Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στο ΚΔΑΠ Προσφυγικών
Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στο ΚΔΑΠ Προσφυγικών

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στο ΚΔΑΠ Προσφυγικών

Τα τμήματα Κεραμικής, Χορωδίας και Μεταλλόφωνου του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Προσφυγικών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ–ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, με αφορμή τα Χριστούγεννα αποφάσισαν φέτος να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό, με θέμα την Ελληνική Παράδοση.

Το τμήμα της Κεραμικής με υπεύθυνο τον Κεραμίστα Χρήστο Γιαννακόπουλο άφησε για λίγο στην άκρη τον πηλό και εμπνευσμένο από την ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική κατασκεύασε ένα καραβόσκαρο.

Το καραβόσκαρο, ήταν ένα σκάφος δίστηλο με τετράγωνα πανιά που έπλεε και στόλιζε τις θάλασσές μας από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα μέχρι το τέλος του 20ου.

Τα μέσα από αυτήν τη δράση εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως ο στάτζος, ο φλόκος, ο πρίγκος… Πρόσθεσαν αμπάρια, άγκυρα και ζωγράφισαν σημαιάκια γιορτινά. Τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χαρτόνια, σπάγκος, επιφάνειες από πεπιεσμένο ξύλο κ.α.

Το τμήμα Χορωδίας και Μεταλλόφωνου με υπεύθυνη τη Μουσικολόγο και συντονίστρια του ΚΔΑΠ Προσφυγικών Σταμάτη Ελένη, ετοίμασε κάλαντα παραδοσιακά από τη Δράμα. Τα κάλαντα είναι το μοναδικό έθιμο που διατηρείται ακόμα ακέραιο και ανθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, αστική και επαρχιακή. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων τα άκουσαν και μάθανε τους σκοπούς καλάντων από είκοσι διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος. Τις
φωνές τους συνοδεύουν μουσικά όργανα, τρίγωνα και μεταλλόφωνα.

Την Τετάρτη στις 22/12/2021 ώρα 14:00, τα του ΚΔΑΠ Προσφυγικών ταξίδεψαν και έφτασαν με το καράβι τους στα κεντρικά γραφεία της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ όπου και τραγούδησαν τα κάλαντα στην Πρόεδρο του ΔΣ Χάλαρη Σοφία, στο Διευθυντή Γρηγορίου Ιωάννη και στο προσωπικό της Διοίκησης της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Η έκπληξη ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη την πρόεδρο, Σοφία  Χάλαρη αλλά και για το προσωπικό της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Οι γλυκές παιδικές φωνές και οι ήχοι των μουσικών οργάνων δημιούργησαν μια απερίγραπτη ατμόσφαιρα με τις νοσταλγικές μελωδίες να ενθουσιάζουν και να συγκινούν όλους τους παρευρισκόμενους.

Η πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τα που την επισκέφθηκαν, συνομίλησε μαζί τους, τους προσέφερε κεράσματα και αντάλλαξαν ευχές ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων και της ελεύσεως του νέου έτους.

Σε συνέχεια αυτής της όμορφης και ξαφνικής γιορτής, την Πέμπτη 23/12/2021 ώρα 16.30 τα παιδιά και το προσωπικό του ΚΔΑΠ Προσφυγικών θα ξεκινήσουν μαζί με την πρόεδρο μια γιορτινή πομπή από την αυλή του ΚΔΑΠ στις γύρω γειτονιές με σκοπό να μοιράσουν χαρά, φώς και χειροποίητα στους πολίτες του Βόλου.

Οι μικροί «καλαντιστές» και το προσωπικό του ΚΔΑΠ Προσφυγικών σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση