Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Γιορτές για διατήρηση της παράδοσης και ανάδειξη τοπικών προϊόντων
Γιορτές για διατήρηση της παράδοσης και ανάδειξη τοπικών προϊόντων

Γιορτές για διατήρηση της παράδοσης και ανάδειξη τοπικών προϊόντων

Στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες  του Δήμου Βόλου τον Ιούλιο του 2018

 Με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, ο Δήμος Βόλου, σε συνεργασία με τα Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της πόλης και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν γιορτές στις κεντρικές πλατείες των ενοτήτων.

 

Γιορτή Λουκάνικου

Το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία των Σταγιατών  σε συνεργασία του Δήμου Βόλου, του τοπικού εκπροσώπου και την ευγενική χορηγία της «Πηλιορείτικα Λουκάνικα Στράκα».

Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών, ένα προϊόν με μεγάλη παράδοση για την τοπική οικονομία της περιοχής που ξεκίνησε να παράγεται με «πρωτόγονα» μέσα από τον προπερασμένο αιώνα και με το μεράκι των παραγωγών αλλά και την εξέλιξη των μέσων παραγωγής, τα λουκάνικα Σταγιατών απέκτησαν φήμη και πέραν του ελληνικού χώρου, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Πολλές από τις οικογένειες της περιοχής ασχολήθηκαν με την παραγωγή λουκάνικου, οι οικογένειες Βουρλογιάννη, Καρακαστανιά, Καβούρα, Κορώνη, Ματή και Στράκα.

Η οικογένεια Στράκα συνεχίζει έως σήμερα την παράδοση και στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος.

Η επιχείρηση Στράκα στηρίζει  την  συγκεκριμένη εκδήλωση, προσφέροντας προϊόντα που θα διατεθούν δωρεάν στο κοινό της εκδήλωσης.

Στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 14/7/2018 θα ξεκινήσει η εκδήλωση που εκτός από τη δοκιμή του γευστικού λουκάνικου των Σταγιατών περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας.

 

Γιορτή Τσίπουρου

Το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 επίσης, στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου του Κατηχωρίου, θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Τσίπουρου, η γιορτή του τοπικού προϊόντος που χαρακτηρίζει την τοπική κοινότητα του Κατηχωρίου καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές.

Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την παραδοσιακή μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια δωρεάν το παραγόμενο προϊόν.

Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με ήχους και μελωδίες της περιοχής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το  Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κατηχωρίου.

 

Γιορτή Πεπονιού

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 ακολουθεί η Γιορτή Πεπονιού στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου  με φεστιβάλ παραδοσιακών χορών – την Παρασκευή 20/7/2018.

Η γιορτή συνεχίζεται το Σάββατο 21/7/2018 στον ίδιο χώρο με την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, με παραδοσιακό γλέντι με την Έφη Θώδη και την ορχήστρα της και διανομή δωρεάν πεπονιού που προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής.

Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή πραγματοποιείται για 16η συνεχόμενη χρονιά και υλοποιείται σε συνεργασία των Δήμου Βόλου, Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου, με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

 

Ψαράδικη Βραδιά

Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιουλίου, στην παραλία της Αγριάς θα πραγματοποιηθεί το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Ψαράδικη Βραδιά».

 

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση