Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Δεν παραβιάζεται η νομοθεσία σύμφωνα με την ANSY A.E.
Δεν παραβιάζεται η νομοθεσία σύμφωνα με την ANSY A.E.

Δεν παραβιάζεται η νομοθεσία σύμφωνα με την ANSY A.E.

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία ANSY A.E. βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για τη νομιμότητα της αποδοχής από τον ΣΥΔΙΣΑ αποβλήτων που παράγονται στο εργοστάσιό μας στην Τρίπολη.Η εταιρεία εναπόθεσε τα απόβλητα στο ΧΥΤΑ από 10 Φεβρουαρίου 2016 έως 2 Ιουνίου 2016 κατόπιν της ς που επιβλήθηκε με έγγραφο του ΣΥΔΙΣΑ.» Τα παραπάνω αναφέρει η εταιρεία σε απάντηση των καταγγελιών δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών του Δήμου Βόλου.

Το επίμαχο θέμα συζητείται σήμερα στις 3.00 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που πραγματοποιείται μετά από αίτημα 16 δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.

Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Α του δεν αναφέρεται στον υπόψη ΧΥΤΑ ότι γίνονται δεκτά απόβλητα από τους Δήμους (Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, ς – Μουρεσίου εκτός Δ.Σ. Μουρεσίου και του Δ.Σ. Μηλεών) και μόνο , αλλά ότι στον ΧΥΤΑ γίνονται δεκτά απόβλητα από τους ανωτέρω Δήμους χωρίς όμως να απαγορεύει ρητά την μεταφορά αποβλήτων κι από άλλες περιοχές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία και βάσει του Ν.4389/2016, δεν αναφέρεται στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων των Δήμων αλλά των αστικών στερών αποβλήτων των Δήμων, δηλαδή οικιακών αποβλήτων και άλλων αποβλήτων που προσομοιάζουν με αυτά χωρίς να γίνεται διαχωρισμός σχετικά με το αν παράγονται ή όχι από ιδιωτικούς . Πουθενά δεν αναφέρει ο Νόμος για διαχωρισμό μεταξύ αποβλήτων Δήμων και ιδιωτών, αυτό είναι μια ερμηνεία της υπηρεσίας η οποία νομικά είναι αστήρικτη.

Επίσης η εταιρεία αναφέρει ότι τα απόβλητα που προέρχονται από την επεξεργασία των ιατρικών αποβλήτων με την της αποστείρωσης είναι προσομοιωμένα αστικά απόβλητα σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ. Αυτό δε, διασφαλίζεται αφενός με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του ειδικού μηχανήματος αφετέρου με εργαστηριακό έλεγχο που διενεργεί ο ΧΥΤΑ.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι «Μάλιστα η Α του ΧΥΤΑ Βόλου αναφέρει ρητά ότι δέχεται προαναμεμειγμένα απόβλητα που αποτελούνται μόνο από μη επικίνδυνα απόβλητα. Άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια στο ΧΥΤΑ εναποτίθενται τα ίδια απόβλητα από ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Βόλου με ακριβώς την ίδια γαλλική ECODAS που κατέχει και η εταιρεία ANSY A.E.

Κατόπιν αυτών καθίσταται σαφές ότι δεν υφίσταται περιβαλλοντικός υγειονομικός κίνδυνος ενώ δεν παραβιάζεται ούτε η ΑΕΠΟ ούτε η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Τέλος όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ επισημαίνει η εταιρεία ότι αρκεί και μόνο η παράθεση των ποσοτήτων για να καταστεί σαφές ότι εν προκειμένω δεν πλήττεται στο ελάχιστο η βιωσιμότητά του.

Πράγματι ο ΧΥΤΑ δέχεται μηνιαίως 9.000 τόνους, ενώ η τητα που μεταφέρεται από την μονάδα της εταιρείας μας κυμαίνεται στο 1% της τητας αυτή. Όσον αφορά στο κόστος διαχείρισης των μη επικίνδυνων στερών αποβλήτων που παράγεται από την εταιρεία βαρύνει την ίδια διότι η μεταφορά των αποβλήτων βαρύνεται με 20ευρώ/τόνο σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ.»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση