Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Δ. Κολυδρίνη: Η Περιφερειακή Αρχή  δεν δύναται να επιτρέψει την κατασκευή μονάδας LNG εντός του Παγασητικού κόλπου
Δ. Κολυδρίνη: Η Περιφερειακή Αρχή  δεν δύναται να επιτρέψει την κατασκευή μονάδας LNG εντός του Παγασητικού κόλπου

Δ. Κολυδρίνη: Η Περιφερειακή Αρχή  δεν δύναται να επιτρέψει την κατασκευή μονάδας LNG εντός του Παγασητικού κόλπου

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών, με την Αντιπερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη

 

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας πολιτών – ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΑΣΗΤΙΚΟ συναντήθηκε την Πέμπτη 19/1, με την Αντιπεριφερειάρχη ς και Σποράδων   Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Γνωρίζοντας ότι το Περιφερειακό συμβούλιο, έχει ήδη ομόφωνα ταχθεί κατά της κατασκευής της μονάδας FSRU (LNG) εντός του Παγασητικού, αλλά και η ίδια έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί, τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής ενημέρωσαν την κα Κολυνδρίνη ότι το συμπέρασμα από στις συνεχείς επαφές της Πρωτοβουλίας Πολιτών, με τοπικούς , Δημάρχους, Επιστημονικούς και Παραγωγικούς φορείς και πολίτες, είναι ότι σύσσωμη η τοπική τοποθετείται αρνητικά στο εγχείρημα αυτό.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον, τη δραστηριότητα της Πρωτοβουλίας και θεωρεί πολύ θετική την προσπάθεια που κάνει προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης της τοπικής ς που συμβάλει, στην ανάδειξη του προβλήματος αυτού.

Επανέλαβε δε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σε δύο συνεδριάσεις στις 14/4/2022 και στις 28/9/2022 με συμφωνία όλων των παρατάξεων, ήταν κατηγορηματικά αρνητική για τη χωροθέτηση της μονάδας LNG τόσο στα Πευκάκια όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο εντός του Παγασητικού.

Διευκρίνισε δε ότι παρ' ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα, σύμφωνα με το νόμο, η επένδυση αυτή αφορά τον τόπο και η προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας των πολιτών αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της Περιφερειακής αρχής.

Γι' αυτό ως πολιτικό όργανο η περιφερειακή αρχή δεν δύναται να επιτρέψει να υλοποιηθεί οτιδήποτε ενδεχομένως βλάψει ή υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή ή προκαλέσει κίνδυνο στους κατοίκους της, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Επιπροσθέτως δε ένα τέτοιο θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο ανάπτυξης και το χωροταξικό σχεδιασμό επενδύσεων του Νομού.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ενέργειες μιας εταιρείας που χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση προσπαθεί να επιβάλλει ένα στην περιοχή μας, με σοβαρούς κινδύνους, πιθανές καταστροφικές συνέπειες, περιβαλλοντικές και βιοτικές τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές.

Τέλος η κα Κολυνδρίνη  ενημέρωσε ότι για τα παραπάνω έχει αποστείλει από 5/10/2022, επιστολή στον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία   επέδωσε.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, Πολιτών ευχαρίστησαν την Αντιπεριφερειάρχη, τόσο για το χρόνο που  διέθεσε, όσο και για την απολύτως ξεκάθαρη τοποθέτησή της, τόνισαν δε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να ακυρωθούν τα σχέδια κατασκευής της μονάδας LNG στον Παγασητικό.

 

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών με τον Πρόεδρο της Ένωσης Χημικών Θεσσαλίας

 

Στέργιος Γούναρης: Είμαι κατά της χωροθέτησης της μονάδας, FSRU (LNG), εντός του Παγασητικού κόλπου 

 

Εκπρόσωποι της συντονιστικής ς της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό – Παγασητικός SOS συναντήθηκαν την Δευτέρα 16/1 με τον Πρόεδρο της Ένωσης Χημικών Θεσσαλίας, κ. Στέργιο Γούναρη, στον οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινωνία, η πιθανή κατασκευή της μονάδας FSRU (LNG), και ΄ζητησαν την άποψή του για το θέμα.

Κατά τη συζήτηση κ. Γούναρης τάχτηκε ξεκάθαρα κατά της χωροθέτησης της μονάδας, FSRU (LNG), εντός του Παγασητικού κόλπου και εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση μιας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης και επαναεριοποίησηςLNG μέσα σε κλειστή θάλασσα καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύει λόγω εγγύτητας σε οικισμούς σε περίπτωση ατυχήματος ή  δολιοφθοράς.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο όρος « περιβάλλοντος» αναφέρεται, όχι μόνο στο θαλάσσιο, αλλά και το οικιστικό περιβάλλον γιατί εκτός από την ποιότητα του νερού, την βιοποικιλότητα, τον αέρα και τον θόρυβο, περιλαμβάνει επίσης και την αξία της περιουσίας των κατοίκων καθώς και τον καθολικό αντίκτυπο απέναντι στην κοινωνία.

Από την Πρωτοβουλίας πολιτών. συμμετείχαν οι Ναπολέων Κολοβός, Πάρις Μουτσινάς, Γεραμπίνης και Ευαγγελία Καραποστολάκη.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας πολιτών, ευχαρίστησαν  τον κ. Στέργιο Γούναρη για τον χρόνο που διέθεσε και την πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Τόνισαν δε ότι η τοποθέτηση του κ. Σ. Γούναρη, τόσο με την ιδiότητά του ως προέδρου των Χημικών Θεσσαλίας, όσο και ως επιστήμονα, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση