Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Εντός πλαισίου η ρύπανση ατμόσφαιρας και εδάφους στο Βόλο
Εντός πλαισίου η ρύπανση ατμόσφαιρας και εδάφους στο Βόλο

Εντός πλαισίου η ρύπανση ατμόσφαιρας και εδάφους στο Βόλο

Eπιτροπή Αγώνα Βόλου: Τελικά ο Μπέος  δεν ξέρει να στήνει παιχνίδια…

“Οι μετρήσεις, που έγιναν καθημερινά και επί 24 ώρες το 24ωρο, στο χρονικό διάστημα από 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2018, δεν κατέγραψαν προβλήματα ρύπανσης, είτε της ατμόσφαιρας, είτε του εδάφους, αφού άλλοι ρύποι ούτε καν ανιχνεύθηκαν, ενώ άλλοι ήταν κατά πολύ μικρότεροι από τα διεθνή και ελληνικά επιτρεπτά όρια”. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, σήμερα, στο Δημαρχείο του Βόλου, από τον  δήμαρχο  Αχ. Μπέο και τους  ειδικούς επιστήμονες Παναγιώτη  Σίσκο , ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Χημείας – Περιβάλλοντος και Απόστολο  Σίσκο  γεωπόνος – περιβαλλοντολόγος που παρουσίασαν τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαστήριο για την αέρια ρύπανση, αλλά και την ρύπανση του εδάφους από βαρέα μέταλλα, διοξίνες και φουράνια, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Δημητριάδας.

Ωστόσο παρά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των μετρήσεων, η Δημοτική Αρχή δεν επαναπαύεται, αλλά αντίθετα παραμένει σε εγρήγορση και θα προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες όπου και όποτε απαιτηθεί και κριθεί απαραίτητο. Και αυτό γιατί η προσήλωση στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών, η εξυπηρέτηση των οποίων αποτελεί αποκλειστικό στόχο της  Δημοτικής Αρχής και γίνεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη, συνεχίζοντας το έργο της, υποκαθιστώντας όταν αυτό απαιτείται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας, ακόμα και τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς, όπως εν προκειμένω η περιφέρεια και η κεντρική Κυβέρνηση.

Οι μετρήσεις

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες στο διάστημα από 29 Ιουλίου έως και 3 Αυγούστου 2018 (6 συνεχόμενες ημέρες)
➢ Ελήφθησαν δείγματα από ατμόσφαιρα και έδαφος στην περιοχή του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Γορίτσας Βόλου
➢ Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από διαπιστευμένα ΕΝ ISO 17025 εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό
➢ Αναλύθηκαν δείγματα για προσδιορισμό
✓ Διοξινών/Φουρανίων (PCDDs/Fs) στην ατμόσφαιρα και το έδαφος και
✓ Βαρέων μετάλλων (Pb, Cd, As, Ni) στην ατμόσφαιρα

Διοξίνες/Φουράνια στην ατμόσφαιρα

➢ EPA Method TO-9/TO-9A: Determination Of Polychlorinated, Polybrominated And Brominated/Chlorinated Dibenzo-p-Dioxins And Dibenzofurans In Ambient Air
➢ Δειγματολήπτης: Πρότυπος δειγματολήπτης αέρα HVS με δυνατότητα προσαρμογής κεφαλών δειγματοληψίας για τη δέσμευση διοξινών/φουρανίων σε κατάλληλα προσροφητικά μέσα (filter & PUF)
➢ Χρόνος δειγματοληψίας: 24h

Βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα

➢ EN 14902: Ambient air quality – Standard method for the measurement of Pb, Cd, As and Ni in the PM10 fraction of suspended particulate matter
➢ Δειγματολήπτης: Πρότυπος δειγματολήπτης αέρα του οίκου DERENDA LVS 3.1 με δυνατότητα προσαρμογής κεφαλών δειγματοληψίας για το διαχωρισμό κλασμάτων σωματιδίων
➢ Χρόνος δειγματοληψίας: 24h

Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις των μετρούμενων παραγόντων στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος δεν παρατηρήθηκαν να υπερβαίνουν τις θεσμοθετημένες τιμές στόχους.

Eπιτροπή Αγώνα Βόλου: Τελικά ο Μπέος  δεν ξέρει να στήνει παιχνίδια…

Ο δήμαρχός μας προσπάθησε για άλλη μια φορά να απενοχοποιήσει την ΑΓΕΤ-Lafarge στήνοντας μία ωραία φιέστα, που όμως η επιστημονική αλήθεια ήρθε να τη χαλάσει. Σε ποιον ανατέθηκε η όλη διαδικασία; Σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο, την Envirometrics Ε.Π.Ε., που συνεργάζεται με τη Lafarge. Η Lafarge-Holcim αποτελεί βασικό πελάτη αυτού του εργαστηρίου που κλήθηκε να την ελέγξει για λογαριασμό του Δήμου Βόλου.

Το συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο πληρώθηκε (άγνωστο από ποιον) για να κάνει μετρήσεις ρύπων στον αέρα και στο χώμα της πόλης του Βόλου και ήρθε να μας παρουσιάσει το πρωί της Τετάρτης 31-10-2018 ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εργοστάσιο.

Η ΑΓΕΤ πλέον, εκτός από την ηγεσία του σωματείου των εργαζομένων της και το Εργατικό Κέντρο Βόλου, έχει κι άλλον έναν σύμμαχο, την Δημοτική Αρχή Βόλου.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως στην προηγού­μενη ημερίδα η Δημοτική Αρχή είχε καλέσει να υπεραμυνθεί του σχεδιαζόμενου εργοστασίου SRF μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΕΤ-Lafarge, τον Α. Ανδρεόπουλο.

Όμως οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Από την αρχή φάνηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αναλύσεων έχει κληθεί για να καθησυχάσει τους πολίτες και όχι για να κάνει ενδελεχή επιστημονική έρευνα.

Ο κ. Σίσκος, εκ μέρους της, υποστήριξε ότι οι μετρήσεις που έγιναν για 6 μέρες δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους πολίτες του Βόλου για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Με μετρήσεις 6 μόνο ημερών στο αέρα ήρθε να εξάγει συμπέρασμα. Αν είναι δυνατόν! Και όταν ερωτήθηκε από μέλος της Επιτροπής Πολιτών αν έγιναν μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος που θα έδειχναν εάν υπάρχει συσσώρευση ρύπων, ο επιστήμονας απάντησε ευθαρσώς πως δεν έγιναν.

Και το καλύτερο! Οι δύο θέσεις δειγματοληψίας, από τις οποίες η μία βρίσκεται στην πίσω μεριά του ναού Ζωοδόχου πηγής προς τη μεριά της πόλης μας και όχι προς τη μεριά της ΑΓΕΤ, υποδείχθηκαν από τον δήμαρχό μας, όπως ανέφεραν οι δύο επιστήμονες. Να τους χαιρόμαστε. Και επιπλέον παραδέχθηκαν ότι τις ημέρες της δειγματοληψίας δεν γνώριζαν αν η ΑΓΕΤ έκαιγε πλαστικά στους κλιβάνους της. Τότε τι μέτρησαν;

Γίνεται αντιληπτό ότι οι επιστημονικές μέθοδοι δέχθηκαν καίριο πλήγμα και προσπάθεια μεθόδευσης, ώστε να αποδειχθεί η ΑΓΕΤ η καθαρότερη βιομηχανία στην Ελλάδα.

Το παιχνίδι δεν στήθηκε καλά όμως, διότι τρία μέλη της επιστημονικής ομάδας της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ήταν εκεί και έθεσαν καίρια ερωτήματα που τους χάλασαν την φιέστα.

Τελικά κύριε δήμαρχε, δεν ξέρετε να ξέρετε να στήνετε ένα παιχνίδι……τουλάχιστον στο επίπεδο της επιστημονικής γνώσης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πρόσληψη τεσσάρων ατόμων για καθαριότητα στον Δήμο Σκοπέλου - https://t.co/A0QsXpz73W -

  • Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για να μη μείνουν χωρίς γιατρό Κεραμίδι & Βένετο την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο… - https://t.co/FeuNcqDKYG -

  • Eπιμορφωτικό πρόγραμμα «Self-Defense Instructor I» (SDInstructor) - https://t.co/RbYEPgagjy -

"Αλιεύοντας" την είδηση