Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Ερωτήματα στη Βουλή σχετικά με την πορεία αδειοδότησης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο
Ερωτήματα στη Βουλή σχετικά με την πορεία αδειοδότησης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο

Ερωτήματα στη Βουλή σχετικά με την πορεία αδειοδότησης της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο

 

Κοινοβουλευτική ερώτηση – ίτηση κτάθεσης εγγράφων σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την αδειοδότηση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου από την εταιρεία «MEDITERRANEAN GAS ΑΩΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στο λιμάνι του Βόλου κατέθεσε η ς Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τους αρμόδιους τομεάρχες Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ακόμη 27 βουλευτές.

Στην ερώτησή της η βουλευτής αφού κάνει μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της επένδυσης και τις απαντήσεις που έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε προηγούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αναφέρει ότι η ΡΑΕ με απόφασή της που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 2-3-2022 χορηγεί άδεια ΑΣΦΑ στην εταιρεία «Mediterranean Gas A.E.».

Η βουλευτής επισημαίνει σημεία από την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ σύμφωνα με τα οποία «η ελάχιστη απόσταση από την ακτή υπολογίζεται στα 340 περίπου», «δεν ενέχονται σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τη δραστηριότητα» ενώ «η ολο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης εκτιμάται να ολοκληρωθεί σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της παρούσας άδειας».

Η κα Παπανάτσιου τονίζει στην ερώτησή της ότι το έργο χωροθετείται πολύ κοντά στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και στο λιμάνι του Βόλου, ενώ υπόκειται στις διατάξεις της Οδηγίας Seveso III και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους ασφάλειας που ενέχει πιθανή υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, από την απόφαση της ΡΑΕ διαφαίνεται ότι έχει προκριθεί ένα ανέφικτο χρονοδιάγραμμα για το έργο, για το οποίο έως το Νοέμβριο 2021 δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως οι λοιπές εμπλεκόμενες αρχές και επιπλέον διαφαίνεται ο κίνδυνος να υιοθετηθούν fast track διαδικασίες αδειοδότησής του. Για τους παραπάνω λόγους θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Πώς αξιολογήθηκε το εν λόγω έργο βάσει του υ 11 του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου, ιδίως ως προς το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος και του τος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την επικινδυνότητα, τη χωροθέτησή του σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή  και τη συνύπαρξη με άλλες δραστηριότητες; Ποια συμπληρωματικά στοιχεία ζητήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ποιες διευκρινίσεις/απαντήσεις δόθηκαν;

  2. Έχει κατατεθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αν ναι, πότε;

  3. Καθώς το έργο δεν είναι συμβατό με το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο ανάπτυξης (Master Plan) του Λιμένα Βόλου, θα γίνουν τελικά τροποποιήσεις του Master Plan και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Επιπλέον η βουλευτής ζητά εκ νέου να κατατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 25.08.2021, καθώς και τα αναφερόμενα στα σημεία 12 έως και 18 έγγραφα της υπ' αριθμ. 138/2022 απόφασης της Ρυθμιστικής Ενέργειας που αφορούν αιτήματα κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τις σχετικές απαντήσεις από τη Mediterranean GAS A.E.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση