Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου
Εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου

Εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου

 

Εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου Ανατολικής μυλίας, θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Αγχιάλου, την Κυριακή 30 Ιουλίου .

Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου και ο Δήμος διοργανώνουν εκδηλώσεις για την Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου Ανατολικής μυλίας της 30ης Ιουλίου 1906.

Το πρωί της Κυριακής 30/7/ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου και με το πέρας της Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χώρο του υ Πεσόντων, στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου.

Στις 9.00 το βράδυ, στο χώρο της κεντρικής πλατείας επίσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 30ης Ιουλίου 2017:

– 9.30 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Ακολουθεί στο Μνημείο Πεσόντων: Επιμνημόσυνη Δέηση, Κατάθεση Στεφάνων, Εκφώνηση πανηγυρικού από τη φιλόλογο – ιστορικό Αγγελική Μαγκλάρα με το Ιστορικό της Ημέρας.

– 21.00 Κεντρική Πλατεία: Εκδήλωση από μουσικό σχήμα παραδοσιακών ρυθμών με επικεφαλής τον Θανάση Δραγάνη και τη συμμετοχή της Χορωδίας της Μητρόπολης Δημητριάδος με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαριάννα Σαμαρτζή.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου

Η 30η Ιουλίου είναι μία φορτισμένη ημέρα για την ιστορία της Νέας Αγχιάλου, είναι μία ημέρα που ανασύρει από την συλλογική μνήμη των Αγχιαλιτών οδυνηρές αναμνήσεις, αφού είναι συνδεδεμένη με την καταστροφή της γενέτειρας των πρώτων κατοίκων αυτής της πόλης, της Αγχιάλου της Μαύρης Θάλασσας.

Την 30η Ιουλίου του 1906 η Αγχίαλος του Εύξεινου Πόντου, πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς, παραδομένη στο μίσος των Βουλγάρων εθνικιστών, ως του σχεδίου προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από το Βουλγαρικό κράτος.

Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η αδάμαστη θέληση των προσφύγων να δημιουργήσουν την νέα τους πατρίδα, η εργατικότητά τους και η αγάπη τους για την ζωή, είχαν σαν η Νέα Αγχίαλος να αποκτά ζωή και να μεγαλώνει.

Η ιστορία της Αγχιάλου και των ανθρώπων της έχει καταγραφεί σε σημαντικό βαθμό από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα της παλαιάς Αγχιάλου και στη συνέχεια από σύγχρο Αγχιαλίτες που κατέγραψαν και την ιστορία της Νέας Αγχιάλου.

Τιμώντας την μνήμη των προσφύγων και ιδρυτών της πόλης, αποτίουμε με ευλάβεια φόρο τιμής σε όλους τους Αγχιαλίτες που αγωνίστηκαν αδιάκοπα, με πείσμα και με γενναιότητα και κατάφεραν να έχουν ψηλά την Αγχίαλο στην πορεία της ιστορίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση