Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ν. Ηλιού: Μονόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας οι Ζάχου-Καραμπατζάκη
Ν. Ηλιού: Μονόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας οι  Ζάχου-Καραμπατζάκη

Ν. Ηλιού: Μονόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας οι Ζάχου-Καραμπατζάκη

 

Μονόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας  πρότεινε για  τους δύο δρόμους ( και Καραμπατζάκη) ο καθηγητής του Π.Θ. Νίκου Ηλιού και  το εργαστήριό του με βάση τη διεθνή πρακτική.

 

“ Σε όλον τον κόσμο όταν έχεις έναν ποταμό που διασχίζει μία αστική περιοχή, είθισται να έχεις ένα ζεύγος μονοδρόμων. Αυτό δεν σημαίνει κυκλοφοριακό φόρτο από αυτά τα δύο σημεία. Στόχος είναι να υπάρχουν δύο διαδρομές που θα περιλαμβάνουν δρόμο 3,5 μέτρων, χαμηλών ταχυτήτων και ήπιας κυκλοφορίας , ευρύ πεζοδρόμιο με καθαρό πλάτος 1,5 μέτρο χωρίς εμπόδια, ζαρντινιέρες κλπ. Όπου υπάρχει αρκετός χώρος θα γίνει ποδηλατόδρομος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εκδόθηκαν πριν ένα χρόνο. Επιπλέον όπου υπάρχει αρκετό πλάτος να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης για τους μονίμους κατοίκους. Αυτό το δίδυμο των μονοδρόμων θα είναι ήπιας κυκλοφορίας και θα εξυπηρετούν κίνηση με χαμηλή ταχύτητα, έτσι ώστε να είναι διαδρομή ευχάριστη για όλους”.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ηλιού αυτό που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν μια προμελέτη. “Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μία μελέτη εφαρμογής, γιατί όλες οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία στα αστικά έργα, θέματα απορροής των ομβρίων κ.ά. πρέπει να αποτυπωθούν. Ίσως η δημοτική αρχή προκηρύξει κάποιο διαγωνισμό, αλλά είναι πιθανόν να εκπονήσουν τη μελέτη οι τεχνικές της που διαθέτουν στελεχιακό δυναμικό ικανό να ανταποκριθεί”. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ξεκαθάρισε, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις, άρα απαιτείται η εκπόνηση του Σ.Β.Α.Κ.

Για τη βιώσινη αστική κινητικότητα

Οποιαδήποτε χρηματοδότηση έργου στο μέλλον απαιτεί αυτό να είναι ενταγμένο στο Σχέδιο βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. ενώ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Ο θα προχωρήσει στην προκήρυξη αυτού του σχεδίου, με σύμβουλο το εργαστήριο του καθηγητή του Π.Θ. Νίκου Ηλιού.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής , μιλώντας σήμερα στην τονίζοντας ότι οι όποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιλύσουν τα σημαντικά κυκλοφοριακά θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Τόνισε ότι το σχέδιο αφορά κυρίως τους κεντρικούς άξονες και προβλέπει ενώ οι όποιες παρεμβάσεις στο δίδυμο Καραμπατζάκη- απαιτούν ξεχωριστή μελέτη, την οποία πιθανόν να προκηρύξει το επόμενο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή.

Ο κ. Ηλιού ξεκαθάρισε ότι η γενική κυκλοφοριακή μελέτη που διαθέτει ο δήμος Βόλου είναι ανεπίκαιρη και δεν ισχύει.

Ανέφερε ότι σύντομα η δημοτική αρχή θα προκηρύξει το Σχέδιο Βιώσιμης (Σ.Β.Α.Κ.)το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, “ένα Σχέδιο στο οποίο συμβάλλαμε και εμείς για να ληφθεί αυτή η χρηματοδότηση Αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει κυκλοφοριακή θεώρηση της πόλης, κυκλοφοριακό σχέδιο στους κεντρικούς άξονες, όχι στη γειτονιά και μέσω διαδικασιών ς θα αποφασιστεί ποια θα είναι η πορεία της πόλης όσον αφορά στα συγκοινωνιακά” εξήγησε ο κ. Ηλιού. Χαρακτήρισε το σχέδιο “πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία μπορεί να ενοχλήσει πολλούς καθώς θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα είναι τολμηρά και σύγχρονα. Σε έναν βαριά ασθενή πρέπει να δώσεις μία θεραπεία που στην αρχή μπορεί να τον ενοχλήσει αλλά στη συνέχεια θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα”.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει και τα οποία ήδη εφαρμόζονται στη γειτονική Λάρισα, η οποία εκπόνηση το Σ.Β.Α.Κ. χωρίς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, αυτά αφορούν ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας κ.α. “Η κεντρική ιδέα ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι να δώσουμε πίσω το χώρο που κλέψαμε από τους πεζούς, τους ποδηλάτες, και τη δημόσια συγ και τον δώσαμε στο αυτοκίνητο. Στην κυκλοφορία πρέπει να αβαντάρουμε σημαντικά τη δημόσια συγ, τους πεζούς, τους ποδηλάτες σε βάρος των Ι.Χ. Να έχουμε μία πόλη ανθρώπινη, μία ποιότητα ζωής που ταιριάζει στον Έλληνα. Ο Βόλος είναι μια πολύ ωραία πόλη αλλά η υποδομή της είναι εντελώς αφιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση