλο, γιατί μαθαίνει στους κατοίκους και στους περαστικούς τη συλλογική, εθνική ή τοπική, μνήμη και .

Στο συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας αναφέρει:
” Τα οδωνύμια της Ν.Αγχιάλου καλύπτουν κυρίως τρείς τομείς της ιστορίας της:
-Αναφέρονται στην Αγχίαλο του Ευξείνου Πόντου, με κυρίαρχο το γεγονός της καταστροφής της,το ολοκαύτωμα της 30ης Ιουλίου 1906.
-Προβάλλουν τη σημαντική ιστορία του τόπου στον οποίο θεμελιώθηκε ο προσφυγικός οικισμός των Αγχιαλιτών τον Σεπτέμβριο 1907.
-Τιμούν ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν στην ίδρυση του οικισμού,βοήθησαν στην αντιμετώπιση των σκληρών συνθηκών που βίωσαν οι Αγχιαλίτες μετά την εγκατάστασή τους στη Ν. Αγχίαλο, με αποκορύφωμα την επιδημία της ελονοσίας και συνέβαλαν στη μετέπειτα οργάνωση των οικισμών.”

Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα οδωνύμια μιας πόλης δεν συνιστούν μόνο μια ενδιαφέρουσα πηγή για την τοπική ιστορία, αλλά παράλληλα αποτελούν αφετηρία για κριτικό προβληματισμό.

Η ανάγνωση του χώρου σημαίνεται αλλά και σημαίνει την ιστορική του ταυτότητα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση