Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΛΑΣ: Πληθώρα προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Ιωλκού
ΛΑΣ: Πληθώρα προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Ιωλκού

ΛΑΣ: Πληθώρα προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Ιωλκού

Ερώτηση με θέμα: «Πληθώρα προβλημάτων στις τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Ιωλκού» κατέθεσαν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ.

Στην ερώτηση αναφέρεται: “Στην περιοχή των τοπικών κοινοτήτων Άνω Βόλου, Ανακασιάς, Αγ. Ονουφρίου, του πρώην Δήμου Ιωλκού, μια σειρά από προβλήματα παραμένουν άλυτα παρά τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις των κατοίκων προς τη δημοτική αρχή Βόλου. Η ευθύνη της είναι μεγάλη, αφού, και σ’ αυτές τις τοπικές κοινότητες, οι λαϊκές οικογένειες βασανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής Βόλου, που εφαρμόζει κατά γράμμα και αδιαμαρτύρητα το πρόγραμμα περιορισμού των δημοσίων δαπανών της κυβέρνησης – ΑΝΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα:

• Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή είναι το ζήτημα της αστικής συγκοινωνίας. Σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί βασικές ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής. Τα δρομολόγια είναι ελάχιστα, ειδικά τους θερινούς μήνες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Τούμπας Άνω-Βόλου, αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, αφού για να φτάσουν στα σπίτια τους στην Τούμπα και στην Ανακασιά διέρχονται από την άλλη Μεριά, το Κατηχώρι, τις Σταγιάτες, κάνουν «το γύρο του Πηλίου».

Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που τους εκπροσωπούν ( Άνω-Βόλου, τοπικά συμβούλια) η έλλειψη δημόσιου φορέα συγκοινωνιών, η διαμάχη μεταξύ του αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ και η παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος από τη δημοτική αρχή κρατάει ομήρους τους κατοίκους της περιοχής, υποβάλλοντάς τους σε αφάνταστη ταλαιπωρία!

• Σοβαρό επίσης πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σχολικού λεωφορείου. Το σχολικό λεωφορείο λειτούργησε μόνο δύο μήνες την περσινή χρονιά λόγω βλάβης. Εφέτος ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μετακινήθηκε από την Δημοτική Ενότητα η υπάλληλος πως συνόδευε τα στο λεωφορείο. Στη συνέχεια ο Δήμος Βόλου αρνήθηκε ν’ αναλάβει τα έξοδα της συντήρησης και των καυσίμων του σχολικού λεωφορείου και μετέθεσε την ευθύνη στην Περιφέρεια, η οποία με την σειρά της αρνείται να αναλάβει την ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή έχει αστική συγκοινωνία.

Όπως προαναφέραμε η αστική συγκοινωνία είναι ελλιπέστατη και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την ασφαλή την μετακίνηση του συνόλου των μαθητών. Το σχολικό λεωφορείο είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα μετά την συνένωση των τριών σχολείων της περιοχής και η λειτουργία του ήταν βασική προϋπόθεση για την λειτουργία του ενιαίου σχολείου που στεγάζεται στον Αϊ Γιάννη της Ανακασιάς. Ως γνωστό η περιοχή, γεωμορφολογικά, έχει πολλές ιδιαιτερότητες (μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, απότομα καλντερίμια, αφύλακτες διαβάσεις, ακόμα και ρέματα, που αναγκάζονται να διασχίσουν πολλά προκειμένου να φτάσουν στο σπίτι τους.

Σημειωτέον ότι το σχολικό λεωφορείο είχε αγοραστεί για αυτόν τον σκοπό και είχε γίνει πρόσληψη οδηγού με οργανική θέση. Επιπλέον η έλλειψη ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών οδηγεί στην αποδυνάμωση του σχολείου σε μαθητές με τις αντίστοιχες επιπτώσεις (μείωση τμημάτων και οργανικών θέσεων). Ήδη με τις νέες τροπολογίες της Κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ολοήμερου.

• Ένα ακόμη άλυτο πρόβλημα αποτελεί η παράδοση και η χρήση από τους κατοίκους του γηπέδου στο Πλάι Άνω- Βόλου. Εδώ και πλέον μια εικοσαετία είχε παρθεί απόφαση από τον πρώην Δήμο Ιωλκού να γίνει αθλητικό κέντρο προκειμένου ν’ αθλούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Στη συνέχεια αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 7 επί 7. Για το συγκεκριμένο έργο δαπανήθηκαν πολλά χρήματα μετά από τρεις εργολαβίες. Την περασμένη άνοιξη παραδόθηκε το γήπεδο στον Αθλητικό οργανισμό του Δήμου Βόλου από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την εμφύτευση πρασίνου και το σύστημα ποτίσματος.

Το γήπεδο όμως εγκαταλείφθηκε (δεν υπάρχουν τέρματα, υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα ποτίσματος: αντλία, σωληνώσεις, εγκατάλειψη παράπλευρου κτηρίου, κ.ά.). Οι κάτοικοι ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση και τη του γηπέδου, για να τους δοθεί η δυνατότητα να απολαύσουν επιτέλους το δικαίωμά τους στην άθληση και ψυχαγωγία που έχουν στερηθεί επί σειρά ετών.

• Η έλλειψη καθαριότητας στην περιοχή είναι εμφανής, αφού υπάρχουν εικόνες πλήρους εγκατάλειψης. Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβους, η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, η παντελής έλλειψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στο δήμο έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, κυρίως του καθαρισμού καλντεριμιών και δρόμων, ώστε σε ορισμένα σημεία εμποδίζεται ακόμα και η διέλευση πεζών. Σπανίως κατά την διάρκεια του έτους στέλνονται συμβασιούχοι που είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

• Ανεπαρκής είναι και η του δικτύου άρδευσης, όπως επίσης και του οδικού δικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάγκη στήριξης δρόμου στην οδό Επισκοπής άνωθεν του γηπέδου στο πλάι την Τούμπας. Η αναγκαιότητα του έργου στήριξης του δρόμου η άρνηση ανάληψης ευθύνης ανάμεσα από τη και την τεχνική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

• Παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά του Δήμου για εκσυγχρονισμό του νεκροταφείου Άνω Βόλου, το οστεοφυλάκιο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αλλά και ο καθαρισμός του νεκροταφείου είναι ελλιπής όπως και ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό.

• Η ανοικοδόμηση στην περιοχή πάνω από τον Αϊ Δημήτρη καθιστά επιτακτική την ανάγκη επίστρωσης του αγροτικού δρόμου που οδηγεί σε κατοικίες ενώ η μέχρι στιγμής η της δημοτικής αρχής έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων για έργα, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσχερής η πρόσβαση στο σπίτι τους.

• Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η υπέρογκη αύξηση των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή, Όσο αφορά την άρδευση μοιράστηκαν υψηλότατοι λογαριασμοί ακόμα και σε κατοικίες που δεν χρησιμοποίησαν και την άρδευση.

Ερωτάται η Δημοτική αρχή Βόλου:

Ποιά άμεσα μέτρα θα πάρει για τη λύση των προβλημάτων των κατοίκων στην περιοχή του Άνω Βόλου, για τη λύση του προβλήματος της συγκοινωνίας και της μεταφοράς των μαθητών, για τη συντήρηση και την απόδοση στους κατοίκους του γηπέδου στο Πλάι Άνω Βόλου, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου και τη στήριξη του δρόμου στην οδό Επισκοπής, τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης, τον εκσυγχρονισμό του νεκροταφείου, την πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και τη μείωση των τιμολογίων ύδρευσης και άρδευσης;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

  • Μονοδρόμηση  επαρχιακού δρόμου Αφήσσου-Λεφόκαστρου στο τμήμα Αμποβός-Ραζή - https://t.co/U7h6gCcQrq -

"Αλιεύοντας" την είδηση