Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στη Νέα Αγχίαλο
Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στη Νέα Αγχίαλο

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στη Νέα Αγχίαλο

 

Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου έας Αγχιάλου, όπως ενημερώθηκε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και υποψήφιος ΝΔ Μαγνησίας Χρήστος Τριαντόπουλος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  , αλλά και από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και    Δημήτρη Σκάλκο.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό έχει συνοδεύσει δύο φορές την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, συζητώντας ζητήματα αξιος και ανάδειξης της πλούσιας τοπικής αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μία στενή συνεργασία για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Νέας Αγχιάλου στο παλαιό οινοποιείο, το οποίο αν και έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα όπως θα έπρεπε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Συμβούλιο Μουσείων υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού,   Γιώργου Διδασκάλου ενέκρινε ομόφωνα σε συνεδρίασή του το κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου στο κτιριακό συγκρότημα του οινοποιείου στη Νέα Αγχίαλο.

Ακολούθως, στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη της Πράξης «Μελέτη για το Αρχαιολογικό Μουσείο Νέας Αγχιάλου Ν. Μαγνησίας» στο «ΤΠΑ Α Α.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικού ενδιαφέροντος». Παράλληλα, στις 8 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρη για την ένταξη της μελέτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό  Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιο και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Νέας Αγχιάλου. Με τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Γιάννη Τσακίρη, διευθετείται το ζήτημα της χρηματοδότησης της μελέτης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Νέας Αγχιάλου. Το Μουσείο και η ενοποιημένη αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Νέας Αγχιάλου αποτελεί ένα όνειρο των κατοίκων της περιοχής που περίμενε πολλά χρόνια να γίνει πράξη – ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν  είχε απαλλοτριωθεί το παλαιό οινοποιείο. Τώρα, όμως, αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά, υπό την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με την εξασφάλιση, λοιπόν, 2,4 εκατ. ευρώ προχωρά η μελέτη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νέας Αγχιάλου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος-μελέτης και γεωτεχνικής έρευνας-μελέτης, αρχιτεκτονική μελέτη και διερευνητικές εργασίες και εργαστηριακούς ελέγχους.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου στη Νέα Αγχίαλο θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο πολιτισμού, αναδεικνύοντας την πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και συμβάλλοντας στην προσέλκυση τουριστών, αλλά και στην ευρύτερη ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής. Θερμές ευχαριστίες στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στενή συνεργασία για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή ζήτημα, αλλά και στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Γιάννη Τσακίρη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Δημήτρη Σκάλκο για την πολύτιμη συνδρομή τους, σε ένα σταθερό πλαίσιο ς και συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση