Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Επιστημονική ημερίδα με θέμα “ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ”
Επιστημονική ημερίδα με θέμα “ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ”

Επιστημονική ημερίδα με θέμα “ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ”

Αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου , ώρα 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, (Κ. Καρτάλη & Ανθ. αζή), θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα:  “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ  ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «ΤΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ».

Η συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών για την έρευνα αυτή προέκυψε στο πλαίσιο της ς με τους επαγγελματικούς, επισιτιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, που πραγματοποίησε ο φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προκειμένου να συνδιαμορφώσει το τελικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του φορέα για το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού» με θέμα:«Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΣΚΙΑΘΟΣ», Θοδωρής Τζούμας πρότεινε την συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής, η ανάθεση στην Εταιρεία της έρευνας στο σύνολο του έργου του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την εξεύρεση και καταγραφή στοιχείων με αναφορά στην τροφή, το ποτό και τις έμμεσες αναφορές σε αυτά.

 Η Ε.Π.Σ., διά της προέδρου, Γεωργίας Φαρίνου-Μαλαματάρη, αποδέχτηκε την πρόταση. Συγκρότησε ομάδα εργασίας την οποία  αποτέλεσαν οι:

Μαρία Αποστολίδου, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γεώργιος Π. Βακαλόπουλος, φιλόλογος, πτυχιούχος Ε.Κ.Π.Α.

Εύα Γανίδου, Υποψήφια διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Ζωή Θεοδωροπούλου, Τεταρτοετής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Μαρίτα Κατσή, Φιλόλογος, πτυχιούχος Ε.Κ.Π.Α.

Άντρια Λουκαΐδου, Φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Α.Π.Θ.

Ανδρέας Λούνης, Φιλόλογος, Μεταπτυχιακός φοιτητής Α.Π.Θ.

Παρασκευή Σπηλιοπούλου, Τελειόφοιτη Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Σχεδιασμός αποδελτίωσης και πίνακα: Εύα Γανίδου

Γενική Θεώρηση αποδελτίωσης και πίνακα: Μαρία Αποστολίδου.

Συντονισμός και επιστασία: Γ. Φαρίνου- Μαλαματάρη, Ομότ. Καθ. Α.Π.Θ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων”, αποδελτιώθηκε το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως προς την τροφή και το ποτό στη Σκιάθο και την Αθήνα.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας (π.χ. είδη φαγητών, δημιουργία ταυτοτήτων μέσω του φαγητού, ανθρωπολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις του φαγητού, χρήσεις και καταχρήσεις του φαγητού και του ποτού) που φωτίζουν με διαφορετικό, ίσως και καινούριο τρόπο, κάποιες από τις αυτονόητες καθημερινές και εορταστικές συνήθειες της Σκιάθου και της Αθήνας, θα παρουσιαστούν στην Επιστημονική ημερίδα της Παρασκευής 2 Ιουνίου , στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, στον Βόλο.

Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα:

Οἱ Ἐλαφροΐσκιωτοι

2, 475-476

Ἤρχετο τοῦ Χριστοῦ, χριστόψωμα ἡ μία ἀρραβωνιαστική, χριστόψωμα ἡ ἄλλη. Λοκμάδες ἡ πρώτη, τηγανίτες ἡ δεύτερη. Εἰς ὀκτὼ ἡμέρας πάλιν, τοῦ Ἁγίου Βασιλείου, βασιλόπιττα ἡ μία, βασιλόπιττα ἡ ἄλλη. Ἤρχετο πάλιν ἡ Λαμπρή, χαμαλιὰ ἐκείνη, μπακλαβὰ αὐτή. Ἤρχετο τοῦ Αγίου Ἀγαθονίκου, μπακλαβὰ ἡ Σμαράγδω, μπακλαβὰ ἡ Ἀφέντρα. Καὶ δός του ἡ Μπονώραινα ἡ ἐπιτηδεία τεχνῖτις χαμαλιά, καὶ δός του μπακλαβάδες. Καὶ τὴν κάθε φορὰν ηὔξανε τὸ μέγεθος τῶν χαμαλιῶν, καὶ τὸ πάχος τοῦ μπακλαβᾶ ἐδιπλασιάζετο.

2, 476

Ἅμα ἐνύκτωσεν, ἡ Ἀφέντρα ἤναψε τὸν λύχνον, ἔκλεισε τὴν πόρτα της καὶ πλύνασα τὰ ἀγρολάχανα, τὰ ἔβαλεν εἰς τὸ μικρὸν χάλκωμα, ἔχυσε νερὸν ἐντός, ἔρριψε ξηρὰ ξύλα εἰς τὴν ἑστίαν, καὶ ἀνεβίβασε τὸ χάλκωμα εἰς τὴν πυροστιάν· εἶτα ἤρχισε νὰ φυσᾷ τὸ πῦρ.

 Το πρόγραμμα της  εκδήλωσης, περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες:

Γεωργία Φαρίνου – Μαλαματάρη, Ομ. Καθηγήτρια , Πρόεδρος Ε.Π.Σ.

«Εἰς ἀπόλαυσιν καὶ τροφὴν ἡμετέραν: Εισαγωγικές παρατηρήσεις στην Αποδελτίωση για το φαγητό και το ποτό στο έργο του Παπαδιαμάντη».

Μαρία Αποστολίδου, Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Η τροφή ως στοιχείο δομής στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη».

Ανδρέας Λούνης, Μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Φιλόλογος, υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.

«Χρήση και λειτουργία του φαγητού στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη».

Εύα Γανίδου, Υποψήφια διδάκτορας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.

«Εἰς τὸ μεθυστικὸν ρευστόν τοῦ Διονύσου: Οινοπνευματώδη ποτά και μέθη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».

Άντρια Λουκαΐδου, Μάστερ Α.Π.Θ.

«Ἀναμασῶν ἔναυλα παραμύθια: Το φαγητό και το ποτό ως μεταφορές».

Τον συντονισμό θα έχει ο δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας «Μαγνήτων Κιβωτού».

Στο τέλος των εισηγήσεων ο  Μητροπολίτης  Ιγνάτιος θα πραγματοποιήσει την καταληκτική παρέμβασή του και θα  απονείμει  στην  Γ. Φαρίνου – Μαλαματάρη το «ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ» της  Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, ενώ  θα πραγματοποιηθεί  ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους Σκιαθίτες απανταχού του κόσμου να απολαύσουν την σημαντική αυτή Επιστημονική Ημερίδα, η οποία, με τον τρόπο αυτό,  θα καταστεί δυνατό να κοινοποιηθεί παντού.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας, πέραν της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχουν, ο Πολιτιστικός «Η ΣΚΙΑΘΟΣ» και η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και οι εισηγήσεις της ημερίδας να αποτελέσουν έναν συλλογικό τόμο.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση