Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Διήμερο Λατρευτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Ευαγγελίστρια
Διήμερο Λατρευτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Ευαγγελίστρια

Διήμερο Λατρευτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στην Ευαγγελίστρια

Μνήμη Αγίων Μικρασίας 2019

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ καθώς και την Ημέρα εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα τιμήσει η Νέα Ιωνία με επίκεντρο τον προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, σύμβολο των ξεριζωμένων προσφύγων και σημείο αναφοράς της πόλης.

Όπως κάθε χρόνο, ο Ναός της Ευαγγελίστριας, σέ μέ τούς Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας «Τό Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «γων», διοργανώνει διήμερο λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που φέτος θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Στην Μητρόπολη Δημητριάδος η μνήμη των Αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής τιμάται μαζί με την Ημέρα εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πού μέ απόφαση της ελληνικής πολιτείας είναι η πρώτη Κυριακή μετά την 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι η επέτειος των 100 χρόνων της γενοκτονίας των Ελλήνων τού Πόντου, στην οποία θα είναι αφιερωμένη η κεντρική πολιτιστική Εκδήλωση του Διημέρου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στη συνδιοργάνωση της οποίας συμμετέχει και η Ένωση Ποντίων Ν. .

Συγκεκριμένα, το πλούσιο των Εκδηλώσεων θα έχει ως εξής : το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 18:30-20:00 θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα, προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου  Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Στη συνέχεια, 20:00-21.00, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας, θα  πραγματοποιηθεί εκδήλωση Μικρασιάτικης Μνήμης πού θα περιλαμβάνει ομιλία από τον δρ. Ζήση Φωτάκη, επίκουρο καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μέ θέμα «Η Ελλάδα στην Μικρά Ασία, 1919-1922. Κρίσιμες Παράμετροι, επιλογές και αποτελέσματα ενός επικού εγχειρήματος».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Μεικτή Χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου «Τό Ἐγγλεζονήσι» καί θα παρουσιάσει η  Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γραμματέας του Δ. Σ. της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες».

Την εκδήλωση θα κλείσει ο εκπρόσωπος του μητροπολίτου και πρωτοσύγκελλος, αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 7:15-10:30 θα τελεσθεί ο Όρθρος καί η Πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος τοῦ   κ. Ιγνατίου.

Στο τέλος της Λειτουργίας θα τελεσθεί ιερό Μνημόσυνο από τους Συλλόγους για τους κεκοιμημένους πρόσφυγες και αμέσως μετά στις 10:30 θα λάβει χώρα η επίσημη Επιμνημόσυνη Ακολουθία, για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την παρουσία των αρχών της πόλης.

Θα ακολουθήσει σύντομη επετειακή ομιλία, δέηση και στο Μνημείο του προαυλίου του Ιεροῦ Ναού.

Το απόγευμα στίς 18:30 θα τελεσθεί στήν Ευαγγελίστρια η Ακολουθία του Εσπερινού και της Παράκλησης προς τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν και κορυφωθούν με μία μεγάλη Επετειακή Πολιτιστική και Μουσική Εκδήλωση, στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στα 100 Χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019).

Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσει ο  Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου».

Θα ακολουθήσει με ποντιακά και μικρασιάτικα από το Μουσικό Σύνολο «Ραστωδία».

Τραγουδούν η Ελεάνα  Βαρελά και ο Γιώργος Παυλίδης. Συμμετέχουν τα Χορευτικά Σύνολα της Ενώσεως Ποντίων Νομού και των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων: το «Εγγλεζονήσι», οι «Ίωνες» και «γων».

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της εκδήλωση θα έχει ο Θανάσης Δραγάνης.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και θα κλείσει με χαιρετισμό του ο μητροπολίτης  Ιγνάτιος.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση