Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » ΕΝΚΑ Βόλου: O δεκάλογος του καταναλωτή
ΕΝΚΑ Βόλου: O δεκάλογος του καταναλωτή

ΕΝΚΑ Βόλου: O δεκάλογος του καταναλωτή

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του καταναλωτή, (15 Μαρτίου), η Βόλου δημοσιοποιεί το δεκάλογο του καταναλωτή.

1. Βιώσαμε τη πιο διαδεδομένη και παράλογη ασθένεια της εποχής μας. Τον υπερκαταναλωτισμό. Ζούμε υπερχρεωμένοι εξαιτίας αγορών που ίσως δεν χρειαζόμασταν, νιώθουμε δυστυχισμένοι προσπαθώντας να καλύψουμε ανάγκες που δεν είχαμε.

2. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας ανάλογα με τα εισοδήματά μας. Αποφεύγουμε τις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά γιατί πληρώνουμε μέχρι και 20% ακριβότερα.

3. Κάνουμε έρευνα αγοράς επιβραβεύοντας τα φτηνότερα καταστήματα και μποϋκοτάροντας τα προϊόντα που ανατιμώνται. Στηρίζουμε τα Ελληνικά προϊόντα, την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις που εμπιστευόμαστε. Ζητάμε για όλες τις αγορές μας.

4. Γνωρίζουμε και δδικούμε τα δικαιώματα μας στις υπηρεσίες και στις αγορές προϊόντων π.χ. ψιλά γράμματα, ελαττωματικά προϊόντα, δικαίωμα υπαναχώρησης.

5. Η σωστή συνεπάγεται καλή υγεία γι' αυτό καταναλώνουμε φυσικά (φρούτα, λαχανικά, σπιτικό φαγητό) και βιολογικά προϊόντα. Τα τυποποιημένα περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, πολύ αλάτι ή ζάχαρη και είναι ακριβότερα.

6. Επιλέγουμε ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες. Προτιμούμε προϊόντα με το σήμα συμμόρφωσης CE, την οικολογική ετικέτα ecolabel της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α, Α+, Α++.

7. Προστατεύουμε το περιβάλλον και κάνουμε οικονομία αν μειώσουμε τις μας με το αυτοκίνητο, την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και του νερού.

8. Μπορούμε να κόψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις επικίνδυνες για την υγεία μας και την τσέπη μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

9. Οι υπερχρεωμένοι μπορούμε να ζητήσουμε ενημέρωση και στήριξη από την Βόλου, Δ. Γεωργιάδου 177 τηλ. 2421045615.

10. Καταγγέλλουμε και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που καταπατούν τα δικαιώματα μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Ένωση Καταναλωτών Βόλου.

"Αλιεύοντας" την είδηση