Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εγκαίνια αίθουσας της ΕΛΕΠΑΠ για το πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης
Εγκαίνια αίθουσας της ΕΛΕΠΑΠ για το πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης

Εγκαίνια αίθουσας της ΕΛΕΠΑΠ για το πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης

Με μία άρτια εξοπλισμένη αίθουσα  ενισχύθηκε η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου για την διενέργεια του προγράμματος της αισθητηριακής ολοκλήρωσης . Η αίθουσα,  χορηγία της εταιρείας Bewind,  θα εγκαινιαστεί μεθαύριο Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι παρουσία  παιδιών από δημοτικά σχολεία της Αγριάς, του Βόλου και της Ν. Ιωνίας που θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες κοινωνικοποίησης.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του της ΕΛΕΠΑΠ, Πέπη , ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της αλλά και τους που στηρίζουν το έργο της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και την εκδήλωση της Τετάρτης.

Η επιστημονική διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ, φυσίατρος Στυλιανή Παπακώστα,   αναφέρθηκε στο έργο της δομής που εδώ και προσφέρει αποκατάστασης σε παιδιά από τεσσάρων μηνών μέχρι και της ενηλικίωση και έχουν προβλήματα είτε απλές μαθησιακές δυσκολίες είτε παθήσεις από βαριά κινητικά και γνωσιακά προβλήματα.

Η ίδια είπε πως η δομή απασχολεί φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους και κινησιοθεραπευτές και πρόσθεσε: “Το συγκεκριμένο που θα υλοποιείται στην αίθουσα που θα εγκαινιαστεί είναι εξειδικευμένο και με αυτό ασχολείται ομάδα ειδικών με στόχο να προσφερθούν οι καλύτερες δυνατές και το παιδί να είναι λειτουργικό μέσα στην κοινωνία.  Τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι πολλά και εξειδικευμένα. Η συγκεκριμένη αίθουσα θα συμβάλλει ουσιαστικά με στοχευμένο παιχνίδι να προσαρμόσουμε θεραπευτικές μεθόδους στα παιδιά και να έχουμε το καλύτερο δυνατό ”.

Στο εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν περίπου 40 από τα 60 παιδιά που φιλοξενεί η δομή, ενώ έγινε γνωστό ότι η ΕΛΕΠΑΠ μπορεί να εξυπηρετήσει και παιδιά εκτός δομής που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο εργοθεραπευτής Μάρκος Παναγιώτης, εξήγησε τι είναι αισθητηριακή ολοκλήρωση και πως αυτή μπορεί να διαταραχθεί αλλά και μέσω ειδικών παρεμβάσεων να βοηθηθεί ένα παιδί να την αποκτήσει εκ νέου σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.  Χαρακτηριστικά είπε: «Αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι το μιας σύνθετης διαδικασίας που συμβαίνει στον εγκέφαλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μέσω αυτής γίνεται η επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών. Όταν η διαδικασία είναι ομαλή έχουμε αισθητηριακή ολοκλήρωση. Η διαδικασία αυτή ξεκινά ακόμη όταν το έμβρυο είναι στην κοιλιά της μητέρας του και γίνεται αυτόματα.. Βλέπουμε τα παιδιά να πηδούν, να τρέχουν, να κάνουν τραμπολίνο,  να βάζουν  τα χέρια τους στην άμμο, στη λάσπη κ.ά. Αυτές οι συμπεριφορές προέρχονται από εγκέφαλο που έχει ανάγκη από αυτή την τροφή να ωριμάσει. Έτσι αναπτύσσονται δεξιότητες. Μπορεί να μάθει να συμπεριφερθεί και να κινηθεί καλύτερα. Ο άνθρωπος αποκτά λειτουργικότητα. Μπορεί να εμπλακεί σε δραστηριότητες καθημερινότητας. Αν κάτι δεν πάμε καλά έχουμε διατάραξη αυτής της διαδικασίας και όπως λέει βιβλιογραφία υπάρχει νευρολογικό σε επίπεδο αισθητηριακό και στην επεξεργασία και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Παιδιά με ελαττωμένη ευαισθησία, στο άγγιγμα, στον πόνο, στο φως, διάσπαση προσοχής, αποδιοργάνωση.»

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτης, το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σε παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό ή άλλα σύνδρομα.”

Τότε παρεμβαίνουμε με τη μέθοδο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Αυτό γίνεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, και με τα κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό. Σημαντικό επίσης είναι ο θεραπευτής να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πως οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν τακτικές στη ζωή του παιδιού για να βοηθήσουν στο έργο του θεραπευτή».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση