Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Μια θαυμάσια και μοναδική ιδέα για το Μουσείο της Αργούς από την Εταιρεία Αστρονομίας
Μια θαυμάσια και μοναδική ιδέα για το Μουσείο της Αργούς από την Εταιρεία Αστρονομίας

Μια θαυμάσια και μοναδική ιδέα για το Μουσείο της Αργούς από την Εταιρεία Αστρονομίας

Μια θαυμάσια και πρωτοφανής ιδέα για τον εξωτερικό χώρο του υ της Αργούς είχε προταθεί παλαιότερα από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης αλλά γρήγορα ξεχάστηκε και έμεινε απραγματοποίητη.

Ήταν η πρόταση για την κατασκευή στον τα χώρο ενός μεγάλου ηλιακού ρολογιού που θα συμπλήρωνε και θα στόλιζε με περισσή χάρη το .

Θα αποτελείται από μια κυκλική βάση διαμέτρου 8 – 10 μέτρων και ένα μεταλλικό στέλεχος που θα στηρίζεται στο του κύκλου και θα έχει ύψος 2 – 3 μέτρα.

Η κυκλική βάση θα έχει περιμετρικά χαραγμένες τις ώρες 1 – 12, στον εξωτερικό από του 4 ομόκεντρους δακτυλίους (βλ. σχήμα).

Ένας δεύτερος κύκλος πιο μέσα θα χωρίζεται σε 12 ίσα μέρη και στο κάθε μέρος θα σημειώνεται η εξέλιξη της ιστορίας της πόλης του Βόλου από τη μυθολογική περίοδο της Αργοναυτικής Εκστρατείας μέχρι την απελευθέρωση του από τον τουρκικό ζυγό, το 1881.

Στον επόμενο εσωτερικό κύκλο, θα είναι τοποθετημένα τα σχήματα των ζωδίων με τα ονόματά τους και στον εσωτερικό κύκλο θα χαραχθούν τα σύμβολα των 9 πλανητών με τα ονόματά τους και τα επί πλέον σύμβολα και ονόματα του Ήλιου, της Σελήνης και ενός κομήτη.

Στο της κυκλικής βάσης θα στηριχθεί το μεταλλικό στέλεχος, ευθύγραμμο από τη μια πλευρά του, που θα δείχνει το Βόρειο Πόλο του ουρανού. Από τη μια πλευρά του αεροδυναμικού αυτού στελέχους μπορεί να σχεδιαστεί το ηλιακό μας σύστημα με τον Ήλιο και τους πλανήτες του, που θα συμπληρώνεται από το σχήμα των αστέρων της Μεγάλης Άρκτου, του λαμπρού αυτού αστερισμού του Βορείου Πόλου, Από την άλλη πλευρά του γλυπτού θα σημειώνονται οι φάσεις της Σελήνης ή οι διαδοχικές φάσεις μιας έκλειψης Ηλίου, που θα συμπληρώνονται επίσης με τους 3 – 4 μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς του ουρανού, της Μικρής Άρκτου, της Κασσιόπης του Ωρίωνα κ.λπ.

Έτσι, οι επισκέπτες του Μουσείου της Αργούς θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν των ωραία θέα του υπερμεγέθους αυτού ηλιακού ρολογιού καθήμενοι στα παγκάκια γύρω – γύρω και απολαμβάνοντας την ανοιξιάτικη λιακάδα ή τον καλοκαιρινό ίσκιο κάτω από τα γύρω δένδρα. Ενώ τα τους θα περιεργάζονται το θαυμάσιο γλυπτό κατασκεύασμα, θα βγάζουν ιστάμενα πάνω στο ζώδιό τους ή πάνω στην που δείχνει η του δείκτη εκείνη την στιγμή και πολλά άλλα. Ιδιαίτερα δε θα συζητούν και μαθαίνουν την ιστορία της πόλης του Βόλου από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.

Καλό είναι, λοιπόν, οι μελετητές και οι αρμόδιοι της κατασκευής του Μουσείου της Αργούς να εξετάσουν και την περίπτωση του μοναδικού στην Ελλάδα υπερμεγέθους ηλιακού ρολογιού, που θα στολίζει και θα ομορφαίνει τον τα χώρο του.

Κ. Μαυρομμάτης

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση