Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Η βόμβα των ραδιενεργών αποβλήτων έσκασε
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου:  Η βόμβα των ραδιενεργών αποβλήτων έσκασε

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Η βόμβα των ραδιενεργών αποβλήτων έσκασε

Μια σοκαριστική αποκάλυψη προερχόμενη από την κίνηση πολιτών “Δυτικό Μέτωπο” Αττικής δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Έθνος (https://www.ethnos.gr/ellada/85524_kolasi-radienergeias-sto-hyta-fylis-pente-hronia-krymmenes-sta-syrtaria-oi-metriseis), που έχει άμεση σχέση δυστυχώς με τον αποτεφρωτήρα της Νοτιανατολικής ς, τον Βόλο. Ραδιενεργές ακτινοβολίες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ς στη χωματερή της Φυλής στην Αττική που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν έως και 100% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών καλεί όλους τους πολίτες, τους δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς της πόλης και τις οργανώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε διαμαρτυρίας αύριο, 31-01-2020, από τις 12:00 έως και και την που οι εργαζόμενοι πολίτες σχολούν από τις δουλειές τους στο προαύλιο της ς Θεσσαλίας. Όλοι όσοι αντιστέκονται στην καύση σκουπιδιών πρέπει να είναι εκεί.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τα παρακάτω πέντε διαφορετικά ραδιοϊσότοπα, άκρως επικίνδυνα για την υγεία:

  • θόριο 232(μετρήθηκε 165-175 Μπεκερέλ με όριο τα 115)

  • ράδιο 224 (93-105 Κιλομπεκερέλ με όριο τα 75)

  • ράδιο 226(3,7-4,3 Χ 108 Τεραμπεκερέλ με όριο τα 2,2)

  • μόλυβδος 210(0,9-1,2Χ 108Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,75) και

  • τρίτιο(0,32-0,38 Χ 102Τεραμπεκερέλ με όριο τα 0,3)

Ανάμεσα στα άλλα εντοπίστηκε μία πληθ τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, αρωματικοί υδρογονάνθρακες, Βενζόλιο-Τολουόλιο, PCB–PCT, Φαινόλες, Μεθάνιο, Αμμώνιο και άλλα (Δείτε Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στους ΧΥΤΑ Φυλής https://drive.google.com/open?id=1jmfp8NMLRXec0PgHPJzaRLbibNR8CPH4 και Αναλυτική καταγραφή ποσοτικής και ποιοτικής σύσταση αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής
https://drive.google.com/open?id=13id47-KJUATj1tylQPgMDW4rc8arFLgJ

Να θυμίσουμε ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματα (Εφημερίδα των Συντακτών – 31/01/2017 και – 11/12/2013) αναφέρθηκε ότι ανιχνεύτηκαν ραδιενεργές ουσίες (Ιώδιο Ι 131 και Ραδιοϊσότοπο In 111) σε συγκεντρώσεις διπλάσιες ή και τετραπλάσιες από τις επιτρεπόμενες και ότι οι ουσίες αυτές, σύμφωνα με την «Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας», προέρχονται συνήθως από νοσοκομειακά απόβλητα από θεραπείες νεοπλασιών μέσω πυρηνικής ιατρικής. Η αναφορά της Επιτροπής σε πιθανή ύπαρξη νοσοκομειακών και ραδιενεργών αποβλήτων που καίγονται στον Βόλο ήταν αιτία να δεχτούν μέλη της Επιτροπής αγωγές αποζημίωσης από την Lafarge Holcim.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μελέτες που αποκάλυψαν τη ήταν γνωστές στον Δήμο Φυλής και στον εκεί τοπικό δήμαρχο, ο οποίος, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου σκοπίμως τις έκρυβε στα συρτάρια επί πέντε χρόνια. Και χρειάστηκε δικαστικός αγώνας από πολίτες του Δυτικού Μετώπου για να αποκαλυφθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα.

Η βόμβα που έσκασε στην Αττική ενδιαφέρει άμεσα την πόλη μας μιας και ο ΧΥΤΑ της Φυλής και το εργοστάσιο SRF αποτελεί έναν βασικό προμηθευτή σκουπιδιών της Lafarge Holcim. Ήδη έχουν καεί χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών προερχόμενα από τη χωματερή της Φυλής. Άραγε έγινε ποτέ έλεγχος ραδιενεργών ισοτόπων στις μπάλες σκουπιδιών της Lafarge Holcim που έρχονται από την Αττική;

Είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι και το ελάχιστο που ζητούμε είναι να σταματήσει εδώ και τώρα η Lafarge-Holcim να προμηθεύεται σκουπίδια από τη Φυλή. Απαιτούμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο στα φορτία σκουπιδιών από την Φυλή και να δεσμεύσει όσες ποσότητες είναι ήδη αποθηκευμένες στις αποθήκες της Lafarge-Holcim και οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας τα χρησιμοποιεί στην περιοχή. Απαιτούμε από την Lafarge Holcim να σταματήσει να προμηθεύεται και να καίει σκουπίδια () προερχόμενα από τον ΧΥΤΑ της Φυλής μετά από αυτές τις αποκαλύψεις . Επιπλέον οφείλει με ανακοίνωσή της να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία πόσους τόνους τέτοιων σκουπιδιών έχει ήδη χρησιμοποιησει από το 2017 έως σήμερα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση