Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Επιλογή Ευθύνης: «Λύση δεν είναι οι επικίνδυνοι κυκλοφοριακοί πειραματισμοί»
Επιλογή Ευθύνης: «Λύση δεν είναι οι επικίνδυνοι κυκλοφοριακοί πειραματισμοί»

Επιλογή Ευθύνης: «Λύση δεν είναι οι επικίνδυνοι κυκλοφοριακοί πειραματισμοί»

 

Κυκλοφοριακή ανάσα θα δώσει  η υπογειοποίηση τμήματος της Παγασών

Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται με τους επικίνδυνους πειραματισμούς της δημοτικής αρχής, δεν είναι τόσο η τύχη των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου, όσο η εγκατάλειψη των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας. Η υιοθέτηση, δηλαδή, από τη δημοτική αρχή μιας σύγχρονης πόλης του 21ου αιώνα, της άποψης ότι στην πόλη δεν ζουν άνθρωποι, αλλά .

Η δήλωση του αρμόδιου -τρομάρα μας- αντιδημάρχου Θ.Σταυρίδη, ότι η Καραμπατζάκη είναι μια «νεκρή οδός», την οποία θα ενεργοποιήσει, υποτίθεται, η δημοτική αρχή, συνοψίζει το «πιστεύω» μιας βαθύτατα αναχρονιστικής διοίκησης, που, αντί να βελτιώσει, βάλθηκε να καταστρέψει ό,τι βρήκε  και να γυρίσει την πόλη πολλά χρόνια πίσω. ια τη δημοτική αρχή, «ζωντανός» είναι  μόνο ένας δρόμος που έχει παραδοθεί στο αυτοκίνητο!

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Βόλου έχει ενταχθεί, με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στο «Σύμφωνο Δημάρχων», το οποίο αποτελεί την πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η προηγούμενη δημοτική αρχή προωθούσε, επίσης, την υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο θα έδινε έμφαση στον πολίτη και στις αναγκαίες αλλαγές στη συμπεριφορά της μετακίνησης. Στο σχεδιασμό της ήταν η διεκση χρηματοδοτήσεων για δράσεις και επενδύσεις βιώσιμης κινητικότητας από τα νέα διαθρωτικά και της Eυρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020, καθώς και από το πρόγραμμα «Horizon 2020», καθώς και η ένταξη του Δήμου Βόλου στα ενεργά Δίκτυα πόλεων για βιώσιμη κινητικότητα, CIVITAS και POLIS. Όλα αυτά ακούγονται πλέον σαν μια μακρινή ανάμνηση.

Δυστυχώς, «άλλαι αι βουλαί» των διοικούντων εδώ και δυόμιση χρόνια τον Δήμο. Το έδειξαν ήδη με τους παλιούς ποδηλατόδρομους, που είχαν κατασκευαστεί από τον πρώην Δήμο Βόλου. Στο όνομα του να ξηλωθεί το «έκτρωμα», ολοκλήρωσαν τη μια από τις δύο εργολαβίες που είχε προωθήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ εγκατέλειψαν τη δεύτερη, που απέβλεπε στο να αποδοθεί  στους χρήστες λειτουργικό και ασφαλές το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων. Το αποτέλεσμα είναι να αφαιρεθεί δημόσιος χώρος από το ποδήλατο και να δοθεί στο αυτοκίνητο.

Τ, ανέθεσαν στον ίδιο μηχανικό του Δήμου που είχε σχεδιάσει το «έκτρωμα» των ποδηλατοδρόμων, αφού απέτυχε να τους εξασφαλίσει την άλωση του ΤΕΕ, να τους εξασφαλίσει την «άλωση» της πόλης με απίθανους κυκλοφοριακούς ακροβατισμούς. Και αυτό που σκαρφίστηκε ο άνθρωπος, είναι να βγάλει από τη ναφθαλίνη μια υπόθεση που είχε απασχολήσει την πόλη πριν από 25 χρόνια, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτό το οποίο έχει ανάγκη η πόλη, δεν είναι να μεταφέρουμε το εγκληματικό λάθος που στο «παρά πέντε» αποτράπηκε, δηλαδή την επικάλυψη του Κραυσίνδωνα, στους δύο παρόχθιους δρόμους, τη  Ζάχου και την Καραμπατζάκη. Και ας μην προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι, ισχυριζόμενοι πως θα υπάρξει παράλληλα και χάραξη ποδηλατοδρόμων. Ο Θ.Σταυρίδης μίλησε καθαρά για δύο εναλλακτικές εισόδους-εξόδους, που σημαίνει δρόμοι με μεγάλη και απρόσκοπτη κυκλοφορία. Εκτός και αν έχουν ανακαλύψει τη «διπλή ζωή» της Ζάχου και της Καραμπατζάκη!

Κάποιες επιμέρους, ήπιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις χρειάζονται στην περιοχή, όπως το αναγκαίο, μετά τη διάνοιξη της Αλαμάνας από την προηγούμενη δημοτική αρχή, «σπάσιμο» της νησίδας, ώστε να συνδεθεί η Αλαμάνας απευθείας με την Καραμπατζάκη, καθώς και στη συνέχεια της Καραμπατζάκη από τη γέφυρα Παρασκευοπούλου, την οδό Μητροπολίτου Ιωακείμ, ώστε να υπάρξει ομαλή διέξοδος προς τον Περιφερειακό. Θα επιμείνουμε, όμως, να υποστηρίζουμε ότι το μείζον έργο, με το οποίο θα αναβαθμιστεί θεαματικά η κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης, είναι η υπογειοποίηση της οδού Παγασών από την οδό Παπαδιαμάντη έως την οδό Φερών, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση των κυκλικών κόμβων και την ολοκλήρωση του Περιφερειακού.  Το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16 Απριλίου 2014, είχε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ την εκπόνηση της μελέτης και είχε δεσμεύσει  και πίστωση για το 2014, με στόχο το έργο να χρηματοδοτηθεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αν η δημοτική αρχή, η οποία ανέλαβε λίγους μήνες μετά, αντί να εγκαταλείψει ένα έργο που έδινε μεγάλη κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη, είχε προχωρήσει στον διαγωνισμό, τ η μελέτη θα ήταν έτοιμη και το έργο ώριμο για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ. Αλλά είπαμε, ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου με την νοοτροπία του κατακτητή. Με την ολοκληρωτική αντίληψη πως, αφού εμείς κερδίσαμε την πλειοψηφία, για πέντε χρόνια μας ανήκει το οτιδήποτε στην πόλη.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί ότι τέτοια μεγάλα θέματα δεν αποφασίζονται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δι με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Η λογική του τσαμπουκά δεν θα περάσει!

Η δημοτική αρχή

Αμετανόητοι, χωρίς να έχουν, έστω κατ' ελάχιστον, συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αποδοκιμασίας που τους επιφύλαξαν οι πολίτες του Βόλου, «εκτιμώντας» προφανώς τα όσα σε βάρος τους επί δεκαετίες διέπραξαν, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, δηλαδή της Σκοτινής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Σπίτι», τολμούν να παραδίδουν μαθήματα και να ζητούν να ακολουθήσουμε τις επιλογές τους, αυτές δηλαδή για τις οποίες υπέστησαν ένα χωρίς προηγούμενο εκλογικό διασυρμό και εξευτελισμό!

Θεωρώντας ότι ακόμα ζουν  τις εποχές που οι ίδιοι διαφέντευαν τα πάντα και ο μήνας είχε… εννιά, μας μιλάνε για υπογειοποιήσεις δρόμων, μαρίνες, τελεφερίκ, για σκεπασμένα γήπεδα και ό,τι άλλο παραμύθι της Χαλιμάς μπορούν να φανταστούν για να κοροϊδεύουν τους πολίτες, νομίζοντας ότι μπορούν να τους εξαπατήσουν και πάλι. Και δεν απαντούν στο πιο απλοϊκό ερώτημα που μπορεί να τεθεί: γιατί δηλαδή δεν τα έκαναν όλα αυτά τις εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο και αυτοί κατείχαν όλες τις θέσεις εξουσίας;

Εμείς, δυστυχώς γι αυτούς, παραμένουμε προσηλωμένοι στο δόγμα της Αλήθειας. Με αυτή τη γλώσσα μιλάμε στην κοινωνία και γι αυτό έχουμε αναπτύξει μαζί της σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν πρόκειται να εξαπατήσουμε κανένα για να υφαρπάξουμε την ψήφο του και να απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας εξουσίας που θα έχουμε σφετεριστεί με πολιτικές απάτες, όπως έκαναν εκείνοι. Τελεία και παύλα.

Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε με ορίζοντα το εφικτό, αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν την καθημερινότητα όλων πιο άνετη και ανθρώπινη, μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε.

Και επειδή η αλαζονεία και η αμετροέπειά τους δεν έχουν όρια, απλώς να τους υπενθυμίσουμε ότι στην αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών έχουμε την τύχη να προΐσταται ένας πολιτικός μηχανικός και όχι κάποιος, αναζητών βόλεμα, δάσκαλος! Και κλείνοντας θα συμφωνήσουμε και σε κάτι: Όντως ο τσαμπουκάς δεν θα περάσει. Η πλειοψηφία θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, για το οποίο υπερψηφίστηκε από το λαό του Βόλου, και όχι μια μονίμως ασχημονούσα και ασκόπως θορυβούσα θλιβερή μειοψηφία, της μεταξωτής γραβάτας και του λευκού ταγιέρ…

Επιλογή Ευθύνης: «Το όραμα της δημοτικής αρχής είναι να κατεβεί ο πήχης παντού προς τα κάτω»

Ανταπαντώντας στη δημοτική αρχή για το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προωθεί η στην περιοχή του Κραυσίνδωνα, η παράταξη «ΕΠΙΛΟΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Καταλαβαίνουμε την ταραχή της δημοτικής αρχής. Γιατί εμείς δεν πέσαμε στην παγίδα που θέλει να στήσει, ότι δήθεν το πρόβλημα είναι «Ζάχου εναντίον Καραμπατζάκη», προσπαθώντας να κρύψει ότι με τον σχεδιασμό της θα την πληρώσουν ακριβά και η Ζάχου και η Καραμπατζάκη. Και αναδείξαμε την πραγματική διάσταση του θέματος. Η δημοτική αρχή «απάντησε», όπως απαντούν όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όχι με επιχειρήματα στην κριτική που ασκήθηκε, αλλά με προσωπική επίθεση σε αυτούς που την άσκησαν.
Δύο, λοιπόν, είναι τα μείζονα θέματα:

Το πρώτο, αν θα σχεδιάζουμε την πόλη αποσπασματικά και κοντόφθαλμα, με βάση τον εκλογικό κύκλο και τις πελατειακές ανάγκες της εκάστοτε δημοτικής αρχής, ή αν θα υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η κάθε δημοτική αρχή θα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη, με τις αναγκαίες κάθε φορά προσαρμογές, όταν οι συνθήκες αλλάζουν.
Και το δεύτερο, αν στην αντίληψή μας για τον Βόλο του 21ου αιώνα, «ζωντανός» θεωρείται μόνο ένας δρόμος που έχει παραδοθεί στο αυτοκίνητο, όπως ευθέως δηλώνει η δημοτική αρχή. Αν, δηλαδή, υιοθετούμε την άποψη ότι στην πόλη δεν ζουν άνθρωποι, αλλά .

Συνοψίζοντας:

  1. Το θέμα, όπως τονίσαμε και στην ανακοίνωσή μας, δεν είναι αν πρέπει να υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Καραμπατζάκη και την ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως και πρέπει να υπάρξουν, και στις δύο όχθες του Κραυσίνδωνα. Αλλά παρεμβάσεις ήπιες, με βάση τις αρχές του αστικού σχεδιασμού . Παρεμβάσεις άλλωστε ξεκίνησαν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή (π.χ. διάνοιξη Αλαμάνας). Το πραγματικό όμως θέμα που έχει τεθεί, είναι αν θα μετατρέψουμε τη Ζάχου και την Καραμπατζάκη σε μίνι-περιφερειακό, σε δρόμο δηλαδή ταχείας κυκλοφορίας. Γιατί αυτό σημαίνει εναλλακτική είσοδος-έξοδος, που ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, αν, μετά από 25 χρόνια, θα μεταφέρουμε στις όχθες του Κραυσίνδωνα το έγκλημα που δεν έγινε τελικά επί του Κρααυσίνδωνα.
  2. Η εναλλακτική πρόταση για την υπογειοποίηση της οδού Παγασών από την οδό Παπαδιαμάντη έως την οδό Φερών, δεν αποτελεί κάποια φαεινή ιδέα της παράταξής μας. Πρόκειται για διαχρονική επιλογή της πόλης, που θα αναβαθμίσει θεαματικά την κυκλοφοριακή λειτουργία της. Γι' αυτό και η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει η μελέτη του έργου, ώστε να καταστεί ώριμο για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ήταν ομόφωνη, ψηφίστηκε δηλαδή και από επιφανή στελέχη της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας, όπως ο Γ.Μουλάς και ο Α.Ζαρκάδας. Δυστυχώς η δημοτική αρχή το εγκατέλειψε. Και το εγκατέλειψε, γιατί ο ορίζοντάς της είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές και κατατρύχεται από τη φόβο της παρένθεσης.
  3. Το παραμύθι περί ακριβού έργου είναι τόσο παλιό όσο και τα μυαλά τους. Το ίδιο επιχείρημα επικαλούνταν και όσοι επέμεναν στην επικάλυψη του Κραυσίνδωνα. Αν είχε περάσει η άποψή τους, οι «γουρούνες» της ΑΓΕΤ θα περνούσαν σήμερα πάνω από τον Κραυσίνδωνα. Αλλά είναι και αστείο να επικαλείται το επιχείρημα αυτό μια δημοτική αρχή που είχε την τύχη να βρει το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο ξεκίνημά του, άρα είχε όλη την άνεση να χαράξει προτεραιότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Και ταυτόχρονα, μια δημοτική αρχή που κομπάζει ότι έχει ταμείο 17 εκατ. ευρώ και έχει την άνεση να σκορπάει άφθονο χρήμα από δω κι από κει για φιγούρα και κιτς θεάματα.

Το όραμα της δημοτικής αρχής είναι να κατεβεί ο πήχης παντού προς τα κάτω. Μοναδικός στόχος τους είναι να ικανοποιηθεί η εκλογική τους πελατεία και η πολιτική τους επιβίωση. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Χωρίς σχέδιο, όμως, δεν πάμε πουθενά. Η παρακμή θα ροκανίζει κάθε στέρεο δοκάρι που στήριζε τον Δήμο και την Πόλη».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση