Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εκδηλώσεις Μνήμης για την 74η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τα στρατεύματα Κατοχής
Εκδηλώσεις Μνήμης για την 74η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τα στρατεύματα Κατοχής

Εκδηλώσεις Μνήμης για την 74η επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τα στρατεύματα Κατοχής

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 74η Επέτειο της Απελευθέρωσης του από τα στρατεύματα Κατοχής των Γερμανών διοργανώνει ο Δήμος με τη συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου .

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με και κατάθεση στεφάνων στις 11.00 το πρωί, ανήμερα της επετείου, στο Μνημείο ς Αντίστασης στην Πλατεία Ρήγα ου (πίσω από το Δημαρχείο Βόλου και δίπλα από το περίπτερο του ΕΟΤ).

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στους τόπους μαρτυρίου και θυσίας για την ελευθερία και συγκεκριμένα, στις φυλακές Αλεξάνδρας, στην Πλατεία Ελευθερίας και στην Κίτρινη Αποθήκη, ενώ το απόγευμα στις 5.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των ομαδικώς εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στο 6ο χλμ της οδού Βόλου – Λάρισας, σημεία όλα αναφοράς και μνήμης της νεότερης ιστορίας του Βόλου.

Στις 7.00 το πρωί, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου θα παιανίσει των Εωθινό στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την υποστολή της σημαίας στις 5.30 το απόγευμα στο Ηρώον στην παραλία του Βόλου.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό που καλείται και φέτος να υποστηρίξει με την παρουσία του τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του Βόλου.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

«Στις 19 Οκτωβρίου 1944, ο Βόλος απελευθερώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια γερμανικής κατοχής. Τα χνάρια των ναζιστικών θηριωδιών, αποτυπωμένα σε διάφορα σημεία της πόλης όπως την Πλατεία Ελευθερίας, την Κίτρινη Αποθήκη, το Καζανάκι, την Δράκεια, τις , αντανακλούν μέχρι σήμερα την βαριά του ναζισμού αλλά και τον άνεμο της ελευθερίας.

Τα μηνύματα εκείνης της περιόδου για την δημοκρατία, την ενότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη , στις μέρες μας καθίστανται επίκαιρα.

Η ιστορία μάς διδάσκει την αναγκαιότητα της συνεχούς και ακατάπαυστης ς ενάντια στο ναζισμό και τους υπερασπιστές του.

Ο Βόλος τιμά και γιορτάζει, το αδιαπραγμάτευτο της δημοκρατίας, των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είναι χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες εκείνης της εποχής, να διασώσουμε την ιστορική μνήμη του Βόλου, καθώς η 19η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία ιστορική ημέρα και να δώσουμε το μήνυμα της αντίστασης και των αγώνων και στις επόμενες γενιές. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να σεβόμαστε».

Σαν σήμερα, το 1944 ο Βόλος απελευθερώθηκε οριστικά από τις δυνάμεις της γερμανικής κατοχής. Επ' ευκαιρία ανάμνησης της ιστορικής εκείνης για την πόλη μας ημέρας, όπως και της 1881 – ημερομηνία αποτίναξης του τουρκικού ζυγού – ας ευχηθούμε το αδούλωτο πνεύμα των Βολιωτών συμπατριωτών μας να παραμείνει άσβεστο, εμπνέοντας τους δημότες μας δια μέσου των αιώνων.

Πνευματικοί ταγοί, εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, αιρετοί άρχοντες, Αρχές του τόπου και γονείς, όλοι μας έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές τη γνώση και την υπερηφάνεια για την ιστορία της πόλης και των προγόνων μας, ώστε να καλλιεργήσουμε σε εκείνες τα αντανακλαστικά του ελεύθερου πολίτη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση