Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ηχηρό μήνυμα με δυναμικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ
Ηχηρό μήνυμα με δυναμικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ηχηρό μήνυμα με δυναμικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Ετοιμάζουν να στείλουν συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς του Βόλου το Σάββατο 5 Μαϊου στην

Ηχηρό μήνυμα με δυναμικό συλλαλητήριο ετοιμάζουν να στείλουν συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς του Βόλου το Σάββατο 5 Μαϊου στις 12.00 το μεσημέρι, στην , κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Κάλεσμα στο Συλλαλητήριο απευθύνει και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω της ακόλουθης ανακοίνωσης:«Να υψώσουμε τη φωνή μας για να μην μετατρέψουν την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου σε θάλαμο καρκινογόνων αερίων προκειμένου να έχει κέρδη η ΑΓΕΤ η οποία έχει αδειοδοτηθεί για την καύση 410.000 τόνων RDF (υλικό προερχόμενο από σκουπίδια όπως και το SRF που όταν καίγονται εκλύονται στον αέρα διοξίνες και φουράνια και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, θάλλιο κ.α.), δηλαδή το 90% της συνολικής τητας των 480.000 τόνων που προβλέπεται να καίγονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).

Με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, αλλά και ανοίγοντας νέα «χρυσοφόρα» πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο από τη «διαχείριση» των σκουπιδιών, στο πλαίσιο και της στρατηγικής της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει το σχεδιασμό για τη χρήση απορριμμάτων ως «εναλλακτικού καυσίμου» από τη βιομηχανία, πρώτα απ' όλα της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ μπροστά στους στόχους αυτούς του κεφαλαίου δεν διστάζει να κλείσει τα μάτια στα σοβαρά προβλήματα που εγείρονται αναφορικά με τη δημόσια υγεία.

Ο Σύλλογός μας, μαζί με άλλα σωματεία, με πρόσφατες αλλά και παλιότερες παρεμβάσεις, έχουμε αναδείξει τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη χρήση απορριμμάτων ως βιομηχανικού καυσίμου, αποκαλύψαμε την ουσία των κυβερνητικών επιλογών και πρωτοστατούμε στο δυνάμωμα των αγώνων ενάντια στα σχέδια αυτά”.

Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων για ΑΓΕΤ

Η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων καλεί τους εργαζόμενους στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) της πόλης, τις λαϊκές οικογένειες που ανησυχούν για την υγεία τους και για το μέλλον των παιδιών τους. στο συλλαλητήριο το Σάββατο  5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας να πουν ένα ξεκάθαρο: ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από την ΑΓΕΤ.

Π.Π.Μ.: Όλοι οι Βολιώτες στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου

Η πόλη του Βόλου πρέπει μεθαύριο το Σάββατο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν δέχεται να υπονομεύεται η υγεία της προκειμένου για τα κέρδη της ΑΓΕΤ.

Η ΑΓΕΤ έχει πάρει άδεια να καίει 200.000 τόνους RDF και 150.000 τόνους πετ κωκ, μετατρέποντας σε κόλαση την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που θα εκπέμπονται, δηλαδή διοξίνες, φουράνια, πτητικός υδράργυρος και θάλλιο, απειλούν ευθέως την υγεία των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ είναι ακατάλληλες για την καύση σκουπιδιών, ενώ το εργοστάσιο αυτό είναι κυριολεκτικά μέσα στην πόλη.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αδύνατον να προστατέψουν τους πολίτες.

Μην ξεχνάμε ότι πριν ένα μήνα η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη» όταν το υλικό που μετέφεραν τα φορτηγά στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, το οποίο ήρθε με πλοία από την Ιταλία, απεδείχθη από τις ανακοινώσεις της ίδιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι ήταν κατά κύριο λόγο .

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτό που δεν δέχονται οι Ιταλοί να καίνε, πρέπει να καίγεται στην ΑΓΕΤ;

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι πρέπει ο Βόλος να γίνει ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης;

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών για να κερδίζει η ΑΓΕΤ;

Εάν οι καρκινογόνες ουσίες διαχυθούν στο ευρύτερο περιβάλλον του Βόλου θα αποτελέσουν πλήγμα όχι μόνο στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην οικονομία της περιοχής, αφού θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στα προϊόντα του δευτερογενή τομέα, τον τουρισμό, τις τιμές των ακινήτων και στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Βόλος το Σάββατο θα πει ένα ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Όλοι οι Βολιώτες θα είναι τες στο συλλαλητήριο. 

Η δημοτική αρχή

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου καλεί τους πολίτες να μετάσχουν και να διαδηλώσουν ειρηνικά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, όπως αυτή γίνεται σήμερα, χωρίς, όπως προκύπτει, να τηρούνται όλοι οι αναγκαίοι όροι και να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Ο Βόλου θεωρεί ότι με το συλλαλητήριο του Σαββάτου, της 5ης Μαΐου 2018, οι πολίτες του Βόλου έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, για  άμεση λήψη μέτρων, με την αυστηροποίηση της κείμενης Νομοθεσίας και συμμόρφωση προς τα ισχύοντα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Κάλεσμα Επιτροπής Αγώνα: «Να νεκρώσουν τα πάντα για να μη μας νεκρώσουν από τις καύσεις»

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα προς τους Βολιώτες, τις Βολιώτισσες, τους φορείς, τους συλλόγους και όλη την πόλη, να συμμετάσχουν στο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας, απηύθυναν τα μέλη της επιτροπής αγώνα πολιτών κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι  στο Πανεπιστήμιο .

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος κάλεσε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν την καύση των σκουπιδιών εδώ και δύο χρόνια στην πόλη λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε να αποτελειώσουν την πόλη μας, που ήδη δεν έχει ποιοτικό νερό, αντιμετωπίζει πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα και πλέον δεν θα μπορούμε να αναπνέουμε».

Όπως είπε αύριο θα πρέπει να παραλύσει η πόλη, να νεκρώσουν τα πάντα «για να μη μας νεκρώσουν αυτοί», ενώ κάλεσε καταστήματα και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολοι οι καιροί, αλλά είναι μια μοναδική ευκαιρία όλη η πόλη να βροντοφωνάξει Όχι προς την ΑΓΕΤ, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση.

Το σύνθημα του συλλαλητηρίου είναι «Όχι στην καύση σκουπιδιών, στο SRF, στο RDF, δεν θέλουμε να καίγεται πετ κοκ, αλλά να γίνεται υγιής ανακύκλωση,  επανάχρηση, και διαχείριση γενικά των σκουπιδιών και δεν θέλουμε να γίνει μονάδα επεξεργασίας SRF από το Δήμο Βόλου», τόνισε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Επίσης εκτίμησε  ότι το συλλαλητήριο θα έχει μαζικό χαρακτήρα, αυτοί που έδωσαν την άδεια να καίει η ΑΓΕΤ σκουπίδια, θα αναδιπλωθούν και θα προσπαθήσουν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» και θα πουν να μην ανησυχεί ο κόσμος, οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν και θα υπάρχει άρτιος μηχανισμός που θα ελέγχει τη διαδικασία. «Εμείς λέμε όχι στην καύση με οποιαδήποτε προϋπόθεση. Έχει αποδειχτεί παγκοσμίως επικίνδυνη, καρκινογόνος και τίθεται θέμα διαφύλαξης της δημοσίας υγείας», επισήμανε.

Το μέλος της επιτροπής πολιτών είπε ‘ότι σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιείται η ΑΓΕΤ, δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο, αλλά από τη στιγμή που είναι δίπλα στην πόλη πρέπει να μην παράγει διοξίνες και φουράνια και να καίει με τον πλέον οικολογικό τρόπο.

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, καθηγήτρια του Π.Θ. είπε ότι επειδή η επιτροπή είναι κατά της καύσης υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση, επικαλείται στην αρχή προφύλαξης που δίνει κάθε δικαίωμα στους πολίτες, όταν έχουν υπόνοια ότι η υγεία τους κινδυνεύει, να ζητήσουν από την Περιφέρεια να ανακαλέσει την άδεια της ΑΓΕΤ άμεσα. Όπως ανέφερε, κανένα όριο δεν είναι ασφαλές, διότι ο υδράργυρος που εκλύεται από τις καύσεις είναι επικίνδυνος για την υγεία σε απειροελάχιστες τητες.

Η Φαίη Τζανετουλάκου, ιστορικός τέχνης και μέλος της επιτροπής αγώνα πολιτών, ζήτησε να ισχύσει άμεσα η ανάκληση της άδειας που δόθηκε στην ΑΓΕΤ για καύση RDF.

Ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων

Η Αλίκη Βαλασιάδου, επιστήμονας περιβάλλοντος και μέλος του συμβουλίου επιστημόνων της επιτροπής παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση, που την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλεί σε όλους τους φορείς και την ΑΓΕΤ, για την ορθολογική διαχείρισης των απορριμμάτων με στόχο τα μηδενικά απόβλητα.

Πρώτος στόχος είναι η άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, με τον οποίο συμφωνεί η επιτροπή, εκτός από το θέμα της καύσης, με διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, παραγωγή δύο αποβλήτων, συνεχή ενημέρωση των πολιτών και πλαίσιο ενημέρωσης των βιομηχανιών για να μην παράγουν προϊόντα μιας χρήσης.

Όπως είπε, η διαλογή και κοστίζει στο Δήμο 30 € ετησίως, ενώ η παραγωγή προϊόντων καύσης 90-120 € ετησίως, δηλαδή τριπλάσια παραπάνω που θα πληρώσει ο πολίτης.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του διευθυντή της ΑΓΕΤ ότι πετ κοκ είναι λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον απ' ότι το φυσικό αέριο, ο Στέλιος Λμνιός είναι ότι το πετ κοκ όταν καίγεται παράγει διοξείδιο του άνθρακα και θειάφι, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από την ΑΓΕΤ, για επτά μήνες ετησίως με τιμή κατά 60% φθηνότερη από το επαγγελματικό .

Τέλος, σχολιάζοντας τα καλέσματα του Δήμου Βόλου και του ΣΥΡΙΖΑ για το συλλαλητήριο, τα μέλη της επιτροπής είπαν ότι όποια δήλωση δεν απαντάει σε όλα τα ερωτήματα είναι υποκριτική.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση