Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Γιορτές για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων
Γιορτές για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Γιορτές για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Το Σάββατο 23 Ιουλίου στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Βόλου

Με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τα Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της πόλης και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν γιορτές στις κεντρικές πλατείες των ενοτήτων.

Την αυλαία των εκδηλώσεων τοπικών προϊόντων του Ιουλίου ανοίγει η ιορτή Πεπονιού την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 στην κεντρική του Διμηνίου στις 9.00 το βράδυ με φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Η συνεχίζεται το Σάββατο 23/7/2016 στον ίδιο χώρο με την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, με παραδοσιακό γλέντι από τοπική ορχήστρα και διανομή πεπονιού που προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής. Να σημειωθεί πως το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η πραγματοποιείται για 14η συνεχόμενη χρονιά και υλοποιείται σε συνεργασία των Δήμου Βόλου, Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 επίσης στην Πλατεία των Σταγιατών θα πραγματοποιηθεί η ιορτή υ σε συνεργασία των Δήμου Βόλου, της τοπικής κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταγιατών Άγιος Σεραφείμ.
Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών, ένα προϊόν με μεγάλη παράδοση για την τοπική οικονομία της περιοχής που ξεκίνησε να παράγεται με «πρωτόγονα» μέσα από τον προπερασμένο αιώνα και με το μεράκι των παραγωγών αλλά και την εξέλιξη των μέσων παραγωγής, τα λουκάνικα Σταγιατών απέκτησαν φήμη και πέραν του ελληνικού χώρου, στην Αίγυπτο, την και τη Γαλλία. Πολλές από τις οικογένειες της περιοχής ασχολήθηκαν με την παραγωγή λουκάνικου, οι οικογένειες Βουρλογιάννη, Καρακαστανιά, Καβούρα, Κορώνη, Ματή και Στράκα. Η οικογένεια Στράκα συνεχίζει έως σήμερα την παράδοση και στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος. Η επιχείρηση Στράκα στηρίζει και την συγκεκριμένη εκδήλωση, προσφέροντας προϊόντα που θα διατεθούν στο κοινό της εκδήλωσης. Στις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου 23/7/2016 θα ξεκινήσει η εκδήλωση που εκτός από τη δοκιμή του γευστικού λουκάνικου των Σταγιατών περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας.

Ακόμη το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου του Κατηχωρίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Τσίπουρου, η γιορτή του τοπικού προϊόντος που χαρακτηρίζει την τοπική κοινότητα του Κατηχωρίου καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει. Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την παραδοσιακή μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια ν το παραγόμενο προϊόν. Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με ήχους και μελωδίες της περιοχής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου, το Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κατηχωρίου και τον Αθλητικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κατηχωρίου.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση