Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων
Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Η μετατροπή του Βόλου σε αποτεφρωτήρα με την καρκινογόνα καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής του “εναλλακτικού” καυσίμου από αποξηραμένα , το SRF, στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Για το έγκλημα αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), που έχουν αδειοδοτήσει τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από το λιμάνι της ΑΓΕΤ για καύση στη τσιμεντοβιομηχανία.

Ευθύνες έχουν και η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που «έχουν βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους» σ’ αυτές τις εξελίξεις, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στη Μαγνησία.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους δώσουμε τη μία

Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα , ύστερα από τα μεγαλειώδη που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων. Αντιστεκόμαστε στις που σκοτώνουν το περιβάλλον και τις ζωές .

Η “πράσινη ανάπτυξή” τους δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του. Αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που επεκτείνουν τις κερδοφόρες δραστηριότητές τους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Απαιτούμε:

 • Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ.

 • Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και τη καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.

 • Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.

 • Άμεσα να προωθηθούν η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η αερόβια κομποστοποίηση.

Καλούμε όλους τους και τις Βολιώτισσες, τους φορείς και τα σωματεία της πόλης, που συνειδητοποιούν τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή τους, που θέλουν να σταματήσει η μετατροπή του Βόλου και της περιοχής μας σε θάλαμο τοξικών αερίων, σε κινητοποίηση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7:00μμ. στην του Βόλου. Να δώσουν αγωνιστική μαχητική συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη ενάντια στην καρκινογόνα .

Τα σωματεία:

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΧΙΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»

 • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

ΠΠΜ: «Συμμαχία» και η αξιοπιστία

Όπως ανακοινώθηκε,  συγκροτήθηκε «συμμαχία για την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». Και ποιοι είναι οι «σύμμαχοι» εκτός από το Πανεπιστήμιο; Ο Δήμος Βόλου, το Αστικό ΚΤΕΛ και η… ΑΓΕΤ!!!

Ποιά εμπιστοσύνη μπορεί να έχουν οι σε μια «συμμαχία» που χρηματοδοτείται από την ΑΓΕΤ;

Εκτός αυτού ο Δήμος Βόλου πώς θα συμβάλει σε αυτή τη «συμμαχία»; Κατασκευάζοντας εργοστάσιο το οποίο θα παράγει SRF το οποίο θα καίει η ΑΓΕΤ;

Λυπούμαστε γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποδέχεται να χρηματοδοτείται πρόγραμμά του από μια η οποία επί χρόνια ταλαιπωρεί την πόλη.

Εκτός αυτού είμαστε βέβαιοι ότι η κυρία Κολυνδρίνη και ο κ. Αγοραστός δεν θα δεχθούν τα αποτελέσματα της έρευνας της «συμμαχίας», αλλά και τα αποτελέσματα που σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει ο κ. Σαχαρίδης, αφού οι μετρητές που χρησιμοποιεί δεν είναι… πιστοποιημένοι από το ΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Σαχαρίδης, πολύ ευγενικά, δεν θα «…παρεμβαίνει στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων». Πολύ ωραία! Όπως έχει πει και ο κ. Μπέος «η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ό,τι γουστάρει»!

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα της υγείας των πολιτών του Βόλου δεν έχει να κάνει μόνο με τα αιωρούμενα σωματίδια, που μετράει ο κ. Σαχαρίδης, αλλά και με τις διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα που εκλύονται από την καύση σκουπιδιών, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ας σημειώσουμε ότι οι μετρητές που εξαγγέλλει επί χρόνια τώρα ο κ. Αγοραστός, έχουν «κόκκαλα», αφού μετρητές ακούμε και μετρητές δεν βλέπουμε!

Το θέμα θυμίζει την παροιμία με το βοσκό.

Μάλιστα στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποφασιστεί «Υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης για την ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας». Δηλαδή… «ζήσε Μάη μου»!

Είμαστε σίγουροι ότι θα εξαγγελθούν οι προς εγκατάσταση σταθμοί καμιά διακοσαριά φορές ακόμα.

Ελπίζουμε τα μωρά του Βόλου να έχουν την τύχη να τους δουν εγκατεστημένους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Bεγγαλικά έξω από το Πανθεσσαλικό #βεγγαλικά - https://t.co/u7LrDL5Hmh -

 • Αιφνίδιος θάνατος Πολωνού πεζοπόρου στο Τρίκερι #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/YcWrWMgizE -

 • Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το απόγευμα της Δευτέρας #ΚυριάκοςΜητσοτάκης - https://t.co/7nn87TEqH5 -

"Αλιεύοντας" την είδηση