Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Γιορτή Τσίπουρου στην Πλατεία Κατωχωρίου και Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία Σταγιατών
Γιορτή Τσίπουρου στην Πλατεία Κατωχωρίου και Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία Σταγιατών

Γιορτή Τσίπουρου στην Πλατεία Κατωχωρίου και Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία Σταγιατών

Το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019  και το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 στις 9.00 το βράδυ

Με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, ο Βόλου σε συνεργασία με τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της πόλης και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν γιορτές στις κεντρικές πλατείες των ενοτήτων.

 

Το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019  στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου του Κατωχωρίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Τσίπουρου, η γιορτή του τοπικού προϊόντος που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τοπική κοινότητα, καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές.

Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την παραδοσιακή μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό, στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια το παραγόμενο προϊόν.

Την επιμέλεια της διαδικασίας παρς τσίπουρου έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σκλείδης, ο οποίος επί σειρά ετών προσφέρει εθελοντικά για να συνεχίζεται η τοπική παράδοση.

Ακολουθεί παραδοσιακό με ήχους και μελωδίες της περιοχής.

Η διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το  Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κατωχωρίου.

 

Γιορτή Λουκάνικου

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία των Σταγιατών.

Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών, ένα προϊόν με μεγάλη παράδοση για την τοπική οικονομία της περιοχής που ξεκίνησε να παράγεται με «πρωτόγονα» μέσα από τον προπερασμένο αιώνα και με το μεράκι των παραγωγών αλλά και την εξέλιξη των μέσων παρς, τα λουκάνικα Σταγιατών απέκτησαν φήμη και πέραν του ελληνικού χώρου, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Πολλές από τις οικογένειες της περιοχής ασχολήθηκαν με την παραγωγή λουκάνικου, οι οικογένειες Βουρλογιάννη, Καρακαστανιά, Καβούρα, Κορώνη, Ματή και Στράκα.

Η Στράκα συνεχίζει έως σήμερα την παράδοση και στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος.

Στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου 20/7/ θα ξεκινήσει η που εκτός από τη δοκιμή του γευστικού λουκάνικου των Σταγιατών περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση