Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / H Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου παρούσα και δυναμική στον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον
H Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου παρούσα και δυναμική στον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον

H Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου παρούσα και δυναμική στον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον

 

 

Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου έδωσαν για άλλη μια φορά το παρών στην πόλη με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ομιλίες, φυλλάδια και με μια street performance.

Η street performance (παράσταση δρόμου) είχε το σκοπό να αφυπνίσει τους περαστικούς για το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσεται στον Βόλο, αν συνεχιστεί και μάλιστα αν γιγαντωθεί, όπως προβλέπεται από την αδειοδότηση, η καύση σκουπιδιών από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία AGET-Lafarge.

Η συγκεκριμένη δράση είχε ως εξής: η αφηγήτρια περιγράφει όσα διαδραματίζονται στο δρόμο από τους μαυροντυμένους «ηθοποιούς»-. Μιλά για τον όμορφο τόπο στον οποίο ζούμε με τις ωραίες ακρογιαλιές και το μαγευτικό βουνό, αλλά αναρωτιέται «είναι αρκετά αυτά;»

Όταν η καθημερινότητά μας  γίνεται όλο και πιο δύσκολη, περπατάμε και μυρίζουμε την οσμή του καμένου πλαστικού και του ρυπασμένου αέρα. Η αναπνοή μας βαραίνει, το  αλλεργικό άσμα φουντώνει, βήχουμε, έχουμε δύσπνοια.  Οι ¨ηθοποιοί» περπατάνε με δεμένα τα χέρια με μια σακούλα, ως δέσμιοι του πλαστικού που μας πνίγει και αρχίζουν να βήχουν, να μην μπορούν να αναπνεύσουν και τελικά πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον κάτω. Ένα κόκκινο πανί τους σκεπάζει και επικρατεί σιωπή.

Στη συνέχεια, βγαίνουν από το πανί, θέλοντας να δώσουν το ότι μπορούμε να σωθούμε από αυτή την ζοφερή κατάσταση και φωνάζουν όλοι μαζί «ας κάνουμε κάτι για ένα καλύτερο ». Αρχίζουν τότε να δίνουν στον κόσμο χαρτάκια και στυλό για να γράψει ο καθένας/καθεμιά το δικό τους .

«Ντροπή», «θέλω καθαρό αέρα, , », «δεν θέλω να ζω σε έναν τόπο του 57%», «είναι απαράδεκτη η καύση σκουπδιιών», «αποκλεισμός εργοστασίου», «κάντε κάτι για το » ήταν κάποια από τα μηνύματα που άφησαν οι πολίτες πάνω στο κόκκινο πανί.

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί, να κινητοποιεί προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης ενός υγιούς περιβάλλοντος. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιστούμε για το αναφαίρετο αυτό συνταγματικό μας δικαίωμα, είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι η ΑΓΕΤ-Lafarge αυξάνει τους τόνους σκουπιδιών που καίει και θα τους αυξήσει ακόμα περισσότερο, παρ’όλη  την αντίθεση του 98,5% των πολιτών του Βόλου, όπως έδειξε το πρόσφατο .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα - https://t.co/s10lzdJjOD -

  • ΕΚΒ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - https://t.co/dom6pSuUFl -

  • Συνελήφθησαν στην Σκιάθο για διάνοιξη αρδευτικής γεώτρησης - https://t.co/0a57S5XONI -

"Αλιεύοντας" την είδηση