Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ερώτηση Αθ. Λιούπη για την Παιδόπολη Αγριάς
Ερώτηση Αθ. Λιούπη για την Παιδόπολη Αγριάς

Ερώτηση Αθ. Λιούπη για την Παιδόπολη Αγριάς

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας με  θέμα την «Αξιοποίηση εγκαταστάσεων της Παιδόπολης ς «Αγία Σοφία», στην Δημοτική Ενότητα ς του Δήμου Βόλου».

Χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης αναφέρει: “Στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς του Δήμου Βόλου, στο συνοικισμό Αστέρια Αγριάς, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Αγριάς «Αγία Σοφία», ένας παραθαλάσσιος χώρος συνολικής έκτασης 38.200 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.000 τ.μ. προέρχονται από δωρεά της τότε κοινότητας Αγριάς.

Στο χώρο αυτό υπάρχουν 18 οικήματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο . Κατασκευάστηκαν το 1958, είναι λιθόκτιστα με πλάκα μπετόν και επικάλυψη με κεραμοσκεπή.

Το συγκρότημα αποτελείται:

 1. ένα κεντρικό κτίριο

 2. ένα κτίριο προσωπικού

 3. οκτώ (8) σπίτια παιδιών

 4. ένα αναρρωτήριο

 5. ένα κτίριο που ήταν εγκατεστημένα διάφορα εργαστήρια

 6. ξενώνα και διάφορους βοηθητικούς χώρους.

Σήμερα στις εγκαταστάσεις λειτουργούν οι παρακάτω δομές:

 • Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο, με φορέα τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

 • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς.

 • Δομή Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), για την στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων, με φορέα υλοποίησης και κύριο του υ το Δήμο Βόλου. (Το εντάχθηκε στον Άξονα 4 του Προγράμματος «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δεν λειτουργεί ακόμη)

 • Παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, το οποίο στεγάζεται στο Κτίριο 7. (Η δομή αυτή μετεγκαταστάθηκε σε άλλο χώρο εκτός Παιδόπολης).

 • Ο σε χώρο του κεντρικού κτιρίου με απόφαση της 5ης Υγειονομικής ς Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, Αρ. Πρωτ. 756820/5/2010, (έδρα του).

Ο μετά την εγκατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο με το ενδιαφέρον, την εμπειρία και την ευαισθησία του, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Αγριάς «Αγία Σοφία», προστατεύει με τις επεμβάσεις του την περιοχή. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, όμως, όπου δεν είναι εγκατεστημένες δομές, ήτοι τα κτίρια (3ο, 5ο & 6ο) που βρίσκονται στο πίσω μέρος του συγκεκριμένου χώρου, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και αν δεν υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση, σύντομα θα καταρρεύσουν. Ο δε περιβάλλων χώρος είναι παραμελημένος και συντηρείται από την εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου.

Στην ενδελεχή ενημέρωση που είχα από Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, αλλά και σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο χώρο εκφράστηκε η αγωνία τους για την αποκατάσταση και την πλήρη αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων με κοινωνικό προσανατολισμό, ενώ μου ζητήθηκε να οριστεί υπεύθυνος φορέας για την διαχείριση του συγκροτήματος (συντήρηση, καθαριότητα), ο οποίος να διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την φροντίδα των εγκαταστάσεων.

Η συγκρότηση του χώρου είναι τέτοια, ώστε με τις παρεμβάσεις αυτές μπορούν να δημιουργηθούν ανεξάρτητοι χώροι ς εστίασης και ψυχαγωγίας με την προοπτική να φιλοξενήσουν δομές ατόμων με Αναπηρία.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι παραμελημένες από χρόνια εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Αγριάς «Αγία Σοφία», στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς του Δήμου Βόλου;”

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση