Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » H Κατερίνα Παπανάτσιου για την επέτειο καταστροφής της Αγχιαλείας
H Κατερίνα Παπανάτσιου για την επέτειο καταστροφής της Αγχιαλείας

H Κατερίνα Παπανάτσιου για την επέτειο καταστροφής της Αγχιαλείας

Σαν σήμερα 114 χρόνια πριν, το 1906, οι της ς, έχοντας συνεχή παρουσία από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

 Στις 30 Ιουλίου 1906, η πόλη τους πυρπολήθηκε από τους Βούλγαρους εθνικιστές, που ήδη από το καλοκαίρι του 1906, είχαν επιδοθεί σε άζ ανθελληνικών διωγμών, σε ελληνικών εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και εν τέλει στην καταστροφή της Αγχιάλου.

Οι Αγχιαλίτες ξεριζωμένοι, παρά τις κακουχίες και τη βιαιότητα του διωγμού, βρήκαν τη , το πείσμα και το σθένος να ξεκινήσουν απ την αρχή, να δδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους για ζωή και ελπίδα, ιδρύοντας τη νέα τους πατρίδα, τη σημερινή Νέα Αγχίαλο, την οποία μετέτρεψαν σε δραστηριοτήτων και η οποία ανθίζει μέχρι και σήμερα.

Άξιοι θαυμασμού τόσο οι ίδιοι οι Αγχιαλίτες, όσο και όλοι όσοι βίωσαν την προσφυγιά και κατάφεραν, μέσα απ΄ τον πόνο, να ορθωθούν ψηλότεροι. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμούμε τους τους και παράλληλα θυμόμαστε πως ο ζήλος και η θέληση των ανθρώπων της προσφυγιάς συνέβαλε στην οικο αυτής της χς, απ' άκρη σε άκρη.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση