Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Κατά πλειοψηφία στην ΕΠΖ η νέα μελέτη για τους ποδηλατόδρομους
Κατά πλειοψηφία  στην ΕΠΖ η νέα μελέτη για τους ποδηλατόδρομους

Κατά πλειοψηφία στην ΕΠΖ η νέα μελέτη για τους ποδηλατόδρομους

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τη νέα μελέτη διαμόρφωσης δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Βόλου, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, που προβλέπει δίκτυο μήκους 10 χλμ. σε 18 νέα τμήματα σε Βόλο και Νεα Ιωνία.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Νάνος ρώτησε πόσες θέσεις στάθμευσης θα χαθούν, τι πρόβλεψη έχει γίνει για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα στους ποδηλατόδρομους και πόσο ασφαλείς θα είναι οι ποδηλάτες, όταν οι ποδηλατόδρομοι βρίσκονται σε ς που κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θαν. Σταυρίδης τόνισε ότι εφόσον υπάρχει πολιτική απόφαση μη επέκτασης των πεζοδρομίων, θα χαθούν θέσεις στάθμευσης, χωρίς να προσδιορίσει πόσες.

Για την αστυνόμευση των ποδηλατόδρομων ώστε να μην σταθμεύουν Ι.Χ. είπε ότι αν δεν υπάρχει αστυνόμευση από την Τροχαία, αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί πρόβλημα, προβλέποντας ότι οι οδηγοί δεν θα σέβονται τις απαγορευτικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στους παλιούς ποδηλατόδρομους-που-όπως τόνισε- ήταν «φρούρια» με τοιχία μπετόν και σιδερένιες κολώνες, λέγοντας ότι όχι μόνο πάρκαραν αυτοκίνητα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούσαν ακόμη και υλικά οικοδομής.

Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα η πόλη να διαθέτει παιδεία για το ποδήλατο, διότι ο Βόλος είναι ποδηλατούπολη με εύκολη προσβασιμότητα και πρότεινε να γίνει καμπάνια στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και Γυμνάσια – Λύκεια για τη σωστή χρήση τους.

Επίσης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είχε τοποθετήσει πριν ένα χρόνο ποδηλατοστάτες, σε διάφορα σημεία της πόλης και στην αρχή τα ποδήματα ήταν παράνομα σταθμευμένα σε στύλους και σταντ.

Ο πρόεδρος της ΕΠΖ, αντιδήμαρχος Απ. Ζαρκάδας – Βεργής, είπε ότι πρέπει να βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς ψήφισε θετικά, ενώ ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θεόδ. Τσαλούχας ψήφισε λευκό, δηλώνοντας ότι αυτά που απάντησε ο κ. Σταυρίδης είναι θεωρητικά.

Νέο δίκτυο

Με βάση την εισήγηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας αναφέρει ότι τον Απρίλιο του δημοσιεύτηκαν σε οι νέες τεχνικές οδηγίες υποδομών ποδηλάτου, που αντικαθιστούν οποιεσδήποτε επιμέρους προδιαγραφές.

«Ο Δήμος Βόλου αποτελεί τον πρώτο Δήμο στην Ελλάδα, ο οποίος μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, προχώρησε στην εκπόνηση διαμόρφωσης μελέτης δικτύου ποδηλατοδρόμων, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές», τονίζει η υπηρεσία.

Το προτεινόμενο δίκτυο έχει μήκος 10.140 μ. και ενώνει τους βασικούς πόλους Βόλου και Ν. Ιωνίας, διερχόμενο από 18 νέα οδικά τμήματα.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαμορφώνονται επί του οδοστρώματος αποκλειστικές λωρίδες κίνησης ποδηλάτου, ελάχιστου πλάτους 1,5 μ., παράλληλης φοράς με τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία.

Η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας αναφέρει ότι θα υλοποιηθεί πλήρης χρωματισμός του δικτύου με ειδικά υλικά και θα τοποθετηθεί η προβλεπόμενη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το δίκτυο ποδηλάτου θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη παραλιακή διαδρομή από το Πεδίον του Άρεως μέχρι τις του Αναύρου. Πρόκειται για μια μετακίνηση που θα γίνει χρήσιμη για τις καθημερινές και για αναψυχή.

Κατά την ίδια κατεύθυνση ανατολής – δύσης που είναι πιο σημαντική διότι αροσωπεύει τις μεγαλύτερες που εκτελούνται στο Βόλο, πρέπει να υπάρξουν και άλλες διαδρομές. Αυτή για την οποία υπάρχει ήδη μια προετοιμασία είναι η Ρ. ου (τα τμήματα από Φιλιππίδου ως Φιλ. Ιωάννου και Ιωλκού έως Χείρωνος, που έχουν διαμορφωθεί περιοχές ως ήπιας κυκλοφορίας).

Το δίκτυο ολοκληρώνεται με εγκάρσιες διαδρομές στις μεγάλες διαδρομές ανατολής – δύσης. Για τη σύνδεση του κέντρου της πόλης (Δημαρχείο, Σπίρερ, ΙΚΑ, Εφορία, ΟΣΕ), με τη Ν. Ιωνία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανθεσσαλικού Σταδίου, η υπηρεσία προτείνει την υλοποίηση ποδηλατόδρομου και η τοποθέτηση σχετικής σήμανσης μέσω των οδών Παπαδιαμάντη, Φιλαδελφείας, Μαιάνδρου, Ικάρων, υ Ν. Ιωνίας, Δοξοπούλου. Η επιστροφή θα πραγματοποιείται μέσω των οδών Εθν. Αγώνων, Βενιζέλου, Ζάχου και Μικρασιατών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση