Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής
Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής

Tο πρόγραμμα, τους στόχους  και τις προοπτικές της συμμετοχής της Εκκλησίας και των φορέων της Νέας Ιωνίας, θα καταθέσουν, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και συνεργαζόμενοι φορείς την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 και ώρα 12.00 μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, στη Νέα Ιωνία, δεδομένου ότι το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

«Το 2022 αποτελεί χρονιά ορόσημο, τόσο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό, όσο και για την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, στην και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους», έχει τονίσει η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη.

Η επέτειος τής Μικρασιατικής Καταστροφής έχει πράγματι δύο διαστάσεις: την τραγική και την ελπιδοφόρα, την θλιβερή και την χαρμόσυνη. Η πρώτη διάσταση αναφέρεται στην ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων και η δεύτερη στο γεγονός τής αναδημιουργίας τού προσφυγικού ελληνισμού.

Τιμώντας αυτή την επέτειο, καλούμαστε πρώτα να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη των δραματικών γεγονότων που συνθέτουν την μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού μετά την Άλωση, χωρίς εμπάθεια, ρεβανσισμό, μίσος και εχθρότητα, αλλά με ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, με αυτοκριτικό αναστοχασμό, με σκοπό να μην επαναληφθούν λάθη και κυρίως τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα. Συγχρόνως, τιμώντας τα εκατό χρόνια της έλευσης των Μικρασιατών και των υπόλοιπων προσφύγων στην κυρίως Ελλάδα, γιορτάζουμε το της αναγέννησής τους, που αναζωογόνησε σε όλους τους τομείς την σημερινή μας πατρίδα.

Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μαζί με τους τοπικούς Μικρασιατικούς Συλλόγους. Με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, η  Μητρόπολη Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές. Ο σκοπός των Εκδηλώσεων είναι διπλός, όπως είναι και ο χαρακτήρας της επετείου: η διδακτική διατήρηση της ιστορικής μνήμης ζωντανής και η ανάδειξη της καταλυτικής συμβολής των προσφύγων στην σύγχρονη Ελλάδα.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων Μνήμης παρουσιάζεται σε καλαίσθητο και ενημερωτικό έντυπο, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και των διαφόρων άλλων Πολιτιστικών φορέων.

Στις εκδηλώσεις αυτές που συμμετέχουν και πολλοί ακόμη συλλογικοί φορείς των προσφύγων της Μαγνησίας θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π..Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ).

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση