Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Κάτοικοι Σταγιατών: Ναι σε υδρομετρητές υπό προϋποθέσεις
Κάτοικοι Σταγιατών: Ναι σε υδρομετρητές υπό προϋποθέσεις

Κάτοικοι Σταγιατών: Ναι σε υδρομετρητές υπό προϋποθέσεις

«Θα ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημά σας, εφόσον ικανοποιηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ποιότητα του πόσιμου νερού που τρέχει στις βρύσες μας, την αρχή της ανταποδοτικότητας και την τιμολόγηση με κριτήρια που λαβαίνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χωριού μας.» Τα παραπάνω τονίζει η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Σταγιατών για το θέμα των υδρομετρητών, που έλαβε σχετική απόφαση.

Οι κάτοικοι των Σταγιατών σχετικά με την εγκατάσταση υδρομετρητών, θέτουν ως προϋπόθεση την συντήρηση, προστασία, έλεγχο και καθαρισμό της πηγής της Κρύας Βρύσης, του δικτύου και των δεξαμενών και απομάκρυνση του χλωριωτή, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία που αφορά κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χλωρίωση.

Επίσης ζητούν:

-Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της πηγής της Κρύας Βρύσης ως μοναδικής και αποκλειστικής πηγής τροφοδότησης του χωριού μας με . Η ύπαρξη και λειτουργία της Κρύας βρύσης είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των Σταγιατών εδώ και 400 περίπου χρόνια.

-Αποκατάσταση της νομιμότητας αναφορικά με τη λειτουργία απορροφητικών βόθρων ξενοδοχείου που απειλούν με μόλυνση την πηγή της Κρύας Βρύσης. Το θέμα είναι γνωστό στην υπηρεσία σας από το 2011, χωρίς ωστόσο να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

-Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το χωριό. Σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος του χωριού έχει τη δυνατότητα σύνδεσης και ως εκ τούτου το επιχείρημα της φροντίδας του τος από την πλευρά σας με την τοποθέτηση υδρομετρητών δεν ευσταθεί.

-Αποκατάσταση του δικτύου της άρδευσης του οποίου μεγάλο μέρος καταστράφηκε με πρωτοβουλία του Καποδιστριακού δήμου Πορταριάς και έτσι αρκετοί κάτοικοι του χωριού, είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το δίκτυο του πόσιμου νερού το οποίο θα υποχρεωθούν να πληρώνουν με την εγκατάσταση υδρομετρητή.

-Εξασφάλιση κανονικών συνθηκών ροής του πόσιμου νερού σε όλα τα σπίτια του χωριού μας από άποψη παροχής και πίεσης.

-Διατήρηση του υφιστάμενου τιμολογίου ύδρευσης (πάγιο) το οποίο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα μια και το δίκτυό μας είναι μικρό και τα έξοδα συντήρησης είναι πολύ λίγα.

-Αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του χωριού μας που ανήκει στον ορεινό όγκο του Πηλίου και ως εκ τούτου οι ανάγκες σε πόσιμο νερό είναι αναπόφευκτα αυξημένες ιδιαίτερα τον χειμώνα που είμαστε αναγκασμένοι να αφήνουμε βρύσες ανοικτές για να προστατεύσουμε το δίκτυο από τις χαμηλές .

-Ανάκληση των μηνύσεων που έχουν επιβληθεί σε κατοίκους του χωριού μας με ανύπαρκτες κατηγορίες και με στόχο τον εκφοβισμό μας και την κάμψη του αγώνα μας για καθαρό και πηγαίο νερό χωρίς .

-Έναρξη διαλόγου με τους κατοίκους όλων των χωριών του Πηλίου γύρω από όλα τα ζητήματα του νερού.

-Προσαρμογή του ισχύοντος κανονισμού ύδρευσης στις ιδιαιτερότητες των χωριών του Πηλίου

Η συνέλευση των κατοίκων των Σταγιατών επισημαίνει τέλος ότι «Το πόσιμο και πηγαίο νερό χωρίς χλώριο αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις ύπαρξης του χωριού μας, που είναι γνωστό ως το χωριό του νερού, το οποίο απολαμβάνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όχι μόνο οι κάτοικοι των Σταγιατών αλλά και πολυάριθμοι κάτοικοι του Βόλου.

Το νερό είναι επίσης το σημαντικότερο κίνητρο της διαμονής μας στις Σταγιάτες, παρά το αυξημένο κόστος των καθημερινών μας μετακινήσεων για την ικανο των αναγκών μας σε εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, .

Η πολιτική της ς της ΜΒ από τη στιγμή που ανέλαβε, λόγω Καλλικράτη, τη διαχείριση του νερού αίρει αυτή την προϋπόθεση και καταδικάζει το χωριό μας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Η εγκατάσταση των υδρομετρητών αποτελεί εισπρακτικό μέτρο και δεν σχετίζεται με την προσφορά από την ΜΒ καλύτερων και ευεργετικών για το χωριό μας υπηρεσιών.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση