Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Επιλογή Ευθύνης: «Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει Master Plan, δεν αυτοσχεδιάζουμε»
Επιλογή Ευθύνης: «Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει Master Plan,  δεν αυτοσχεδιάζουμε»

Επιλογή Ευθύνης: «Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει Master Plan, δεν αυτοσχεδιάζουμε»

Παρέμβαση για το θέμα των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων

 «Το εγκεκριμένο Master Plan του λιμανιού του Βόλου προβλέπει ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες σε δύο μόνο περιπτώσεις: για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων και για τις ανάγκες της νέας μαρίνας -όποτε κατασκευαστεί-, χωροθετεί δε τις δραστηριότητες αυτές στην περιοχή της ιχθυόσκαλας. Οποιαδήποτε τροποποίηση των θεσμοθετημένων δεν μπορεί να είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού, αλλά σοβαρής και πάλι διαβούλευσης, με πειστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην ίδια ανακοίνωση, καυτηριάζει τη σιωπή της δημοτικής αρχής και στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι «έχει πλήρως απεμπολήσει τον επιτελικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου στον σχεδιασμό της πόλης και σε όλα τα μεγάλα θέματα που την απασχολούν».

Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής: «Στις 7-9-2017, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π.Κουρουμπλής, επισκεπτόμενος τον Βόλο, ανακοίνωσε ότι πρόθεση του υπουργείου του είναι η ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο λιμάνι του Βόλου και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να έχει δρομολογηθεί το θέμα μέχρι τον  Οκτώβριο.

Στις 16-9-2017, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, Θρ. Σταυριδόπουλος, απαντώντας στην αντίδραση του Π.Μαρκάκη, διευκρίνισε πως «δεν είναι θέμα ίδρυσης ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, αλλά επισκευαστικών δραστηριοτήτων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» και προσέθεσε ότι θα πρέπει «βέβαια να οριστεί ο κατάλληλος χώρος, που θα τελεί υπό την εποπτεία του ΟΛΒ και τον έλεγχο του Κεντρικού υ».

Κατά τα ειωθότα πια, η δημοτική αρχή του Βόλου σιώπησε και στο θέμα αυτό, αφού έχει πλήρως απεμπολήσει τον επιτελικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου στον σχεδιασμό της πόλης και σε όλα τα μεγάλα θέματα που την απασχολούν.

Την ίδια αδιάφορη στάση κράτησε πριν από λίγες μέρες και στο μείζον θέμα που προέκυψε με τα έργα του Πανεπιστημίου.

Το τι θα γίνει στο λιμάνι φαίνεται πως είναι ένα θέμα που δεν αφορά τη δημοτική αρχή, παραβλέποντας ότι η λειτουργία και η του λιμανιού συνδέονται άμεσα με την πόλη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την τοπική οικονομία, συνεπώς με ζωτικά συμφέροντα του Δήμου και των συμπολιτών μας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι έχει αρνηθεί τρεις φορές πρόταση της παράταξής μας για ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όλων των  θεμάτων του λιμανιού.

Το περίεργο είναι ότι, ενώ λέχθηκαν πολλά για το θέμα της ς ή μη ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, κανείς δεν θεώρησε αναγκαίο να ανατρέξει στο εγκεκριμένο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Βόλου.

Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι το λιμάνι του Βόλου, χάρις στη σθεναρή διεκση του Δήμου, των διοικήσεων του ΟΛΒ και των τοπικών φορέων τα προηγούμενα χρόνια, είναι αν όχι το μοναδικό, σίγουρα ένα από τα ελάχιστα λιμάνια της χώρας που διαθέτουν  και εγκεκριμέ  Περιβαλλοντικούς Όρους (ΚΥΑ Υπουργών ΠΕΚΑ & Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας 199737/31-552011 – ΑΔΑ Β4Λ50-ΩΦΦ) και εγκεκριμένο Master Plan (Απόφαση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Αριθμ.8216/224/2013 – ΦΕΚ ΑΑΠ' 419/26-11-2013), που σημαίνει ότι η πολιτεία έχει όχι απλώς υποχρέωση, αλλά και νομική δέσμευση να υλοποιήσει τα έργα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτά. Και ενώ η πόλη θα έπρεπε να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το κεκτημένο, φαίνεται πως το αγνοεί.

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι το εγκεκριμένο Master Plan του λιμανιού του Βόλου προβλέπει ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες σε δύο μόνο περιπτώσεις: για τις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων και για τις ανάγκες της νέας μαρίνας -όποτε κατασκευαστεί-, χωροθετεί δε τις δραστηριότητες αυτές στην περιοχή της ιχθυόσκαλας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα µεγάλα επαγγελµατικά και αλιευτικά σκάφη καθώς και σε όλα τα σκάφη που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας, προβλέπεται ότι θα εξυπηρετούνται στα υφιστάµενα κρηπιδώματα της νέας  ιχθυόσκαλας, ενώ η χωροθέτηση των απαραίτητων δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης σκαφών της νέας µαρίνας του λιµένα προβλέπεται στην περιοχή που εκτείνεται δυτικά της ιχθυόσκαλας.

Η χωροθέτηση των δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης σκαφών στα Πευκάκια,  η οποία είχε προταθεί ως εναλλακτική θέση, απορρίφθηκε τελικά, όπως ήταν εύλογο,  λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σε ό,τι αφορά στις ανάγκες των επαγγελματιών αλιέων, δεν προτείνονται νέες εγκαταστάσεις, αφού κρίνεται ότι µπορούν να καλυφθούν από τις λιµενικές και κτηριακές εγκαταστάσεις και την αναβάθμιση των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στον χερσαίο χώρο της νέας ιχθυόσκαλας (ψυγεία, χώροι αποθήκευσης αλιευτικού εξοπλισµού κ.τ.λ.)

Σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων τεχνικής υποστήριξης σκαφών της µαρίνας, προβλέπεται η διαμόρφωση της περιοχής δυτικά του κτηριακού συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων, όπου σήμερα χρησιμοποιείται για στάθμευση οχημάτων, σε χώρο χερσαίας εναπόθεσης και διαχείρισης σκαφών.

Προβλέπονται, επίσης, επιστρώσεις, διαγράμμιση και οριοθέτηση των διαθέσιμων θέσεων, μέτρα περιβαλλοντικής διαχείρισης (σύστημα συλλογής ομβρίων, κανάλια απορροής, φρεάτια κλπ), δίκτυα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, και νερού και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, καθώς και η αναδιαμόρφωση μέρους ή του συνόλου του εσωτερικού των υφιστάμενων κτηρίων παλαιών σφαγείων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση των απαραίτητων στεγασμένων χώρων ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Προβλέπεται, τέλος, η κατασκευή στην κεφαλή του νότιου κρηπιδώματος της ιχθυόσκαλας κεκλιμένου επιπέδου ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών (ράµπας), καθώς και travel lift ενδεικτικής ανυψωτικής ικανότητας 70t.

Αυτά, λοιπόν, προβλέπει το εγκεκριμένο Master Plan του λιμανιού του Βόλου. Οποιαδήποτε τροποποίηση των θεσμοθετημένων, δεν μπορεί να είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού, αλλά σοβαρής και πάλι διαβούλευσης, με πειστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις».

Aπάντηση δημοτικής αρχής

Γελούν και οι…κέφαλοι στο λιμάνι του Βόλου με την ανακοίνωση της «κληρονόμου» του Σκοτινιώτη, Νατάσσας κατά του ανθυποψηφίου της, κομισσάριου ΣΥΡΙΖΑίου, Θράσου Σταυριδόπουλου, σχετικά με την δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο λιμάνι του Βόλου.

Αφού τόσους μήνες προσπάθησαν να τα βρουν για μια κοινή κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ξέχασαν τις δήθεν κοινές καταβολές και τα περίφημα «δημοκρατικά τόξα» και άρχισαν τις αλληλοκατηγορίες, δείχνοντας στην τοπική κοινωνία, στους ελάχιστους δηλαδή που δεν τους έχουν ακόμη καταλάβει, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η…καρέκλα!

Βέβαια δεν μπορούν παρά να προσπαθήσουν να εμπλέξουν και τη Δημοτική Αρχή, στην οποία ενώ αμφισβητούν ακόμα και το δικαίωμα να αποφασίσει για ένα…παγκάκι σε μια πλατεία και προσφεύγουν σε κάθε ελεγκτική αρχή, τώρα της ζητούν να παρέμβει και να αποφασίσει για μια ιδιοκτησία άλλων, που οι ίδιοι επί δεκαετίες, όταν κυβερνούσαν, ουδέποτε αμφισβήτησαν ή διεκσαν.

Επειδή πια η γελοιότητά τους έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, τους καλούμε να δηλώσουν δημόσια ότι συμπαρατάσσονται μαζί μας στη διεκδίκηση όχι μόνο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά του συνόλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και να δώσουμε μαζί τη μάχη για να γίνει το λιμάνι και τυπικά, γιατί επί της ουσίας είναι, περιουσιακό στοιχείο της πόλης. Σε κάθε άλλη περίπτωση ας σιωπήσουν και ας αφήσουν εμάς να δώσουμε τη μάχη μας υπέρ των Βολιωτών, όπως καθημερινά πράττουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η αθλιότητα ακόμα και από τέτοιας ποιότητας κομματόσκυλα πρέπει να έχει όρια!

Ανταπάντηση Επιλογής Ευθύνης

Σχολιάζοντας την, όπως πάντα, αγοραία (μη)  «απάντηση» της δημοτικής αρχής  στην ανακοίνωση της παράταξης για το θέμα των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι, από την «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» επισημαίνονται τα ακόλουθα:«Η δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενη ότι, μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, έχει πια αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της.  Έχει την απόλυτη κατανόησή μας. Και ζητάμε κι εμείς τη δική της κατανόηση που την αποσπάσαμε από το μόνο που την ενδιαφέρει, δηλαδή οι επενδύσεις από την … Πύδνα. Καταλαβαίνουμε ότι η ενασχόληση με τα μείζονα θέματα της πόλης και η πολιτισμένη αντιπαράθεση επιχειρημάτων είναι εντελώς έξω από τη λογική της.

Πάντως, αν  όντως ενδιαφέρεται για τη θέση της παράταξής μας  σε σχέση με το θέμα της απόδοσης στον Δήμο Βόλου της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, της θυμίζουμε όχι μόνο τις παλαιότερες, αλλά και τη σχετικά πρόσφατη με αριθμό  703/25-10-2016 σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προφανώς ξέχασε μέσα στην ταραχή της.

Αν πάλι ενδιαφέρεται για τη συνολική θέση μας για τα θέματα του λιμανιού  και δεν αρκείται στις επανειλημμένες, ολοκληρωμένες  γραπτές τοποθετήσεις μας, την καλούμε, για τέταρτη φορά, να προκαλέσει μια ειδική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και της διοίκησης του ΟΛΒ και των άλλων ενδιαφερομένων τοπικών φορέων.

Ελπίζουμε πως τότε θα έχουμε κι εμείς τη  ευκαιρία να ακούσουμε επιτέλους, για πρώτη φορά, τις θέσεις της δημοτικής αρχής, τις οποίες επί τρία και πλέον χρόνια κρατάει σαν …. επτασφράγιστο μυστικό.

Πάντως σε ό,τι μας αφορά, δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη μετατροπή του λιμανιού του Βόλου, ενός από τα 10 λιμάνια εθνικής σημασίας, σε …  «αλιευτικό καταφύγιο» τοπικής σημασίας».

 

 

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση