Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ημερίδα για αερορύπανση στο Βόλο
Ημερίδα για αερορύπανση στο Βόλο

Ημερίδα για αερορύπανση στο Βόλο

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συνδιοργανώνει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας ημερίδα με θέμα: «Αέρια Ρύπανση: Επιστημονική και Νομοθετική προσέγγιση», στις 15 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.00 στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας.

H Ένωση Ελλήνων Χημικών, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σύμβουλο του κράτους σε θέματα που άπτονται της επιστήμης της Χημείας και το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψή τους, αλλά και τον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο τους σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, που προκαλούν την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά διλήμματα και τεράστια προβλήματα με ακαθόριστες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η , η οποία απειλεί το Περιβάλλον και την υγεία όλων μας, συγχρόνως επιταχύνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και θέσπισης αυστηρότερων προδιαγραφών στις εκπομπές αέριων ρύπων.

Στην παρούσα ημερίδα είναι εισηγητές εξειδικευμένοι επιστήμονες από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι θα προσεγγίσουν με αυστηρά επιστημονικά στοιχεία το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης, τις πηγές που το προκαλούν, καθώς και τα νομοθετικά μέτρα με τα οποία θα προστατευτεί το Περιβάλλον.

Το θέμα δεν αφορά μόνο την πόλη, καθόσον αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές και ποικίλες εκφάνσεις. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν ορισμένα πλέον που καθιστούν τη λήψη μέτρων επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πόλη συχνά εμφανίζεται η οσμή χημικών ουσιών με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια και τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Ίσως συντείνουν η γεωγραφική θέση, η γειτνίαση με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, το κυκλοφοριακό πρόβλημα ή η καύση φτηνών καύσιμων υλικών. Ανεξαρτήτως των αιτιών που καθαυτές είναι αντικείμενο έρευνας, το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό για όλους μας και απαιτεί άμεσες λύσεις.

Με την ελπίδα ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για το μέγεθος και τις πηγές του προβλήματος της αέριας ρύπανσης, αλλά και στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών ώστε να προστατευθεί η περιοχή, καλούν τους φορείς της πόλης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους κατοίκους, που καθημερινά βιώνουν το πρόβλημα, να παραστούν στην ημερίδα την οποία κρίνεται, με επιστημονική ευθύνη, απαραίτητη προκειμένου να αναδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος καθώς και οι πιθανές λύσεις του.

Ι.Σ.Μ.: Μετά την εκδήλωση για την

Αποτιμώντας την επιστημονική εκδήλωση της 16ης Νοεμβρίου 2019 με θέμα «Η αέρια ρύπανση στον Βόλο», προκειμένου να την αξιολογήσουμε στις πραγματικές της διαστάσεις, είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψη μας τα ακριβή του προβλήματος αυτού.

Να σημειωθεί ότι, αναλόγως της χημικής τους συστάσεως και της διάρκειας επίδρασής τους στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει η υπόνοια ότι αυτά τα μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα και άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνους, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.

Με βάση τα σημαντικά δεδομένα που αναφέραμε θεωρήσαμε απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα αναλύοντάς το κατ' αρχάς ως φαινόμενο στην ολότητά του, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, οι πολιτικοί και οι άλλοι φορείς της ς μας. Κύριος σκοπός της επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε ήταν να μας εφοδιάσει όλους με τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για να είναι τεκμηριωμένος και αποτελεσματικός ο δημόσιος διάλογος που έχει αναπτυχθεί στην πόλη μας για την αέρια ρύπανση και τις υποκατηγορίες της. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε συντεταγμένα στις λύσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξαλείψουμε αυτό το επικίνδυνο για όλους μας φαινόμενο.

Στην επιστημονική ημερίδα που συνδιοργανώσαμε οι μεγαλύτεροι Επιστημονικοί Σύλλογοι και Φορείς της περιοχής μας καλέσαμε για την ενημέρωσή μας σημαντικούς επιστήμονες στον τομέα τους, αναγνωρισμένους από την επιστημονική κοινότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους οποίους ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρότασής μας. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής κ. Σπυρίδων Πανδής θεωρείται πρόσωπο αναφοράς παγκοσμίως στα θέματα αέριας ρύπανσης, ο κ. Κων/νος Ελευθεριάδης είναι ο υπεύθυνος στον «Δημόκριτο» για τα θέματα αέριας ρύπανσης, ενώ και οι δύο συμμετέχουν στον «ΠΑΝΑΚΕΙΑ», που ασχολείται και μελετάει την αέρια ρύπανση σε έξι πόλεις της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος.

Επίσης, ο καθηγητής Κων/νος Γουργουλιάνης ασχολείται με την αέρια ρύπανση στον Βόλο και τις επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια, ενώ συγχρόνως με τον καθηγητή Γεώργιο Σαχαρίδη, στο πλαίσιο έρευνας για επιστημονικούς λόγους με ευρωπαϊκό χρηματοδότησης, έχουν αναπτύξει δίκτυο δώδεκα μετρητών αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Το δίκτυο αυτών των μετρητών καταγράφει σε συνεχή λειτουργία τα επίπεδα των σωματιδίων P.M. 2,5 καθημερινά και επί ένα χρόνο, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο 2019, σε σχέση με την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Βόλου ασθενών με οξέα επεισόδια, από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα και ισχαιμικά επεισόδια μυοκαρδίου και περιστατικά οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, σε συνδυασμό με τον τόπο διαμονή τους.

Από αυτήν την έρευνα θα αποκομίσουμε σημαντικά στοιχεία για την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, τη «συμπεριφορά» της κατά την διάρκεια του έτους, τη σχέση της με τα προαναφερθέντα μελετώμενα οξέα προβλήματα υγείας , αλλά πιθανόν και τον εντοπισμό των πηγών αυτού του προβλήματος. Αναμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Από την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προέκυψαν τα εξής σημαντικά συμπεράσματα και νέα δεδομένα για την περιοχή σε σχέση με την αέρια ρύπανση:
1. Η εκδήλωση καταγράφηκε ως υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με σημαντικά δεδομένα που συνέβαλαν να διασαφηνιστούν πολλές πλευρές του προβλήματος της αέριας ρύπανσης ως γενικότερου παγκόσμιου προβλήματος και ως ειδικότερου προβλήματος της περιοχής
2. Πολλοί συμπολίτες μας ενημερώθηκαν για το πρόβλημα αυτό παρακολουθώντας την εκδήλωση είτε στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, είτε μέσω της διαδικτυακής μετάδοσης που πραγματοποιούνταν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να την αναζητήσουν και να την παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου και τώρα όσοι το επιθυμούν.
3. Διασαφηνίστηκε απόλυτα ότι υπάρχει διαχρονικά αέρια ρύπανση στον Βόλο, παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και παρά τις διακυμάνσεις αυτής κατά τη διάρκεια του έτους.
4. Είναι αδήριτη η ανάγκη ύπαρξης δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης προκειμένου να καταγράφεται και να μελετάται με λεπτομέρεια το πρόβλημα σε καθημερινή βάση, με άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων (online καταγραφή), με σκοπό να προειδοποιούνται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όταν υπάρχουν υπερβάσεις και να εντοπίζεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα η περιοχή της πηγής ρύπανσης.
5. Όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, υπάρχει ανάγκη διοργάνωσης επόμενης εκδήλωσης η οποία θα αναλύσει τις υποκατηγορίες της αέριας ρύπανσης, όπως είναι η δυσοσμία που παρατηρείται στην πόλη, η καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία και άλλες εκφάνσεις του προβλήματος της αέριας ρύπανσης.

Να σημειωθεί ότι εξαρχής απασχόλησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης η περίπτωση να συμπεριληφθούν σε αυτήν και οι σοβαρές αυτές πτυχές του προβλήματος της αέριας ρύπανσης, αλλά αποφασίσθηκε να υπάρξει ξεχωριστή εκδήλωση με τη συγκεκριμένη θεματολογία, προκειμένου να αναλυθούν εις βάθος οι ιδιαίτερες και σημαντικές περιπτώσεις αυτής.

Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, αρχής γενομένης από την ανάλυση και την εις βάθος γνώση και κατανόηση του συνολικού προβλήματος της αέριας ρύπανσης, με επικέντρωση στη συνέχεια στη δυσοσμία και την καύση RDF.

Απώτερος και μοναδικός σκοπός των διοργανωτών της επιστημονικής εκδήλωσης για την αέρια ρύπανση στον Βόλο είναι αφενός να ενημερωθεί η και οι αρμόδιοι φορείς για το πρόβλημα αυτό και αφετέρου να εμπεδωθεί πνεύμα συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ όλων, βασιζόμενο σε επιστημονικώς τεκμηριωμένα δεδομένα, προκειμένου να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, όπως αναλύθηκε.

Το παράδειγμα των απαιτούμενων συνεργειών αναδείχθηκε μέσα από τη συνεργασία των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων για τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την αέρια Ρύπανση στον Βόλο, αλλά και από την απόφασή τους να συνεχίσουν τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται ένα νέο πνεύμα που πρέπει να διέπει τη νοοτροπία όλων όσοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη και καλούνται να αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, ως κοινωνία.

Όλα τα άλλα που συζητούνται πέραν αυτής της ς έχουν σχέση με παραφιλολογίες και αδιέξοδες συζητήσεις που δεν οδηγούν σε συγκεκριμένα και αναγκαία αποτελέσματα για την περιοχή μας.

"Αλιεύοντας" την είδηση