Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Η επιστροφή του Θεόφιλου στον Βόλο
Η επιστροφή του Θεόφιλου στον Βόλο

Η επιστροφή του Θεόφιλου στον Βόλο

Μια μεγάλη, πολύπτυχη με αφετηρία και έμπνευση τον Θεόφιλο ξετυλίγεται αυτές τις ημέρες στον Βόλο. Είναι συγκινητικό ότι αυτό το homage σε αυτόν τον τόσο ξεχωριστό δημιουργό γίνεται αφετηρία για να προκληθούν δεκάδες νέα έργα από σύγχρονους , έργα τα οποία συγκροτούν τώρα τη συνέχεια, την πνοή και το αποτύπωμα, εκφρασμένα όλα σε ένα διαρκή ψίθυρο.

Η «“απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών”: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλης του , ένα μουσείο πρότυπο και παράδειγμα για όλες τις ελληνικές πόλεις (συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας) και είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα κύτταρο πολιτισμού της πόλης, αποφάσισε να τιμήσει τη δική του επέτειο των χρόνων. Το Λύκειον των Ελληνίδων , ένας «» πολιτισμού και εύσημο για την πόλη, στεγασμένο σε ένα από τα ωραιότερα παλιά αρχοντικά, τιμάει τη διαδρομή ενός αιώνα με μία που προχωράει το βλέμμα και αποτελεί από μόνη της μια πράξη επί της ουσίας πολιτισμού.

Η συνύπαρξη τόσων σύγχρονων καλλιτεχνών στον ξεχωριστό χώρο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου φανερώνει το διαρκώς διαχεόμενο και την του έργου του Θεόφιλου μέσα από κοινώς κατανοητούς κώδικες ψυχικής συγγένειας και πολιτισμικής συνοχής ακριβώς μέσα από την ετερότητα και την αυτονόμηση. Η Ίρις Κρητικού, η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια, που έχει το χάρισμα και την ικανότητα να γεννά γεγονότα τέτοιου διαμετρήματος, απευθύνθηκε σε πάνω από 70 εικαστικούς ή εν γένει δημιουργούς (υπάρχει ακόμη και μια γοργόνα του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη) για να αποσπάσει από τον καθένα μια προσωπική εξομολόγηση αρμολογημένη, πλέον, σε ένα tour force εικαστικού φόρου τιμής.

Η έκθεση για τον Θεόφιλο –μικρά προσκυνητάρια, μετάλλια μνήμης, θραύσματα, κεντίδια αναμνήσεων, και διαθλαστικά πορτρέτα– συνθέτει ένα εικαστικό προσευχητάρι για τη χειροποίητη τέχνη, τη διαρκώς αναβλύζουσα, την αιωνίως επινοημένη ως καταφυγή και ως ανάληψη. Είναι και ένας τρόπος να σταθεί κανείς εκ νέου απέναντι στο πολύσημο της περίπτωσης του Θεόφιλου αλλά και απέναντι στην πολιτισμική γεωγραφία και στη σημασία, εν προκειμένω, της πόλης του Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση