Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ετήσιος εορτασμός αποφοίτων Παιδοπόλεων της Αγίας Σοφίας
Ετήσιος εορτασμός αποφοίτων Παιδοπόλεων της Αγίας Σοφίας

Ετήσιος εορτασμός αποφοίτων Παιδοπόλεων της Αγίας Σοφίας

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως αποφοίτων, γονέων,εργαζομένων και ευεργετών

Ακόμη έναν θεσμό καθιέρωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.Δεν είναι μόνον οι διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις στις οποίες, με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση επιδίδεται, ούτε οι τοπικές και Πανελλήνιες συγκεντρώσεις τις οποίες διοργανώνει, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιεί θρησκευτική , στη γιορτή της Αγίας Σοφίας, όπου όλοι ενθυμούνται τιμούν και προσεύχονται για τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Με την πικρή διαπίστωση ότι τον τελευταίο καιρό υφίστανται περισσότερες «αναχωρήσεις» αποφοίτων, μελών και μη του Συλλόγου, αλλά και ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά και με οιονδήποτε τρόπο στήριξαν,   καθιερώθηκε μια επέτειος όπου τους ξαναφέρνουν στη μνήμη τους, θα τους τιμούν και θα προσεύχονται για την ανάπαυση της ψυχής τους.

Η ανταπόκριση και η μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων των Παιδοπόλεων,  υποχρεώνει να επαναλάβουν την πρόσκληση των τελευταίων δύο ετών για συνάντηση, εκκλησιασμό και επιμνημόσυνη δέηση.

Έτσι καθιερώθηκε  κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβρη, την κοντά στη γιορτή της Αγίας Σοφίας, να συγκεντρώνονται στην , στον Άγιο Γεώργιο.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου , στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην , μετά την Θεία Λειτουργία θα τελεστεί  Μνημόσυνο μνήμης και προσευχής για την ανάπαυση της ψυχής των Αποφοίτων και των γονέων τους,  των  εργαζομένων, αλλά και των Ευεργετών των Παιδοπόλεων.

Για τον σημαντικό αυτό σκοπό, καλούνται και φέτος τα μέλη του Συλλόγου, οι εργαζόμενοι παλαιότερα και οι φίλοι των «Παιδοπολιτών» της περιοχής, να προσέλθουν και να καταδείξουν με τη συμμετοχή και την προσευχή τους την σταθερή πίστη στις αξίες που διδάχτηκαν τα χρόνια της παραμονής τους στις Παιδοπόλεις.

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένες «σταθερές», που έχουν να κάνουν με τον τόπο και τον χρόνο της δράσης αυτής.

Η ημερομηνία επιλέγει από την της Αγίας Σοφίας, προστάτιδας της Παιδόπολης της περιοχής.

Τα χρόνια της λειτουργίας της Παιδόπολης «Αγία Σοφία», στην Αγριά, την εόρτιο ημέρα πραγματοποιούνταν πλήθος εκδηλώσεων.

Το φαγητό ήταν ανάλογο με αυτό των Χριστουγέννων και της Πασχαλιάς.

Επίσης, επισκέψεις αρχών της πόλης, γιορτή στην «Αίθουσα Ψυχαγωγίας», αλλά και έξοδος το απόγευμα.

Επιπλέον, ποιος δεν θυμάται από τους αποφοίτους που πέρασαν από την Παιδόπολη αυτή τον περικαλλή πλέον Ιερό Ναό του Άγιου Γεωργίου στην Αγριά, που τα χρόνια εκείνα ήταν μια ξυλοκατασκευή μετά τον σεισμό του '55.

Όταν το πρωί κάθε Κυριακής και γιορτής, ξεκινούσαν με τα πόδια από την Παιδόπολη και επέστρεφαν επίσης πεζή μετά την Θεία Λειτουργία.

Ακόμη το αγκάλιασμα και την συμπόνια της μικρής τότε κοινωνίας της Αγριάς.

Το σημαντικό όμως είναι να φέρουν στη μνήμη τους τις μορφές όλων αυτών των παιδαγωγών και αυτών που με κάθε τρόπο τους συμπαραστάθηκαν, πρότυπα πατρότητας, αλληλεγγύης και αγάπης, που με την άοκνη και υπομονετική προσφορά τους, συνέβαλαν στην κατάρτιση ακέραιων χαρακτήρων και χρήσιμων σήμερα πολιτών και επιτυχημένων επιστημόνων.

Να θυμηθούν όμως και τους φίλους που χάθηκαν .

Να ξαναφέρουν στη μνήμη τους αυτούς με τους οποίους έπαιξαν, έμαθαν τρόπους και συμπεριφορές, διαφώνησαν, μάλωσαν, αλλά τελικά  πάντοτε ήταν αγαπημένοι.

Διότι γνωρίζουν καλά ότι, «οι άνθρωποι φεύγουν πραγματικά μόνον όταν τους ξεχνάμε, διαφορετικά αυτοί ζουν πάντα στη μνήμη και στην μας».

Σκοπός της όλης ς, σαν ελάχιστο δείγμα απεριόριστης εκτίμησης και σεβασμού,  είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, αλλά και να γνωρίσει και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τη δράση και την προσφορά των Παιδοπόλεων.

Καλούνται όλοι οι απόφοιτοι, όσοι εργάστηκαν και όλοι οι φίλοι των «Παιδοπολιτών» να παραβρεθούν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου , στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Αγριά, μετά την Θεία Λειτουργία, όπου θα τελεστεί το Μνημόσυνο μνήμης και αναφοράς, για να επακολουθήσει προσφορά «καφέ», σε παραδοσιακό καφενείο  στην παραλία της Αγριάς.

Στη Μαγνησία κατοικούν σήμερα μόνιμα πολλοί απόφοιτοι Παιδοπόλεων,  περίπου 200 οικογένειες, πέραν των κατά καιρούς εργαζομένων στην Παιδόπολη «Αγία Σοφία» στην Αγριά Βόλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση