Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Eκδήλωση λήξης του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της ΕΡΤ Βόλου
Eκδήλωση λήξης του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της ΕΡΤ Βόλου

Eκδήλωση λήξης του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της ΕΡΤ Βόλου

Eκδήλωση λήξης του Μαθητικού Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού της ΕΡΤ Βόλου πραγματοποιείται την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 7:30 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο «» , με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του κρατικού ραδιοφώνου.

Στην εκδήλωση θα γίνει η βράβευση των μαθητικών εκπομπών που ξεχώρισαν ανάμεσα στις 20 που παρήχθησαν από μαθητές υμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας.

«Για μας ήταν πολύ μεγάλη η χαρά να συνεργαστούμε με τα παιδιά και με τους εκπαιδευτικούς που δεν κουράζονται και δίνουν χρόνο και από την απογευματινή τους ξεκούραση για να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια» επισήμανε η προϊσταμένη του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου, Φρόσω Παύλου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μαζί με την δημοσιογράφο και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Άλκηστη Κιούση, την Σοφία Κανταράκη (φιλόλογο-συγγραφέα, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Μαγνησίας) και τον Ιωάννη Τσοκανάκη διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, όπου ηχογραφήθηκαν οι εκπομπές.

Στο Μαθητικό Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό, συμμετείχαν 20 ομάδες μαθητών από 15 σχολεία της περιοχής, παράγοντας 20 ημίωρες ραδιοφωνικές εκπομπές, οι οποίες μεταδόθηκαν από τις ραδιοφωνικές συχνότητες (101,2 & 100,7fm) του Σταθμού.

Η μετάδοσή τους ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018.

Οι εκπομπές είναι «ανεβασμένες» στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ Βόλου, (volos.ert.gr), αλλά και στην ιστοσελίδα του web radio του  1ου (http://radio.mysch.gr/) για όποιον επιθυμεί να τις ακούσει, ή να τις κατεβάσει.

Οι 20 εκπομπές αξιολογήθηκαν από την 5μελή κριτική επιτροπή, που συγκροτήθηκε για το Μαθητικό Διαγωνισμό και απαρτίζεται από τους: Άλκηστις Κιούση (δημοσιογράφο, τ. προϊσταμένη της ΕΡΤ Βόλου), Σοφία Κανταράκη (φιλόλογο-συγγραφέα, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Μαγνησίας), Σπύρο Παπαδόπουλο (καθηγητή Παν/μιου Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτονικής – Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠ), Δημήτρη Χορταργιά (δημοσιογράφο, πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας & Εύβοιας) και Θανάση Βικόπουλο (δημοσιογράφο- συγγραφέα, ΕΡΤ3), έργο της οποίας ήταν να προκρίνουν τις τρεις αρτιότερες εκπομπές, οι οποίες θα βραβευτούν.

 

Η  προϊσταμένη του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου, ευχαρίστησε την Β'/θμια Εκπαίδευση Μαγνησίας που αποδέχθηκε και αγκάλιασε την πρωτοβουλία, όπως και τον διευθυντή του 1ου ,  το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, στο χώρο του οποίου φιλοξενείται ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός του σχολείου, όπου και έγιναν οι ηχογραφήσεις από τον υπεύθυνο του Τομέα, Κωνσταντίνο Αμυγδαλίτση.

Η κα. Παύλου επισήμανε ότι επελέγη να γίνει ένας διαγωνισμός και να υπάρξουν βραβεύσεις, ώστε τα παιδιά να έχουν ένα μεγαλύτερο κίνητρο να συμμετέχουν. «Τα βραβεία δεν έχουν παρά συναισθηματική αξία και αναγνώριση της προσπάθειας των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό».

Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΡΤ Βόλου επιπλέον φιλοξενεί τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Π.Θ. με θέμα τον ρατσισμό, κάθε Μάρτιο, ενώ συμβάλλει και στην φοιτητών της Αρχιτεκτονικής στο Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης. «Ανοίξαμε το θέμα της ς και προτεραιότητά μας ως δημόσιο είναι να το υποστηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο».

 Η Άλκηστις η Κιούση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το υψηλό επίπεδο όλων των μαθητικών εκπομπών, γεγονός που «δυσκόλεψε» το έργο της κριτικής επιτροπής. «Ήταν πολύ δύσκολη η θέση μας να επιλέξουμε και να μη δυσαρεστήσουμε κάποιους. Ελπίζω όμως να μην αποθαρρύνουμε. Όλες οι εκπομπές είχαν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους, όμως η προσπάθεια των παιδιών που για πρώτη φορά έστησαν μία ραδιοφωνική εκπομπή είναι  αξιοθαύμαστη».

Οι μισές ραδιοφωνικές εκπομπές παρήχθησαν από Γυμνάσια, και τρεις από δύο Λύκεια ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των ΕΠΑΛ και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. «Είναι πολύ σημαντικό ότι δέκα εκπομπές είχαν ως θέμα τον πολιτισμό, μία τις νέες τεχνολογίες, ενώ είχαμε και μουσικές εκπομπές και μουσικές λόγου», ανέφερε η κ. Κιούση. «Απόλαυσα τις ακροάσεις των εκπομπών και τις έκανα κατ' επανάληψη και θα τις ξανακούσω για τη δική μου ευχαρίστηση. Υπήρχαν κάποιες αδυναμίες και όταν φθάσαμε διαδικασία κρίσης, αναρωτηθήκαμε ποια στοιχεία θα βαρύνουν.

Εγώ μπήκα στη θέση του μέσου ακροατή και άκουσα τις εκπομπές όχι με το του ανθρώπου του ραδιοφώνου αλλά του ακροατή που ακούει κάτι και αποφασίζει αν θα μείνει ή θα φύγει. Υπάρχει κάτι που με στενοχώρησε. Συνηθίζουμε να υποτιμούμε τα παιδιά και εκπλησσόμαστε με αυτό που παρουσιάζουν, ενώ αυτά εκπλήσσουν. Είχαμε περιπτώσεις με κείμενα έτοιμα γραμμένα από εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην οικειοποιηθούν το κείμενο και να βγουν φυσικά στο μικρόφωνο.

Το νόημα του διαγωνισμού είναι όχι να κατακτήσουμε θέση στο βάθρο. Το κέρδος είναι η ευκαιρία που έδωσε η ΕΡΤ να μπουν πίσω από τις κουίντες και να δουν τι γίνεται, πως στήνεται μια τέτοια εκπομπή. Και το έκαναν, γράφοντας πάσες, συνθέτοντας τραγούδια, απαγγέλλοντας ποιήματα. Ήταν πολλές οι φωτεινές στιγμές στις εκπομπές που συναντήσαμε».

Επιπλέον εξήρε τη συμβολή του εκπαιδευτικού Κώστα Αμυγδαλίτση που έκανε την εγγραφή και το μοντάζ τον εκπομπών ώστε το τελικό προϊόν να είναι άρτιο. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει μεράκι και μεγάλη αγάπη για τα παιδιά» επισήμανε.  Τέλος εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πολύ καλή ιδέα να γίνει θεσμός και να γίνει ένα δεύτερο στούντιο στην ΕΡΤ ώστε τα παιδιά να βιώνουν και το χώρο της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Η Σοφία Κανταράκη ευχαρίστησε την ΕΡΤ Βόλου για την εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της να εμπλέξει μαθητές στις εορταστικές εκδηλώσεις. «Μαθητές που δούλεψαν σε αυτό που τους ανατέθηκε με μεράκι και ζήλο και είναι σημαντικό το ότι βιωματικά υλοποίησαν αυτή τη δημιουργική δράση. Τέτοιες δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Β'θμια Εκπαίδευση και τις επιβραβεύουμε» επισήμανε.

Τέλος ο Γιάννης Τσοκανάκης, επισήμανε ότι αποτελεί τιμή για το σχολείο που συνεργάστηκε με την ΕΡΤ Βόλου για την υλοποίηση της δράσης, για τρεις λόγους:«Εμείς μεγαλώσαμε με την ΕΡΤ Βόλου, τα περισσότερα χρόνια της ζωής της ΕΡΤ Βόλου τα περάσαμε μαζί.  Η εκπαίδευση έχει σχέση με τη ραδιοφωνία καθώς μέσω αυτής εκπαιδευτικά προγράμματα ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αποτέλεσε σημαντική βοήθεια για τους εκπαιδευτικούς της χώρα μας. Τέλος  για μας το είναι μέρος της εκπαίδευσης των μαθητών του Τομέα Ηλεκτρονικών. Έχουμε ραδιοφωνικό σταθμό και μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν εκπομπές».

Τέλος ευχαρίστησε το κ. Αμυγδαλίτση καθώς απέδειξε ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός «δεν κοιτάει ωρολόγια προγράμματα και χρόνο και έχει μεράκι που το δείχνει. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι το ελληνικό σχολείο ανοίγει στην κοινωνία. Εύχομαι η συνεργασία να συνεχιστεί και να βάλουμε στο πλαίσιο «σχολείο-ραδιόφων» και άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση