Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Κίνηση Πολιτών για το Νερό: Αφερέγγυα η ΔΕΥΑΜΒ
Κίνηση Πολιτών για το Νερό:  Αφερέγγυα η ΔΕΥΑΜΒ

Κίνηση Πολιτών για το Νερό: Αφερέγγυα η ΔΕΥΑΜΒ

“Η ταλαιπωρία των δημοτών του Βόλου με την ,τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΥΑΜΒ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το παράξενο είναι ότι τ αυτό συμβαίνει μέσα στο χειμώνα και ενώ οι των λοιπών δήμων του νομού αντιμετωπίζουν ίδιες εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες χωρίς ωστόσο να στερούνται το βασικό αγαθό του νερού.”

Αυτά τονίζει η Κίνηση Πολιτών για το Νερό και προσθέτει; “Ήδη φαίνεται πως «συγκινήθηκε» εισαγγελέας και ζητά ευθύνες από τους αρμόδιους, ενώ μέσα στο αλαλούμ των δηλώσεων της δημοτικής αρχής ξεχωρίζει η ομολογία ότι βασική αιτία του προβλήματος είναι το διάτρητο δίκτυο. Όσα συμβαίνουν δεν αποτελούν έκπληξη. Εδώ και έξι  περίπου χρόνια τονίζουμε το θέμα των απωλειών του δικτύου της πόλης ως τη βασική αιτία των δεινών του πολεοδομικού συγκροτήματος που σχετίζονται με την απαράδεκτη ποιότητα του νερού που παρέχει η ΔΕΥΑΜΒ αλλά και με την ποσότητα που φτάνει στα . ια μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα της αντικατάστασης ολόκληρου του παλαιωμένου δικτύου των αμιαντοσωλήνων και την ανάγκη κατασκευής δημόσιων βρυσών. Κάτι τέτοιο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, καθημερινά και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης θα έδινε λύση στον εφοδιασμό καθαρού πηγαίου νερού.

Ακόμη και τ που οι «αρμόδιοι» ομολογούν ότι διαχειρίζονται ένα διάτρητο δίκτυο έχουν το θράσος να αναζητούν λύση στη μεταφορά ακόμη περισσότερου νερού από το Πήλιο με ό,τι καταστροφικό αυτό σημαίνει για το βουνό, την μεταφορά νερού από την Κάρλα που διαπιστωμένα είναι φορτωμένο με βαρέα μέταλλα, αρσενικό και εξασθενές χρώμιο, αλλά και από τον …Αχελώο!

Η προσπάθεια εξάλλου της ΔΕΥΑΜΒ να μετατοπίσει την ευθύνη της διακοπής υδροδότησης στους καταναλωτές ”βαφτίζοντας” τη διαρροή, για την οποία ευθύνεται η ίδια, “υπερκατανάλωση”, είναι όχι μόνο ανήθικη αλλά και αστεία, όταν μιλάει για ”χιλιάδες ανοιχτές βρύσες να τρέχουν”. Ποιος πολίτης αφήνει την βρύση του να τρέχει νυχθημερόν χωρίς να σκεφτεί το κόστος; Οι όποιες βρύσες αφέθηκαν να στάζουν για να μην παγώσουν, δεν μπορούν να συγκριθούν σε απώλεια νερού με τον όγκο διαρροής του διάτρητου δικτύου.

Τονίζουμε την αφερεγγυότητα της επιχείρησης, η οποία λειτουργεί στο πνεύμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με μοναδικό ενδιαφέρον την είσπραξη τελών. Φαίνεται πως αυτή η δημοτική αρχή όπως άλλωστε και η προηγούμενη, με την αβάντα της πολιτείας και της δικαιοσύνης, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές,  αλωνίζει στο χώρο του πλέον σημαντικού αγαθού, του νερού, με μοναδικό στόχο το ξεπούλημα του και τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Είναι σίγουρο ότι όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα αρχίσουν οι ψίθυροι για την ανικανότητα της ΔΕΥΑΜΒ να τα βγάλει πέρα και την ανάγκη της παραχώρησης τομέων της επιχείρησης σε ιδιώτες. Άλλωστε αυτός είναι ο μεγάλος στόχος: η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση.

Ο τρόπος που η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος και ιδιαίτερα τους πολίτες ( «κατίνες», «κοπρίτες», κ.λπ.) που εύλογα διαμαρτύρονται , αποκαλύπτει την μεγάλη επιθυμία της να τους κρατήσει μακριά από τον έλεγχο όσων ύποπτων συμβαίνουν σε έναν ”κλειστό” χώρο όπως αυτόν της ς της ΔΕΥΑΜΒ. Η περίπτωση της αποπομπής του ΤΕΕ από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ είναι ενδεικτική αυτής της ς.

Ο κόσμος, όμως, δεν πρόκειται να γίνει καλός αγωγός του ξεπουλήματος του νερού. Αντίθετα, η απάντηση των πολιτών πρέπει να είναι δυναμική και σε όλα τα επίπεδα ( κινηματικό, νομικό, ενημέρωσης, κ.λπ.) ώστε να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, πίσω από αυτή την τελευταία κρίση του  νερού κρύβονται τα σχέδια ξεπουλήματος. Μέσα από αυτή την κοινωνική αναστάτωση που συχνά- πυκνά προκαλείται από την κεντρική ή την τοπική εξουσία, αναδεικνύεται και η ανάγκη της κοινωνικής συσπείρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών σε επίπεδο συνοικίας και χωριού. Μέσα από την αντιμετώπιση κρίσεων όπου απαιτείται κάποιος σχεδιασμός και συντονισμένη προσπάθεια και , μπαίνει η βάση για τη δημιουργία ενός κινήματος που θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του στη διαχείριση του νερού και την προστασία του υ χαρακτήρα του.”

"Αλιεύοντας" την είδηση