Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Κατά της ΔΕΥΑΜΒ η συνέλευση κατοίκων των Σταγιατών
Κατά της ΔΕΥΑΜΒ η συνέλευση κατοίκων των Σταγιατών

Κατά της ΔΕΥΑΜΒ η συνέλευση κατοίκων των Σταγιατών

Την Τετάρτη 20/7 το πρωί, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ τοποθέτησε χλωριωτή στην κεντρική δεξαμενή του χωριού Σταγιατών χωρίς καμιά ενημέρωση του τοπικού εκπροσώπου και των κατοίκων, ως όφειλε.

H επιχείρηση υποστηρίζει ότι αυτό έγινε γιατί σε ανάλυση δείγματος εντοπίστηκε μικροβιο επιβάρυνση. 

Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμενοι και τονίζουν: “Μετά από αυτή την επιθετική προς το χωριό μας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:

  1. Μόνιμα και κατά την άποψή μας σκόπιμα, η δειγματοληψία γίνεται από βρύση που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του προαύλιου χώρου της εκκλησίας και όχι ως πόσιμο.
  2. Η ΔΕΥΑΜΒ εφαρμόζει την προσφιλή γι αυτήν αλλά επικίνδυνη για την υγειά των κατοίκων του χωριού της χλωρίωσης και εγκατάλειψης δικτύων, δεξαμενών και πηγής στο έλεος της φθοράς και της μόλυνσης.
  3. Οι κάτοικοι του χωριού μας εργάστηκαν εθελοντικά επί δύο μήνες το περασμένο φθινόπωρο, για να καλύψουν το κενό της συντήρησης της πηγής και του δικτύου ως την κεντρική δεξαμενή, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η μικροβιακή φόρτιση (δείγματα δικά μας 20/12/2015) υποδεικνύοντας στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο μια δημοτική επιχείρηση θα έπρεπε να δουλεύει.
  4. Η που αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού, εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή από το 2000, δεν επιβάλλει ως μοναδική μέθοδο απολύμανσης τη χλωρίωση γι αυτό άλλωστε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βιέννη, το και το Βερολίνο, επεξεργάζονται το νερό χωρίς να το χλωριώνουν. Η αντίστοιχη Ολλανδική μάλιστα αποκλείει τη χρήση του χλωρίου αν και το νερό μεταφέρεται από ποτάμια και αντλείται με γεωτρήσεις.
  5. Η ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εξαίρεση των κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 3000 από την χλωρίωση
  6. Τόσο στις Σταγιάτες όσο και στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου που ανήκουν στο δήμο Βόλου, σε καμιά από τις περιπτώσεις που η ΔΕΥΑΜΒ εντόπισε μικροβιακή παρουσία δεν προχώρησε στη βασική και επιβαλλόμενη από το νόμο υποχρέωση να εντοπίσει και να εξαλείψει την  πηγή του προβλήματος, πιστή στο δόγμα “χλωριώνω και φεύγω”.

Στην ίδια ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζεται ότι υπάλληλός της κρατήθηκε όμηρος από κατοίκους του χωριού μας, απειλήθηκε και προπηλακίστηκε! Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη με τα οποία η επιχείρηση προσπαθεί να στοιχειοθετήσει κατηγορίες σε βάρος συγχωριανών μας. Δεν πέρασε ποτέ από το νου  κανενός να τα βάλουμε με εργαζόμενους που άλλωστε εκτελούν άνωθεν εντολές.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, ο έτυχε ιδιαίτερης φιλοξενίας όπως όλοι όσοι επισκέπτονται το χωριό μας, πίνοντας τον πρωινό καφέ που του προσφέρθηκε!

Η βίαιη της δημοτικής αρχής σχετίζεται με τα σχέδια για ξεπούλημα του νερού των πηγών του Πηλίου ,εφαρμόζεται με το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου και θίγει βάναυσα την τοπική κοινωνία με την απαξίωση της ιστορίας και της παράδοσης, την υποβάθμιση του νερού που πίνουμε και την άρση της βασικής προϋπόθεσης της ύπαρξης μας: την ελεύθερη  στο πηγαίο νερό.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον χαρακτήρα του νερού με όλα τα νόμιμα μέσα και τα συνταγματικά μας δικαιώματα, ως ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για το χωριό και το υπέροχο Πήλιο.”

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση