Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Γιορτή πεπονιού στη δημοτική κοινότητα Διμηνίου
Γιορτή πεπονιού στη δημοτική κοινότητα Διμηνίου

Γιορτή πεπονιού στη δημοτική κοινότητα Διμηνίου

 

Γιορτή τσίπουρου στην τοπική κοινότητ Κτωχωρίου 

 

Τα τοπικά προϊόντα των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου παρουσιάζονται στις εκδηλώσεις – θεσμούς του Δήμου για την ανάδειξή τους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συν των Δήμου Βόλου – Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

 

Γιορτή Πεπονιού

Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Πεπονιού στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου με φεστιβάλ παραδοσιακών χορών – την Παρασκευή 28/7/2017 και το Σάββατο 29/7/ στον ίδιο χώρο με την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, με παραδοσιακό γλέντι από τοπική ορχήστρα και διανομή πεπονιού που προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής.

Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή πραγματοποιείται για 15η συνεχόμενη χρονιά και υλοποιείται σε συν των Δήμου Βόλου, Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Την Παρασκευή 28/7 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου θα παρουσιάσει τα χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο το Νίκο Παλιούρα. Ο τοπικός σύλλογος έχει προσκαλέσει και θα φιλοξενήσει για να παρουσιάσουν τη χορευτική τους δραστηριότητα και οι: Όμιλος Ερευνών Πηλίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «», Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών «Τερψιχόρη». Πρόκειται για μία γιορτή πλημμυρισμένη με μουσικές και χρώματα, με χορευτικές φιγούρες και εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές τις οποίες συντηρούν οι στις ιματιοθήκες τους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του  1984 και αποτελείται από 200 μέλη. Στο δυναμικό του έχει 3 τμήματα χορού, 2 παιδικά τμήματα και 1 ενηλίκων με χοροδιδάσκαλο τον  Νίκο Παλιούρα. Και τα τρία χορευτικά τμήματα έχουν συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Ακόμη,  στον πολιτιστικό σύλλογο Διμηνίου δραστηριοποιείται και τμήμα καράτε με ειδικότητα στην τεχνική σίτοκαν.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στην κορύφωση της γιορτής, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του Σπύρου Μητρούλια, την οποία προσκάλεσε ο τοπικός σύλλογος, ο οποίος θα προσφέρει   τα εδέσματα σε τιμές κόστους.

Στους συμμετέχοντες θα διατίθεται πεπόνι και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Γιορτή Τσίπουρου

Στη γραφική Πλατεία Αγίου Αθανασίου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Τσίπουρου.

Το συγκεκριμένο τοπικό προϊόν χαρακτηρίζει  την τοπική κοινότητα του Κατωχωρίου καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές.

Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την παραδοσιακή μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια δωρεάν το παραγόμενο ποτό.

Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με ήχους και μελωδίες της περιοχής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το  Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κατωχωρίου. Τη διαδικασία παρασκευής του τσίπουρου επιμελείται εθελοντικά ο  Δημήτριος Σκλείδης, ο οποίος παρασκευάζει τσίπουρο με τον πατροπαράδοτο τρόπο, τον οποίο διδάχθηκε από τον πατέρα του. Για τη συνέχεια της ς την τεχνική μετέδωσε στο γιο του και σε όποιον συντοπίτη του ζητά να «εκμεταλλευτεί» την εμπειρία και τη γνώση του.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση