Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / Εκδήλωση για τη δεκαετία του 1940 από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου
Εκδήλωση για τη δεκαετία του 1940 από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου

Εκδήλωση για τη δεκαετία του 1940 από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιάτων Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π..Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία.Προφορικές μαρτυρίες” την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου.

Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο τον Οκτώβριο του 2018, στην οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κατά πολύ τη χωρητικότητα της αίθουσας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυματικής περιόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές.

Οι προφορικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδόκητες οπτικές γωνίες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατατεθειμένα στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας), όσο και του Εργαστηρίου Ιστορίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα για μελέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επικοινωνία: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, 6972765440

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποκαταστάθηκε στην Σκόπελο η βλάβη στο Skiathos Express #SkiathosExpress - https://t.co/lj6MNAN9Qj -

  • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

  • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

"Αλιεύοντας" την είδηση