Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εκδήλωση-συζήτηση στην πλατεία των Παλαιών
Εκδήλωση-συζήτηση στην πλατεία των Παλαιών

Εκδήλωση-συζήτηση στην πλατεία των Παλαιών

Εκδήλωση – συζήτηση διοργανώνει ο Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου & Παλαιών την Πέμπτη 28/7/2022 στις 19.30 στην πλατεία των Παλαιών.

Στην συζήτηση καλούν όλους τους βουλευτές, τη Δημοτική Αρχή, τους επικεφαλής των  δημοτικών παρατάξεων, την   & εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων του Νομού, το Ε, τον Εμπορικό  Σύλλογο Βόλου & Ν. Ιωνίας, τον Σύλλογο Εστίασης Μαγνησίας και την ΟΕΒΕΜ.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση “Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας απασχολήσουμε για ένα θέμα που υπό κανονικές συνθήκες τήρησης των κανονισμών της πολιτείας και επικράτησης της λογικής, δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Δυστυχώς όμως εδώ και πάρα πολύ καιρό (τα τρία τελευταία καλοκαίρια) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που έχει ξεπεράσει τα όρια, έχει εξαντλήσει την υπομονή μας και μας έχει οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο.

Αναφερόμαστε στην κατάσταση με την ηχο που συμβαίνει σχεδόν κάθε βράδυ (και τις καθημερινές) από ορισμένα νυκτερινά μαγαζιά που έχουν μετατρέψει την περιοχή των Παλαιών σε διασκεδαστήριο τύπου Φαληράκι.  Αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι να έχουν χάσει τον ύπνο τους αλλά και την γενικότερη ηρεμία τους στην κυριολεξία.

Αρκετά μαγαζιά εστίασης (που βρίσκονταν στην περιοχή εδώ και χρόνια) να έχουν επίσης οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να έχουν κλείσει γιατί δεν μπορούσαν να δουλέψουν εξαιτίας της έντονης μουσικής που προέρχεται από τα κλαμπ. Ενώ ακόμα και όσοι δραστηριοποιούνται εμπορικά κατά τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή να έρχονται κάθε πρωί αντιμέτωποι με τα «απόνερα» (ακαθαρσίες, μικροζημιές κ.ά.) της έντονης νυχτερινής «διασκέδασης» που προσφέρουν τα κλαμπ  αυτά.

Σας καλούμε λοιπόν να παρευρεθείτε στην εκδήλωση – συζήτηση που θα διοργανώσουμε ως Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου την Πέμπτη 28/07 στις 19.30 στην πλατεία των Παλαιών ώστε να ακούσουμε και δημόσια την άποψή σας για το πώς το θέμα θα επιλυθεί.”

Τα Παλιά είναι μια από τις παλαιότερες συν της πόλης ,  όπου ο όρος “γειτονιά” ισχύει στο ακέραιο, ήσυχη, με την συντριπτική  πλειοψηφία των κτιρίων να είναι μονοκατ, με κατοίκους που γνωρίζονται μεταξύ τους, με παιδιά που κάθε απόγευμα παίζουν στην αυλή του σχολείου της περιοχής αλλά και στους δρόμους, όπως παλιά  και με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα τα Παλιά αποτελούν μια περιοχή με έντονη εμπορική δραστηριότητα, ειδικά στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Η εμπορική αυτή δραστηριότητα υπάρχει για πάνω από 100 χρόνια κι αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 50 ενεργές , κτηνιατρεία, εμπόριο ζωοτροφών και άλευρων, αποικιακά είδη, εμπόριο καυσίμων, εμπόριο ποτών, εμπόριο φρούτων, βιβλιοπωλεία, αγροτικά , ναυτιλιακά είδη, και βιομηχανικά είδη κ.ά. Σε αυτές τις επιχειρήσεις αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης ο αριθμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Είναι μια γειτονιά με όλη τη σημασία της λέξης κι αυτός ο χαρακτήρας της οφείλει να διατηρηθεί. Είναι μια γειτονιά που δίνει χαρακτήρα κι αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη του Βόλου.

Το τελευταίο όμως διάστημα έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κατάσταση που κινδυνεύει να αλλάξει και να  αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.  Διάφορα νυχτερινά μπαρ έχουν αρχίσει να ανοίγουν, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα στην μέχρι τώρα ισορροπία και λειτουργία της περιοχής.

Το βασικό πρόβλημα είναι  αυτό της ηχος, ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι θέλουν να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν. Μουσική στη διαπασών και πέρα από κάθε όριο, τεράστιος συνωστισμός που ξεπερνά τα όρια, με ότι αυτό συνεπάγεται, καθίσματα και τραπεζάκια σε όλη την πλατεία των Παλαιών ακόμα και στα πεζοδρόμια ή και σχεδόν στη μέση του δρόμου! Ο κίνδυνος συνεπώς η περιοχή να μετατραπεί σε νυχτερινό διασκεδαστήριο είναι κάτι περισσότερο από προφανής. (ήδη υπήρχαν καβγάδες, εκτόξευση σκαμπό & τραπεζιών που προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα αλλά και τραυματισμούς θαμώνων το περασμένο καλοκαίρι).

“Από την πλευρά μας ως κάτοικοι και επαγγελματίες και ως Σύλλογος της περιοχής ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε να τηρούνται οι κανονισμοί λειτουργίας και τα ωράρια κοινής ησυχίας. Να προστατευθεί προκειμένου να διατηρηθεί ο υπάρχον χαρακτήρας  της περιοχής των Παλαιών. Ένας χαρακτήρας που μέχρι τώρα στους κατοίκους  προσφέρει μια ποιότητα ζωής (η οποία βέβαια χρειάζεται να βελτιωθεί κι άλλο με την απομάκρυνση του σκραπ από την περιοχή), ένας χαρακτήρας που για πολλές αγροτο-εμπορικές επιχειρήσεις είναι σημαντικός για την ύπαρξή τους (που επίσης μπορεί να βελτιωθεί με ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις κι αλλαγές), ένας χαρακτήρας που πλάι στις δύο πρώτες κατηγορίες έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και για Η μετατροπής της σε ένα τεράστιο μπαρ και σε διασκεδαστήριο θα είναι πλήγμα για ολόκληρη την πόλη του Βόλου.

Σε αυτή την κατεύθυνση προστασίας και βελτίωσης του χαρακτήρα της περιοχής των Παλαιών θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούν και οι όποιες παρεμβάσεις για την ανάπλαση των Παλαιών. Σαφώς θέλουμε τη βελτίωση της περιοχής αλλά στην κατεύθυνση στήριξης του υπάρχοντος χαρακτήρα της περιοχής κι όχι αλλοίωσής του. Σε αυτή την κατεύθυνση όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή των Παλαιών έχουμε και πολλές προτάσεις να καταθέσουμε και θετική διάθεση να το κάνουμε.

Σε αυτή τη λογική αγωνία μας και στο δίκαιο αίτημά μας ζητάμε ως έκκληση να τοποθετηθούν ο Δήμος και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, τοπικοί βουλευτές, επαγγελματικοί φορείς (Οικονομικό Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΜ, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης) κ.α.”

Ομιλητές:

  • Κραβαρίτης Χρήστος , πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου & Παλαιών
  •  Μανωλίδης Κωνσταντίνος , καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Mέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και υπήρξε εκπρόσωπος του Π.Θ. στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο Μαγνησίας.  Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “Η ιστορική διάσταση της κεντρικής πλατείας των Παλαιών και η σημασία της στη λειτουργία του Πανεπιστημίου”
  • Κανελλής Δημήτρης , έμπορος και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν. Ιωνίας

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση