Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κατέρριψε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ τα επιχειρήματα του δημάρχου Βόλου
Κατέρριψε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ τα επιχειρήματα του  δημάρχου Βόλου

Κατέρριψε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ τα επιχειρήματα του δημάρχου Βόλου

Για οφέλη της πόλης από τη λύση κι εκκαθάριση της επιχείρησης

 

Κατέρριψε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ τα επιχειρήματα του  δημάρχου Βόλου για τα οφέλη που θα επιφέρει η λύση κι εκκαθάριση της επιχείρησης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βάϊος  Ζεμπέογλου ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας: “Θέλουμε να δείξουμε όμως πώς ασκούμε τις συνδικαλιστικές μας υποχρεώσεις μετά το εργασιακό μας ωράριο και δεν είναι σκοπός μας να συνδικαλιζόμαστε σε βάρος των εργασιακών μας καθηκόντων, λαμβάνοντας 13 μέρες άδεια επιπλέον τον μήνα, κάτι που είναι ψέμα και δεν ισχύει”.

O ίδιος τόνισε ότι  για τις  θέσεις και απόψεις που προσπάθησαν οι εργαζόμενοι  να εκφράσουν  στον  δήμαρχο κατά την συνάντηση που είχαν την Δευτέρα 30/04/2018,  εισέπραξαν ύβρεις, κατηγορίες και συκοφαντίες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους για την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ.

«Πρέπει να εξετάσουμε γιατί πρέπει να περάσει η ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Μας είπε  ο δήμαρχος ότι θα παραγραφούν αξιώσεις και χρήση τρίτων. Το νομικό καθεστώς δεν το προβλέπει αυτό. Τα χρέη θα μεταφερθούν  στο δήμο. Η ΕΡΓΗΛ θα τα αξιώσει από εκεί. Γιατί μια υγιέστατη επιχείρηση να μπει σε αυτό το καθεστώς;» επισήμανε ο κ. Ζεμπέογλου και πρόσθεσε: « Έχει αρκετά ανείσπρακτα, με μεγαλύτερο οφειλέτη το δήμο Βόλου. Σε αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε το Δ.Σ. να ασκήσει έννομη διαδικασία για να διασφαλίσει το χρέος αυτό.

Την Παρασκευή που μας πέρασε   καταθέσαμε με επίσημο έγγραφο προτάσεις για την εν γένει διασφάλιση της ς  της ΔΕΥΑΜΒ . Εκεί υπάρχουν τα  ποσά. Δεν θέλουμε να τα δημοσιοποιήσουμε γιατί θα κατηγορηθούμε ότι δημοσιοποιούμε στοιχεία που θεωρητικά θα τα πάρει η ΕΡΓΗΛ σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει, η διοίκηση να διοικεί και οι εργαζόμενοι να εργάζονται.

Έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει η διοίκηση για μείωση ενεργειακού κόστους (οικιακό ρεύμα πληρώνει, 2,5 εκ. ετησίως είναι το κόστος) και να περάσει σε βιομηχανική χρήση. Επίσης η αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού,  σε συνδυασμό με επικείμενες προσλήψεις θα μειώσει το εργολαβικό κόστος. Αν προβούν στην επένδυση σε ειδικά οχήματα ή μηχανήματα   αυτό θα μειώσει επίσης  τον αριθμό των εργολαβιών. Εμείς έχουμε καταψηφίσει τέτοιου είδους εργασίες».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας τόνισε:  « Για μας  είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει στο Βόλο. Ήλθαμε  να αναδείξουμε το έργο και τον ρόλο ΔΕΥΑ και να απαντήσουμε σε ανακρίβειες που ακούγονται και στα όσα έθεσε και προσπαθεί να πείσει  ο δήμαρχος ότι θα ωφεληθεί από το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ

Δεν ήταν τυχαίο αυτοί που το 1980 ψήφισαν νόμο για ίδρυση ΔΕΥΑ. Από τότε έγιναν έργα 16 δισ. . Τα περισσότερα είναι χρήματα της Ε.Ε. Έγιναν για να φύγουν από δήμους γιατί λειτουργούν με γραφειοκρατία. Οι ΔΕΥΑ είναι άμεσης επέμβασης και εντάσεως εργασίας. Δεν μπορεί να δουλέψει μέσω δήμου . Μετά 38 χρόνια έρχεται να μας πει ότι θα ωφεληθούν οι δημότες. Έκλεισαν τρεις μικρομεσαίας δυναμικότητας ΔΕΥΑ  (Ιεράπετρας, Μεγάρων, Αμαλιάδας) και  ήδη δύο δημοτικά συμβούλια πήραν απόφαση επανίδρυσής του. Κι εδώ θεωρούν πως υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσει το σύστημα; Δεν θα λειτουργήσει».

Ο ίδιος  επισήμανε πως δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα ο Βολιώτης και πως δεν είναι εύκολο να περάσει  η   ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο γιατί απαιτείται έγκριση  ¾ δημοτικών συμβούλων, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να μειωθεί το νερό 24% γιατί κάνει λάθος όταν λέει ότι δεν θα έχει ΦΠΑ στα έργα. Από 2014 δεν υπάρχει ΦΠΑ για τις ΔΕΥΑ. Και πριν που καταβαλλόταν γινόταν συμψηφισμός με υλικά και προμήθειες. Άνθρακες ο θησαυρός».

Για το αν μεταφερθεί προσωπικό ο δήμος θα ωφεληθεί από την προσωπική διαφορά του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Δραγκόλας  διευκρίνισε:  «Και να μεταφερθεί και να κλείσει η ΔΕΥΑΜΒ,  η προσωπική διαφορά παραμένει, γιατί γίνεται υποχρεωτική μεταφορά, το λέει ο νόμος.  Όσον αφορά τα αναδρομικά εργαζομένων είπε ότι κακώς έγινε η παρακράτηση και πως τελικά κέρδισαν οι εργαζόμενοι.»

Για τα χρέη της ΔΕΥΑΜΒ είπε πως πρόκειται για  ιδιωτική επιχείρηση που και να πάει σε άλλο εργοδότη, πληρώνει τα χρέη και να μεταφερθεί στο δήμο θα το πληρώσει εκείνος. Είναι ούτως η άλλως εγγυητής της ΔΕΥΑΜΒ ο Δήμος. Θα τα καλύψει ο δήμος. Ούτε από εκεί θα ωφεληθεί ο δημότης.

«Μέσα στο νόμο ιδρυτικό του 1069/80 στο άρθρο 13 λέει για να πάρουν χρήματα οι Δήμοι από δημόσιες επενδύσεις και  να κάνουν έργα πρέπει να έχουν ΔΕΥΑ. Αλλιώς δεν μπορούν να πάρουν από τον  δημόσιο κορβανά.  Πριν από έξη μήνες ανακοινώθηκε  η πως από  το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα παίρνουν 100% οι ΔΕΥΑ.   Σε τι ωφελείται λοιπόν ο δημότης; Δεν υπάρχει κανένα όφελος. Αν πάει στο δήμο, επειδή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί, κομμάτι- κομμάτι θα δοθεί σε ιδιώτες. Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο σκοπός. Ας την εξυγιάνει.  Δεν είναι λύση το κλείσιμο αλλά ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΜ Βόλου είναι δυνατόν να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Τα βγάζουν πέρα άλλες με λιγότερους κατοίκους. Είναι δυνατόν να ακούμε για ανείσπρακτα τιμολόγια,  έχουν ευθύνη αν γίνει κάποια  καταγγελία. Αν θέλουν να βρουν λύση θα το λύσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο κ. Ζεμπέογλου για το εργασιακό κόστος, μισθολογικό και ασφαλιστικό στον προσδιορισμό τιμολογίου της  ΔΕΥΑΜΒ εξήγησε πως το κόστος εργασίας στο τιμολόγιο είναι  29% και είναι καλό ποσοστό, ενώ πρόσθεσε: «Ανάλογα με έξοδα διαμορφώνεται τιμολόγιο. Εμείς οι εργαζόμενοι λέμε όλοι να αμείβονται με συλλογικές συμβάσεις. Αν υπάρχουν ελάχιστοι με παραπάνω μισθούς είναι λάθος. Αλλά νομίζω ότι είναι ανήθικο να χρησιμοποιείς τον κοινωνικό αυτοματισμό για να πείσεις τον κόσμο.

Το ενεργειακό κόστος όπως και άλλα συμβάλλουν στο τιμολόγιο νερού. Ως προς τα μισθολογικά επειδή πάνε να συνδέσουν τη χαμηλή τιμή με χαμηλούς μισθούς (1.100 παίρνει εργάτης στο βιολογικό και μηχανικός με 30 χρόνια στο βιολογικό παίρνει 1500 ευρώ). Βγάλαμε μία ανακοίνωση όπου ρωτούσαμε από 2013-2018 οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ έχουν μειωθεί οι μισθοί γενικά μέσο όρο 55%.

Τέλος ο κ. Δραγκόλας είπε: « Συγκρίνουν το μισθό μας  με αυτόν του  δημοσίου υπαλλήλου. Εμείς δεν παίρνουμε εφάπαξ όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν έχουμε τη μονιμότητα. Να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Έχουμε διαφορές σε θεσμικά και οικονομικά θέματα».

Ο  αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αχιλλέας Μητράκος  τόνισε πως η  ΔΕΥΑΜΒ είναι εργαλείο ανάπτυξης που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις  ήπιες μορφές ενέργειας για να κατεβάσει  το κόστος. «Εμείς  δεν ζητάμε ΔΕΥΑ με μικρή ευθύνη, αλλά διεύρυνση των αρμοδιοτήτων. Λέμε όχι στη μείωση του προσωπικού και απαξίωσή του ή και κατάργηση της επιχείρησης.

Το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Μαγιάκος τόνισε ότι   η ΠΟΕ ΟΤΑ είναι αλληλέγγυα και πρόσθεσε: «Θα σταθούμε δίπλα τους και θα κάνουμε αγώνα. Φτάνει πια. Όλοι οι δήμοι ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους και μιλούν για ακριβό κόστος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΥΑΜΒ είναι η ΔΕΗ. Αν έκαναν έργα με αυτεπιστασία θα ήταν χαμηλότερο ακόμη. Ας πάρουν προσωπικό και όχι . Ας κάνουν ελέγχους, να αξιοποιούν στελέχη που έχουν στο γνωστικό αντικείμενο που έχουν και ναι ένα στέλεχος καλό πρέπει να αμείβεται.Το θέμα είναι η επιβίωση του κόσμου. Όχι άλλα τεχνάσματα. Εφιστώ ψυχραιμία και οι διοικούντες ας το δουν καλύτερα».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ υπογράμμισε  τρία σημεία :

-ποιοι έφεραν τα μεγάλα έργα στη ΔΕΥΑΜΒ

-γίνεται προσπάθεια να συνδέσουν 9 εκ. της ΕΡΓΗΛ και γι' αυτό επιδιώκουν εκκαθάριση με επιστροφές δεδουλευμένων εργαζομένων

-η προσπάθεια να μεταβεί στο δήμο η ΔΕΥΑΜΒ μέσα από καθεστώς εκκαθάρισης θα έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα περί σαμποτάζ από πλευράς εργαζομένων σε  βιολογικό και ύδρευση  τόνισε: « Ας βγει ο δήμαρχος να εξηγήσει. Δεν είναι επί του παρόντος. Πληροφορούμε τον κόσμο που έζησε τον Ιανουάριο  του 2017 από καιρικά φαινόμενα ότι το προσωπικό δούλευε 24 ώρες το 24ωροκαι το τεχνικό προσωπικό σε  διπλοβάρδιες. Τι ακριβώς θέλει να πει ας το καταγγείλει”.

H δημοτική αρχή

Δυστυχώς  και το εννοούμε,  πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, η ηγεσία του συλλόγου των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, με τη σημερινή της συνέντευξη, ήρθε να επιβεβαιώσει πλήρως τη θέση μας ότι λειτουργεί με όρους συνδικαλισμού της τραγιάσκας του περασμένου αιώνα και πως για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η υπεράσπιση των προκλητικών, για την ίδια την κοινωνία, προνομίων της.

Ως συνηθίζουν, είπαν πολλά  σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τους, αλλά τίποτα επί της ουσίας, που είναι η επιβίωση και η ορθολογική λειτουργία της επιχείρησης επ' ωφελεία της πόλης και των πολιτών. Και απέφυγαν επιμελώς να μιλήσουν για την ταμπακιέρα, που δεν είναι άλλη από την αδιαμφισβήτητη ευθύνη των συναδέλφων τους και αυτών που σήμερα τους πατρονάρουν πολιτικά, για το τεράστιο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.

Εμφανίστηκαν ως άριστοι γνώστες της επιχείρησης, αλλά δεν μας είπαν ποιοι ήταν αυτοί που με την παράλειψη, να το δεχθούμε, άσκησης των καθηκόντών τους επέτρεψαν στον εργολάβο – αρπακτικό να στηριχθεί στο γράμμα του Νόμου και να έχει τις καταστροφικές αυτές απαιτήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Πιπιλίζοντας την χιλιοχρησιμοποιημένη καραμέλα περί κοινωνικού αυτοματισμού επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Δεν μας εξηγούν όμως, ούτε εδώ, γιατί η αγανάκτηση  για προνομιακές τους αμοιβές συνιστούν κοινωνικό  αυτοματισμό και δεν συνιστούν κοινωνική αναλγησία οι δικές τους θέσεις περί οφειλών τρίτων στην επιχείρηση, όταν γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από υπηρεσίες του Δήμου, σχολειά και ιδρύματα. Και φυσικά από νοικοκυριά που δύσκολα τα φέρνουν σε πέρας.

Εν πάση περιπτώσει και  για να μην μακρηγορούμε γιατί έχουμε να παράξουμε έργο και όχι να… συνδικαλιζόμαστε, εμείς θα φέρουμε πλήρη και ολοκληρωμένη εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για εκκαθάριση της επιχείρησης και ενσωμάτωσης στο Δήμο. Και ασφαλώς δεν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν, αλλά οι εκπρόσωποι των πολιτών.

Όπως οι ίδιοι δηλώνουν φαίνεται ότι με κάποιους εξ' αυτών  και μάλιστα με εκείνους που χωρίς να έχουν υποχρέωση τους περιέκοψαν τους μισθούς, τα έχουν βρει και πιστεύουν ότι θα πετύχουν έτσι να εμποδίσουν το σωτηρίας της επιχείρησης, που ομολογουμένως δεν συνάδει με τη «σωτηρία» των δικών τους προκλητικών προνομίων.

Σε αυτή την περίπτωση όλοι θα κριθούμε από τον λαό. Και εμείς που παλεύουμε, με προφανές πολιτικό κόστος που, ούτως ή άλλως, δεν μας ενδιαφέρει, να σώσουμε την επιχείρηση, να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας και να διασφαλίσουμε για την κοινωνία φθηνό και ποιοτικό νερό και αυτοί που εν ονόματι μιας κοντόφθλαμης, μικρόπνοης και αναχρονιστικής πολιτικής πρακτικής θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ.

Όλοι πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούμε σε αυτό το δίλημμα και οι διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, έστω και εν αμαρτίαις, δεν επαρκούν.

Η κοινωνία απαιτεί να πάρει ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις για το ποιοί και πώς οδήγησαν στα πρόθυρα της πτώχευσης την επιχείρηση και ποιές είναι οι λύσεις σωτηρίας για το μέλλον. Και μέχρι τώρα μόνο εμείς παρουσιάζουμε.

ΥΓ. Μας εντυπωσίασε η εκτίμηση – αξιολόγηση του κ.  Προέδρου σύμφωνα με την οποία «Έχουμε ήθος και αξιοπρέπεια, κάτι που λείπει από την πόλη». Και επειδή από την πόλη δεν λείπει, να ψάξουμε ποιός την έχασε και την βρήκε αυτός και οι όμοιοί του. Η πόλη κόντρα σε τέτοιους ξεπερασμένους συνδικαλιστές έχει βρει το δρόμο της ανάπτυξης και ήδη, αν προλαβαίνει να ενημερωθεί και δεν βυσσοδομεί στο παρασκήνιο με τους «σκοτινούς» συντρόφους, είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και της Μεσογείου. Και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο γιατί το δικαιούται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που την αγαπούν και την υπηρετούν αγωνιζόμενοι καθημερινά χωρίς ιδιοτέλεια.

Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό: στα σκαριά το προαναγγελθέν, εδώ και καιρό, ξεπούλημα της ΔΕΥΑΜΒ

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΔΕΥΑΜΒ, δικαιώνουν την πάγια αντίληψή μας ότι πρόκειται για μια συνειδητά απαξιωμένη επιχείρηση, ώριμη να πέσει στα χέρια των επενδυτών.

Από τη μία, σέρνεται στα δικαστήρια κατά καιρούς με σοβαρές κατηγορίες εναντίον αιρετών μελών του Δ.Σ. και ανωτέρων υπαλλήλων της και από την άλλη, οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες – πελάτες βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της απαξίωσης, εντάσσονται και οι χειρισμοί της υπόθεσης της ΕΡΓΗΛ όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων.

Η πρώτη (2011-2014) έκανε ό, τι μπορούσε για να στρώσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του νερού – εγκατάλειψη του δικτύου της πόλης, επίθεση στις ορεινές κοινότητες με τη χλωρίωση, μεταφορά της ς στην ήδη χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΜΒ χωρίς , ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στους κατοίκους των χωριών, κ.λπ. – χωρίς τελικά να τα καταφέρει.

Ενδεικτική της αντιλαϊκής και μνημονιακής στάσης της, ήταν η απόρριψη της πρότασης της Κίνησης  για κατασκευή δικτύου δημόσιων βρυσών που θα αποθάρρυνε τον ιδιωτικό τομέα να εμπλακεί στη διαχείριση του νερού.

Η τωρινή δημοτική αρχή, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και ξένων παραγόντων που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του νερού, χρησιμοποιεί αστυνομική και δικαστική καταστολή, εκβιασμούς, στοχοποιήσεις και , μαφιόζικες γενικά πρακτικές, για να βάλει στη μπάντα το κίνημα για την προστασία του νερού και να ανοίξει το δρόμο στο ξεπούλημα.

Οι κορώνες του δήμαρχου περί προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του νερού δεν πείθουν κανένα.

Μόλις πριν ένα χρόνο επιχείρησε, ανεπιτυχώς λόγω των έντονων αντιδράσεων του κινήματος για το νερό, το ξεπούλημα του Βιολογικού.

Οι κοκορομαχίες του τελευταίου δεκαημέρου ανάμεσα στις παρατάξεις του Δ.Σ., ειδικά αυτές που διαχειρίστηκαν την ΔΕΥΑΜΒ, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και συσκοτίζουν την υπόθεση.

Οι πολίτες παρακολουθούν μια διαμάχη που γίνεται με άγνωστους γι αυτούς νομικούς και οικονομικούς όρους, αδύναμοι να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποιο είναι το μέλλον του νερού στην περιοχή μας.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι η ΔΕΥΑΜΒ πηγαίνει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία και ωριμάζουν με την ίδια ταχύτητα οι συνθήκες άμεσου ή έμμεσου ξεπουλήματος, γεγονός που μας κινητοποιεί και μας καλεί σε ετοιμότητα.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται δυναμικά πάντα, σε όλα τα επίπεδα. Η Κίνηση στηρίζει και ενισχύει κάθε προσπάθεια που βάζει φραγμούς  στο δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση όπως την αυτοδιαχείριση της άρδευσης και την άρνηση των αγροτών να υπογράψουν συμβόλαια με την ΔΕΥΑΜΒ, καθιστώντας έτσι αδύνατη την σύνταξη πελατολόγιου απαραίτητου για το επιχειρούμενο ξεπούλημα.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι της απέναντι όχθης, ότι η περιοχή ήταν, είναι και θα παραμείνει, εχθρική απέναντι στην εμπορευματοποίηση και λεηλασία των φυσικών αγαθών όπως το νερό και ο αέρας που αναπνέουμε.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση