Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Χωρίς επιβάρυνση η ατμόσφαιρα στον Βόλο
Χωρίς επιβάρυνση η ατμόσφαιρα στον Βόλο

Χωρίς επιβάρυνση η ατμόσφαιρα στον Βόλο

Χωρίς επιβάρυνση είναι η ατμόσφαιρα στον Βόλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν στις 24 Σεπτεμβρίου  μέσο όρο τιμών 20  μg/m3, στις 25 Σεπτεμβρίου  μέσο όρο τιμών    18 μg/m3, στις 26  Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 21 μg/m3 και στις 27  Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 14 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 24 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 9 μg/m3,  στις 25 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 8 μg/m3, στις 26 Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών   10 μg/m3 και στις 27  Σεπτεμβρίου μέσο όρο τιμών 5 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,  το όριο για τα pm 2,5  είναι  25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr.

Δειγματοληψίες αέρα 

Αναφορικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα και την πρόσφατη επίσκεψη στο Βόλο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η ανακοινώνει τα εξής: Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του Βόλου, προχώρησαν εκ νέου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του προγράμματος επιθεωρήσεων του Υπουργείου, όσον αφορά στον έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Με ελεγκτές της και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για δύο 24ωρα την περασμένη εβδομάδα, μέχρι και την Παρασκευή, έκαναν λήψεις δειγμάτων αέρα, με ειδικούς κινητούς δειγματολήπτες, για τον προσδιορισμό πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs). Παράλληλα έλεγξαν τον τρόπο λειτουργίας της κάθε βιομηχανικής μονάδας ξεχωριστά και κατά πόσο συνάδει η λειτουργία τους με τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που η κάθε βιομηχανία έχει.

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση επιπρόσθετων σταθερών δειγματοληπτών σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και έχουν ήδη ξεκινήσει οι δειγματοληψίες. Οι εν λόγω θέσεις, επιλέχθηκαν από την κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (ΕΠ) του έργου καθαρά με χωροταξικά κριτήρια καλύπτοντας όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.   Σε κάθε μία από τις θέσεις δειγματοληψίας που επιλέχθηκαν, διεξάγονται δύο τύπων δειγματοληψίες: (α) τακτικές (σε προκαθορισμένες ημέρες/ώρες) και (β) έκτακτες (σε περιπτώσεις επεισοδίων δυσοσμίας).

Επιπλέον των δειγματοληψιών μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, διεξάγονται δειγματοληψίες και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες επιλέγονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου όλο το 24ωρο. Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί εξήντα έξι (66) τακτικές δειγματοληψίες (22 δειγματοληψίες σε κάθε σταθερό δειγματολήπτη), ενώ ταυτόχρονα έχουν πραγματοποιηθεί και αντίστοιχες δειγματοληψίες αέρα σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας διαθέτει Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μεταδίδει τις μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2,5 μέσω της οn line εφαρμογής του στο Υπουργείο. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες μετρήσεις αναρτώνται καθημερινά στο site της , προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των δεδομένων στο ευρύ κοινό. Ο εν λόγω σταθμός βρίσκεται τοποθετημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2000.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας διαθέτει δεύτερο Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των απαραίτητων ελέγχων αναβάθμισης, συντήρησης και βαθμονόμησης από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, λαμβάνει επίσης δεδομένα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από έξι αναλυτές (O3, CO, SO2, NOX, PM10, BENZ). Ο εν λόγω Σταθμός είναι εγκατεστημένος στο χώρο της πρώην ΔΕΣΕ – Διεύθυνση Ελέγχων Συντήρησης Έργων.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια Σταθμού Μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, ο οποίος θα συνδεθεί στο ΕΔΠΑΡ, προϋπολογισμού 148.000 ευρώ, ποσό που εγκρίθηκε από το και το οποίο θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειάς του από την Περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, έχει λήξει η δημόσια διαβούλευση του Παραρτήματος Ι – Αναλυτική Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου της Προκήρυξης που είχε τεθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αναμένεται η Προκήρυξη του Διαγωνισμού.

Επιπρόσθετα, ο Βόλος θα αποκτήσει άλλους δύο (2) Σταθμούς Μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του (ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020). Συγκεκριμένα, έχει ήδη εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας η Πρόταση για την προμήθεια των εν λόγω σταθμών που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια.

Σε δηλώσεις της η Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα ανέφερε: «Εξήντα έξι (66) δειγματοληψίες αέρα, εντατικοί έλεγχοι και λήψεις δειγμάτων αέρα εντός και πέριξ βιομηχανικών μονάδων, δύο σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε διαγωνιστική διαδικασία ο τρίτος σταθμός και έτοιμη για υπογραφή η της ολφακτομετρίας, είναι κάποιες από τις ενδεικτικές ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων για τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας και την ταυτοποίηση της οσμής. Παράλληλα έχουμε καλέσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε λήψεις δειγμάτων αέρα για τον προσδιορισμό αέριων ρύπων σε βιομηχανίες της πόλης του Βόλου.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Μαγνησίας κάθε μέρα και νύχτα συνεχίζουν αδιάλειπτα τη δουλειά τους. Τις προηγούμενες ημέρες βοηθήθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου και για δύο συνεχή 24ωρα έκαναν ελέγχους σε βιομηχανικές μονάδες. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουμε το θέμα  της Δημόσιας Υγείας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό. Έχουμε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, με εμπειρία και με πιστοποιημένο ειδικό εξοπλισμό, προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα εμείς και οι πολίτες αυτής της πόλης για την ».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση