Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο
Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο

Η «πειραματική» καύση στην ΑΓΕΤ-Lafarge φαίνεται ότι… απέδωσε και σήμερα – 4η χρονιά του «πειράματος» – η κυβέρνηση αναθεωρεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και διευρύνει επίσημα την καύση σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., στην παραλία του Βόλου μπροστά από το Πανεπιστήμιο, διοργανώνουν εκδήλωση – δημόσια συζήτηση με θέμα «Η καύση σκουπιδιών γενικεύεται σε όλη τη χώρα, Απάντηση ο συντονισμένος αγώνας των πολιτών».

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν με εκπρόσωποι από τη Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκης «Η πόλη Ανάποδα» και από το Συντονισμό Φορέων, Συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο», που στις πόλεις τους αντιμετωπίζουν οξύτατο το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών. Μαζί τους θα συζητήσουμε τι προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πώς διευρύνει την καύση σκουπιδιών πανελλαδικά, γιατί λένε όχι στη του Δήμου Βόλου (εργοστάσιο SRF), καθώς και ποια είναι η οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, την οποία προτάσσουν ως πολίτες. Με τους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων που έχουν καλέσει να συμμετέχουν στην εκδήλωση θα συζητήσουν πώς μπορούν να αναπτυχθούν, να συντονιστούν και να νικήσουν οι συλλογικές αντιστάσεις στην κοινωνία, ώστε τελικά να διευρύνουν τον αγώνα σε ένα πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωναϊό, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Τη στιγμή που η κατάσταση στο Βόλο είναι αφόρητη, που η δυσωδία από την καύση πλαστικών συνοδεύει την ανάσα μας μέρα και νύχτα, δημιουργώντας καθημερινά, σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα, που οι σχετίζουν την αέρια ρύπανση με την ευπάθεια σε πανδημίες και ο κρατά την πρωτιά σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, την ίδια αυτή ώρα η τσιμεντοβιομηχανία συνεχίζει να καίει τα τοξικά πακέτα σκουπιδιών που έρχονται με καράβια από την Ιταλία και με φορτηγά από το Φυλής, ενώ τα νοσηρά σχέδια της κυβέρνησης παίρνουν νομιμοποίηση και στέκονται απειλητικά απέναντι στο μέλλον της χώρας μας. Με το πρόσχημα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, σχεδιάζουν τη δημιουργία επιπλέον 4 εργοστασίων καύσης σε , Κρήτη, Μακεδονία και Πελοπόννησο, καθώς και 80 περίπου νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου θα γίνεται δεματοποίηση σκουπιδιών προς καύση! Παράλληλα, επιχειρούν να προωθήσουν ως «πειραματική» την καύση λυματολάσπης, δοκιμάζοντας και πάλι τις αντοχές των πολιτών του Βόλου με την καύσης CLO, με διαδικασίες εξπρές και όχι τυχαία.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν δείξει με πλήθος ενεργειών και με μεγαλειώδη συλλαλητήρια ότι εναντιώνονται  στην καύση σκουπιδιών και ότι επιθυμούν πραγματική διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, που δεν θα απειλεί τη δημόσια υγεία. Διεκδικούν ανατροπή του παράλογου, του διαστροφικά νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού της κυβέρνησης που αντί να επενδύει στην ελαχιστοποίηση των σκουπιδιών, επενδύει στην αύξησή τους για να γίνει βιώσιμη η καύση τους, με στόχο την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών.

Πολίτες, συλλογικότητες, και νέοι της πόλης, φορείς από όλη την Ελλάδα που εναντιώνονται ξεκάθαρα στην καύση σκουπιδιών και απαιτούν μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισή τους, μπορούν να νικήσουν.  Να πιέσουν να αποσυρθεί το νέο ΕΣΔΑ, να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να επανασχεδιαστεί η διαχείριση απορριμμάτων με σαφή προσανατολισμό στη δημιουργία πόλεων με μηδενικά απόβλητα. Η Πρωτοβουλία «No Burn» κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Νέα αρχή στην διακυβέρνηση της χώρας #ΑλΤσίπρας - https://t.co/kht46p6yBF -

  • Μνήμη Αγίων Μικρασίας #ΑγίουΧρυσοστόμουΣμύρνης - https://t.co/pwyAXlZs1Y -

  • Πτώση αλλοδαπής στη Σκόπελο και διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου #ΑχιλλοπούλειοΝοσοκομείοΒόλου - https://t.co/C5FESbAEg3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση