Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Επιστημονικό Συμπόσιο «Βόλος, Πόλη Προσβάσιμη»
Επιστημονικό Συμπόσιο «Βόλος, Πόλη Προσβάσιμη»

Επιστημονικό Συμπόσιο «Βόλος, Πόλη Προσβάσιμη»

 

 

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία των  Χρήστου Τριαντόπουλου και  Πέτρου Μπέλλου το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Βόλος: Πόλη Προσβάσιμη» από την Κοινότητα και το «Ιππόκαμπος», υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)  και υπό την ευγενική χορηγία του Domotel Xenia Volos, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί το πρώτο βήμα μίας ευρύτερης προσπάθειας για να γίνει ο Βόλος η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία.

 Το επιστημονικό συμπόσιο ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του Χρήστου Τριαντόπουλου, διδάκτορα πολιτικής οικονομίας και προέδρου της Κοινότητας , ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «[…] ο Βόλος έχει ανάγκη από μία τέτοια νέα ταυτότητα. Μια ταυτότητα που ενσωματώνει την κοινωνική παράδοση και το κοινωνικό πρότυπο της πόλης. Που κινητοποιεί όλα τα δημιουργικά της στοιχεία. Που μπορεί να τη ξεχωρίσει αισθητά από τις άλλες μεγάλες της χώρας. Που, πέραν και πάνω από την αυτονόητη διάσταση του σεβασμού και της αλληλεγγύης, επιτρέπει την αναπτυξιακή σύμπραξη με μία από τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής μας, τον τουρισμό […]» και συμπλήρωσε ότι «[…] υπάρχει η ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας. Μια αλλαγή για να προσεγγίσουμε την αναπηρία ως τη χρυσή ευκαιρία για να εξελίξουμε την κοινωνία μας, να ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία μας και να προοδεύσουμε ως άνθρωποι. Μια αλλαγή για να γίνουν όλα τα άτομα με αναπηρία αναμεσά μας ορατά και ισότιμα. Μια αλλαγή για να καταφέρουμε -κάποια επόμενη στιγμή- να μην διακρίνουμε την αναπηρία μέσα στην καθημερινότητα. Και τότε θα έχουμε γίνει πραγματικά η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία. Γιατί όχι και στην Ευρώπη. Μπορεί να ακούγεται μαξιμαλιστικό, αλλά σίγουρα δεν είναι ανέφικτο […]»

Ο Πέτρος Μπέλλος, πρόεδρος του Ιππόκαμπου, επίσης, σημείωσε ότι «[…] από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και κατ΄ επέκταση τα ΑμεΚΑ, είναι η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, η δυνατότητα δηλαδή, να μπορεί κάθε άτομο αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσει και να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά, αλλά και να επικοινωνήσει και πληροφορηθεί.  Η  ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ αποτελεί ουσιαστικά το «κλειδί» για την εξάλειψη των διακρίσεων και είναι η καθοριστική παράμετρος του περιβάλλοντος που καθορίζει τελικά σε κάθε άτομο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών στην κάθε στιγμή της ζωής του. Η  ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ καθορίζει την ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με στόχο τη διασφάλιση της ισότητας, της αυτονομίας και της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος στην επιλογή των ΑμεΑ. Τα Άτομα με Αναπηρίες και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα, ζουν σε εχθρικές. Κτίρια και δρόμοι στερούνται προσβασιμότητας […]».

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους ο  Ιωάννης Τέας, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος του ΤΕΕ, ο Αποστόλης Οντόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, η εκπρόσωπος του  Ιωάννη Καραγιώργου, προέδρου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί», η  Μάγδα Νικολαραϊζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο  Κωνσταντίνος Καραγιάννης, προϊστάμενος Βιώσιμης Κινητικότητας Δήμου Βόλου, ο Βασίλης Καραουλάνης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων , και η Μαρία Μπρούζγου, πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα κράτους και δημόσιας ς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις θέσεις του Προέδρου της ΝΔ για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρία και σημείωσε ότι «[…] η αρχή της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία είναι οριζόντια και πρέπει να ενσωματώνεται στο σχεδιασμό και την εφαρμογή κάθε δημόσιας πολιτικής, είτε αφορά στην παιδεία, τις μεταφορές, την απασχόληση, την αυτο κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό η ΝΔ προτείνει τη σύνταξη ενός οριζόντιου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ΑμεΑ και τη θέσπιση ενός Εθνικού Συντονιστή στο επίπεδο του Πρωθυπουργού, που θα χειρίζεται τους πόρους ενός ειδικού κοινωνικού ταμείου για τα θέματα αυτά […]».

Στη συζήτηση, συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι λοιπών φορέων και συλλόγων, ενώ έδωσαν το παρών η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, η πρόεδρος ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, εκπρόσωποι από την πρώτου και δευτέρου βαθμού, αλλά και ο π. Απόστολος ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δημητριάδος.

Το επιστημονικό συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση από τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Πέτρο Μπέλλο ότι είναι το πρώτο σημαντικό βήμα της ευρύτερης προσπάθειας που έχει ως στόχο να γίνει ο Βόλος η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση