Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Εκδήλωση για την ασφάλεια στο Επιμελητήριο
Εκδήλωση για την ασφάλεια στο Επιμελητήριο

Εκδήλωση για την ασφάλεια στο Επιμελητήριο

Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή συνεργασία και η WIIS-Hellas-Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην αίθουσα «Ιωάννης Αμοιρόγλου» του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή συνεργασία  Θεοδόσης Γεωργίου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ενώ από την πλευρά της Οργάνωσης WIIS-Hellas  Αλίκη Μητσάκου μίλησε για την ασφάλεια, τους σύγχρονους κινδύνους και την αντιμετώπισή τους.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης επεσήμανε ότι «είναι κοινά γνωστό ότι το σημερινό διεθνές πολιτικό και στρατηγικό περιβάλλον το χαρακτηρίζουν μεταβαλλόμενες καταστάσεις, απροσδόκητες συνθήκες, με έντονο το φόντο του ανταγωνισμού και των αντιπαραθέσεων, με αποτέλεσμα την γέννηση απειλών κατά της ασφάλειας των πολιτών αλλά και των κοινωνιών.

Οι απειλές αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια που πραγματοποιείται για μια διεθνής ευημερία, ειρήνη, πρόοδο και ανάπτυξη.

Οι διεθνείς επικρατούσες συγκυρίες απαιτούν μια ευρύτερη συνεργασία, συμμετοχή όλων των χωρών προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα διεθνές περιβάλλον που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, ασφάλεια, ισότητα, αλληλεγγύη, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη για όλους τους πολίτες κάθε χώρας.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ανάμεσα σε Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή  της προσδίδει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που πρέπει να αξιοποιήσει ώστε τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή επιρροής της να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για συνεργασία μεταξύ των κρατών που θα οδηγήσουν σε ευημερία και σε αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, χωρίς τα κακέκτυπα του παρελθόντος που οδηγούσαν σε ανούσιες και ανώφελες κρίσεις, πολλές φορές και τεχνηέντως για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Στόχος της Ελλάδας, ως μέλος κυρίως της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είναι η ευόδωση των προσπαθειών για την επίτευξη της συνεργασίας, της προόδου, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως μέλος των διεθνών αυτών οργανισμών. Βασικός σκοπός της πολιτικής της πρέπει να είναι η καλλιέργεια τέτοιων διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο μέσω συνεργασιών και αμφίδρομης κατανόησης με γνώμονα πάντα την καλυτέρευση των συνθηκών μετακίνησης, διαβίωσης και εργασίας των πολιτών μέσω ενός περιβάλλοντος που θα χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και πρόοδο σε όλους τους τομείς».

Από την πλευρά της, η τ. βουλευτής  Ζέττα Μακρή στην ομιλία της για την ασφάλεια και καθημερινότητα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε την Απόφαση 1325 (2000). Αποτελεί ορόσημο. Η απόφαση καλούσε για την ίση συμμετοχή και την πλήρη εμπλοκή των γυναικών στις προσπάθειες πρόληψης συγκρούσεων, τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, την ανθρωπιστική βοήθεια, την μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμηση και τις διαδικασίες αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης, καθώς και την προστασία τους από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έκτοτε, τα κράτη-μέλη, τα όργανα και οι μηχανισμοί των ΗΕ και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για την εφαρμογή της Απόφασης, αναπτύσσοντας πολιτικές, σχέδια δράσης, κατευθυντήριες γραμμές και δείκτες, παρέχοντας εκπαίδευση, προωθώντας τη διαβούλευση με γυναίκες και τη συμμετοχή τους, αυξάνοντας την προσοχή που δίδεται στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις σε όλα τα θέματα».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης επί τιμή κ. Χάρης Δημητρίου μιλώντας για το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η πραγματικότητα είναι ότι για τον νέο Ψυχρό Πόλεμο που άρχισε έχουν βασικά οι Σύμμαχοί μας και κυρίως οι Αμερικανοί. Καταρχάς και μόνο εκ του γεγονότος ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το ΝΑΤΟ συνέχισε να λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτε και αντίθετα να επεκτείνεται συνεχώς προς τα ανατολικά, εντάσσοντας σταδιακά τα κράτη της Αν. Ευρώπης και στην συνέχεια τα μέλη της τέως ΕΣΣΔ.»

Το παρών στην  εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας   Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφεριάρχης  Γιώργος Καλτσογιάννης, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής Κοινωνίας Πολιτών, κ.ά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΚΒ: Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλείς χώρους δουλειάς - https://t.co/ghJ9emqe6w -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για το ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στα #σχολεία  #σχολεία - https://t.co/YViMoBU5uK -

  • Συνάντηση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας- Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας - https://t.co/cgehu5lYxF -

"Αλιεύοντας" την είδηση