Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Επερώτηση ΛΑΣ για τις ανάγκες Σχολικής Στέγης στο Δήμο Βόλου
Επερώτηση ΛΑΣ  για τις  ανάγκες Σχολικής Στέγης στο Δήμο Βόλου

Επερώτηση ΛΑΣ για τις ανάγκες Σχολικής Στέγης στο Δήμο Βόλου

Επ προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα τις «Ανάγκες Σχολικής Στέγης στο Δήμο Βόλου» κατλέθσαν οι συμβουλοι της ΛΑΣ.

Χαρακτηριστικά οι Απ. Νάνος και Θ. Τσαλούχας αναφέρουν: “Όπως είναι γνωστό, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στο Δήμο Βόλου, εδώ και χρόνια, είναι η κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης.

Παρά τις διαρκείς αγωνιστικές δδικήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο ζήτημα αυτό, αντιμετωπίζει την ανέγερση νέων διδακτηρίων, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών καθώς και τον αντισεισμικό έλεγχό τους ως «δημοσιονομικό κόστος», με να υποβαθμίζονται διαρκώς οι χώροι εκπαίδευσης, να δημιουργούνται συσσωρευμένα προβλήματα και πολλές φορές επικίνδυνες για την παραμονή μαθητών –εκπαιδευτικών συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προχωρήσουν:

• Η ανέγερση του 5ου Γυμνασίου Βόλου, αφού στο « Διδακτήριο» όπου συστεγάζεται σήμερα με άλλα δυο σχολεία (1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου) υπάρχει στη κυριολεξία αδιαχώρητο. Για το σκοπό αυτό έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος για την ανέγερσή του.

• Η ανέγερση ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και γυμναστηρίου για τις ανάγκες του 10ου Γυμνασίου Βόλου.

• Η δημιουργία πτέρυγας αιθουσών, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Παγκύπριο Διδακτήριο (1ο Γυμνάσιο και 1ο Βόλου).

• Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός υπάρχουσας αίθουσας εκδηλώσεων στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, το 2ο Ν. Ιωνίας, και το 1ο Ε.Κ. Βόλου.

• Η εξεύρεση κατάλληλων οικοπέδων για την ανέγερση 11 Νηπιαγωγείων, στο κέντρο της πόλης, που τώρα στεγάζονται σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια, κυρίως σε παλιές μονοκατοικίες, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, τις αναγκαίες αίθουσες και αύλιους χώρους, σε άθλιες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες συνθήκες για τα νήπια.

• Η ανέγερση διδακτηρίων για το 27ο Δ.Σ. Αλυκών Βόλου, το 9ο Δ. Σ. Ν. Ιωνίας και στο 19ο Δ.Σ. Βόλου, σχολεία για τα οποία η ανέγερση διδακτηρίων θα συνέβαλε στην αποσυμφόρηση των συστεγαζόμενων και των όμορων σχολικών μονάδων.

Τις ελλείψεις στη σχολική στέγη στο Δήμο Βόλου συμπληρώνουν κάθε χρόνο οι σοβαρές ελλείψεις στις συντηρήσεις των σχολείων (ελαιοχρωματισμοί, μονώσεις ταρατσών, υδραυλικές εγκαταστάσεις – τουαλέτες, κ.ά.), η παντελής απουσία σε πολλά κτίρια υποδομών για ΑμΕΑ, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος αρκετών σχολικών μονάδων, που έχουν κατασκευαστεί στις αρχές και στα μέσα του προηγούμενο αιώνα.

Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση στις υποδομές και στο σχολικό εξοπλισμό χειροτέρεψε ύστερα από την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και την πολιτική ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των σχολικών αναγκών στη στέγη και στις προμήθειες.

Επίσης η αποκέντρωση στους δήμους της ευθύνης των σχολικών υποδομών, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων, των συνδυασμών που στηρίζουν στην τοπική διοίκηση και της ΚΕΔΕ, πολιτική στην οποία το ΚΚΕ ήταν και είναι αντίθετο, επιδείνωσε τα προβλήματα, ενώ μειώθηκε η αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ακόμη η δυνατότητα που προβλέπει η ρύθμιση να μπορούν να κατασκευάζονται σχολικά διδακτήρια με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των σχολικών υποδομών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο, με βάση την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, ο Δήμος Βόλου έχει την ευθύνη της ανάπτυξης προγραμμάτων ανέγερσης και συντήρησης των σχολικών μονάδων, και την ευθύνη υποβολής αιτημάτων προς το και το Υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση έργων σχολικής στέγης.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε σχετική των βουλευτών του ΚΚΕ για τα προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Βόλου, αναφέρει ότι, σχετικά με τις αναφερόμενες σχολικές μονάδες, κατόπιν ελέγχου του αρχείου της, η Αυτοτελή Διεύθυνση Κτηριακής και Υλικοτεχνικής Υποδομής του ΥΠ, τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν σ' αυτό είναι τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί για ανέγερση διδακτηρίων για το 9ο Δ.Σ. Βόλου και για το 27ο Δ.Σ. Βόλου (Αλυκών) το 2012 -13 και το πρόσφατο έγγραφο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (21-6-2016) που αφορά το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο Γυμνάσιο και Βόλου, κ.ά.

Προκύπτει συνεπώς το συμπέρασμα ότι η δημοτική αρχή Βόλου δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια προς το Υπουργείο Παιδείας ή στο Υπουργείο Εσωτερικών για το σοβαρό πρόβλημα και για τις ανάγκες σχολικής στέγης στο Βόλο.

Επίσης στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου, όπως επίσης και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2015 -2020, εκτός από τα ελάχιστα χρήματα που προβλέπονται για τη συντήρηση των διδακτηρίων δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης στο δήμο.

Επερωτάται η Δημοτική Αρχή Βόλου:

• Σε ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες έχει προβεί έως τώρα για να βρεθούν και να δεσμευτούν κατάλληλα οικόπεδα, καθώς επίσης και για την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανέγερση σχολικών διδακτηρίων, για την αναβάθμιση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών υποδομών, και τον επαρκή αντισεισμικό έλεγχο;

• Τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει προς την κεντρική διοίκηση για να προχωρήσει ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης από το Κρατικό προϋπολογισμό;”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση