Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εκκρεμότητα ο ενταφιασμός των ηρώων στην Αλβανία
Εκκρεμότητα ο ενταφιασμός των ηρώων στην Αλβανία

Εκκρεμότητα ο ενταφιασμός των ηρώων στην Αλβανία

Σύμφωνα με τον Γ. Σούρλα που παρουσίασε σήμερα το 2ο βιβλίο του

Το 2ο βιβλίο του πρώην υπουργού και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα με τίτλο «Το εθνικό χρέος για τους άταφους ήρωες του 1940», παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του ΤΕΕ , ενώ τιμήθηκαν επιζώντες και συγγενείς τους το έπος 1940.

Ο του βιβλίου έκανε λόγο για μια εθνική εκκρεμότητα ασύλληπτου μεγέθους που είναι οι άταφοι ήρωες στα πεδία μαχών της Βορείου Ηπείρου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του ιδίου και φίλων του να ενημερώσουν τους Έλληνες ότι υπάρχουν 7.976 άταφοι πεσόντες στη Βόρειο Ήπειρο, μεταξύ των οποίων οι 189 από τη Μαγνησία.

Όπως ανέφερε «όργανα μάχης» σ' αυτή την προσπάθεια είναι δύο βιβλία που έγραψε ο ίδιος και περιέχουν στοιχεία, μέσα από ιστορικές πηγές του υπουργείου Άμυνας, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, από αφηγήσεις Βορειοηπειρωτών και από προσωπικές διαπιστώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, αύριο Πέμπτη θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στα Ιωάννινα και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βόρειο Ήπειρο, στα πεδία των μαχών, που είναι ποτισμένα με Ελληνικό .

Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με το πρώτο βιβλίο, κυρώθηκε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για δύο στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στις Χουλιαράτες, αλλά δεν υπήρξαν στον τομέα της περισυλλογής των οστών και ενταφιασμού, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία και γι' αυτό συνεχίζεται ο αγώνας.

Ο ίδιος μετέφερε στον πρόεδρο της Βουλής που συνάντηση πρόσφατα ότι είναι αδιανόητο να μη δίνεται στα παιδιά των πεσόντων η δυνατότητα να βρουν τα οστά των πατεράδων τους και να μην τα αποθέσουν στην Εκκλησία.

Τέλος, ο Γ. τόνισε ότι αν η Αλβανική πλευρά δεν κατανοήσει ότι θα είναι αρνητική η στάση της Ελλάδας στην ένταξη της χς στην ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και τόνισε ότι θα αγωνιστούν πολλοί βουλευτές για να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων-ο Μητροπολίτης και Αλμυρού Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Επίσης, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης έγινε αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της νίκης, η οποία έζησε στο Βόλο για δεκαοκτώ  χρόνια.

Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε το σπίτι της, μέσω του πωλητηρίου, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την φίλη της Αικατερίνη Πετρίδου, που ήταν 28 χρόνια προσωπική της φίλη και βρίσκεται εν ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, η κα. Πετρίδου, που γνωρίζει τα απόρρητα και τα φανερά για την τραγουδίστρια της νίκης, έχει ένα πολύ μεγάλο αρχειακό υλικό, που δεν έδωσε το Πολεμικό και αν γίνει στο Βόλο είναι διατεθειμένη να τα παραχωρήσει.

Επίσης τόνισε ότι άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία, όπως μια φωτογραφία της Σοφίας Βέμπο με τον πατέρα της στο Βόλο και πρέοσθεσε ότι πρέπει να γίνει το σπίτι που διέμενε για 18 χρόνια να αγοραστεί από την πολιτεία και να αξιοποιηθεί ως μουσειακός χώρος και σημείο αναφοράς με επίκεντρο τη Σοφία Βέμπο, όχι μόνο του τραγουδιού, αλλά και του πατριωτισμού, καθώς υπάρχουν στοιχεία και μπορούν αν βρεθούν και άλλα.

Τέλος, ανέφερε ότι το μουσείο μπορεί να συνδυαστεί και με την Ελένη Σκούρα, που λίγο νωρίτερα γεννήθηκε στο Βόλο και έζησε στην Ελλάδα, όπου εξελέγη  η πρώτη .

sourlas2

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση